Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адвокатура. Практичні заняття..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Рекомендована література

  1. Профессиональньїе навьїки юриста: Опьіт практического обучения. - М.: Дело, 2001. - С. 144, 160, 184-185, 223.

  2. Аверьянова Т.В., Белкин Р.С., Корухов Ю.Г., Россинская Е.Р. Криминалистика. - М.: НОРМА, 2003. - С. 600 - 601.

  3. Коновалова В.Е. Допрос: Тактика и психология. - X.: Консул, 1999. - С. 6 - 7, 8, 14.

  4. Турченюк О. Ефективне консультування: Матеріали тре­нінгу. - Рівне, 2003.

  5. Зейкан Я.П. Захист у кримінальній справі. - К.: Вища шк., 2002. - С. 40-41, 46, 269-270.

  6. Коваленко Є.Г. Теорія доказів у кримінальному процесі України. - К.: Юрінком Інтер, 2006. - С. 39-41, 542.

  7. Теория государства и права: Курс лекций / Под ред. Н.И.Матузова и А.В.Малько. - М.: Юриста, 2001. -С. 483-485.

  8. Защита по уголовному делу / ІІод. ред. Е.Ю.Львовой. - М.: Юриста, 1998. - С. 39, 40.

  9. Юридическая клиника: Опьіт практического обучения юристов. - СПб.: Равена, 1999. - С. 110.

  10. Глотов М. Особливості ведення баз персональних даних адвокатами // Юридичний вісник України. – 2012. – 7-20 січня (№ 1/2). – с.21.

  11. Петраковський В. Проблеми порядку підвищення кваліфікації адвокатами України та шляхи їх розв’язання // Український адвокат. – 2012. - № 4. – с.38-43.

Тема 3. Адвокат у цивільному процесі.

План

1.Правові аспекти участі адвоката в цивільному процесі.

2. Процесуальні особливості участі адвоката в цивільному процесі.

3. Особливості процесуальної діяльності адвоката на різних стадіях цивільного процесу.

4. Права та обов’язки представника під час перевірки законності та обґрунтованості судових рішень.

5. Участь адвоката у різних видах проваджень цивільного судочинства.

Завдання для індивідуальної роботи студентів.

Фабула 1. Адвокат В. представляє в суді інтереси позивач­ки К. у справі про поділ спадкового майна. У судовому засідан­ні адвокат заявив клопотання про затвердження мирової уго­ди (сторонами в якій виступав він та відповідач). Суддя відмо­вив в укладенні мирової угоди, оскільки, на його думку, такий важливий крок має право здійснити лише позивачка особис­то, а її адвокат - ні. Чи має право адвокат укладати мирову угоду? Чим підтверджуються його повноваження? (Відповідь має бути обґрунтована відповідно до чинного цивільного про­цесуального законодавства України).

Фабула 2. Громадянин В. (позивач) видав довіреність на ве­дення справи адвокату Ф., розраховуючи, що не зможе сам брати участь у процесі через відрядження. Але він повернувся раніше і з'явився у судове засідання. Відповідач заявив клопо­тання про недопущення громадянина В. до участі у справі, оскільки участь у ній вже бере його адвокат. Суд відмовив у за­доволенні клопотання відповідача. Чи правильні дії суду? Чи обґрунтовані доводи відповідача?

Фабула 3. До адвоката звернувся громадянин Я. (відпові­дач) з проханням про відвід судді П. Громадянин Я. з'ясував, що суддя П. перебуває у близьких стосунках з позивачкою, зу­стрічається з нею поза судом, тому у нього є побоювання з при­воду того, що суд винесене упереджене та незаконне рішення у справі. Складіть заяву про відвід судді.

Фабула 4. Богданов і Дарниченко за договором з видавни­цтвом «Вісник» передали останньому для видання рукопис своїх оповідань під назвою «Ціна помилки». Після доопрацю­вання рукопис, що складав 10 оповідань було схвалено видав­ництвом. Вичитуючи верстку, автори виявили, що два опові­дання із рукопису виключено. Незважаючи на заперечення авторів, збірник вийшов у світ у складі 8, а не 10 оповідань. Як було виявлено авторами, 5 листопада 1999 р., в день коли за­кінчувався термін розгляду твору, видавництво в письмовому вигляді сповістило авторів, що погоджується з рецензентом, який схвалив 9 оповідань і вважає можливим вмістити у збір­ник ще одне оповідання. Але 10 листопада того ж року видав­ництво направило рукопис авторів іншому рецензенту, який дав негативний відгук на два оповідання.

Автори звернулися до адвоката з проханням подання до су­ду позову про виплату їм винагороди за два неопублікованих оповідання. Дайте висновок у справі.

Фабула 5. До адвоката звернуся гр. Єфименко Д. з прохан­ням оскаржити дії державного виконавця, що в порядку при­мусового виконання прибув до місця проживання боржника, тобто до нього, для опису майна і накладення арешту о 22 год. ЗО хв. Вдома була його дружина, що не відчинила квартиру, пославшись на пізній час. Через півгодини державний вико­навець з'явився з понятими і, зламавши дверний замок, зай­шов до квартири і описав меблевий гарнітур «Іванна», телеві­зор «Електрон», піаніно «Україна», книжкову шафу, 2 ліжка і 2 столи (на загальну суму 4 тис. грн). Дружина Єфименка просила залишити сім'ї обідній стіл, а також не включати до акта опису електрогітару, оскільки її син Євген (16 років) є учасником музичного ансамблю «Обрій» і електрогітара по­трібна йому для репетицій концертів. Вона просила не вклю­чати до опису і деякі інші речі, оскільки розмір боргу стано­вить 700 грн, проте державний виконавець прохання залишив без задоволення. Дайте висновок у справі.