Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitle888.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
699.5 Кб
Скачать

Тема 7. Лінгвістичне забезпечення сапр

Рис. б Структура лінгвістичного забезпечення САПР

МОВИ ПРОГРАМУВАННЯ - мови, призначені для написання програмного забезпечення.

До моз програмування висуваються вимоги:

® зручність використання;

® універсальність;

® ефективність об'єктних програм,

Зручність використання вимірюється в затратах часу програміста на освоєння

мови і напису програм цією мовою.

Універсальність визначається здатністю мови для опису різних алгоритмів, характерних для забезпечення САПР.

Ефективність об'єктних програм визначається властивостями транслятора, що використовується. Ефективність оцінюється затратами машинного часу і пам'яті на виконання програм.

МОВИ ПРОЕКТУВАННЯ — мови, призначені для опису інформації про об'єкти і задачі проектування, більшість цих мов відносяться до засобів користувача САПР.

ВХІДНІ МОВИ - служать для задания вихідної інформації про об'єкти і задачі проектування і включають в себе мови опису об'єкта і мови опису завдань. Перші слугують для опису властивостей об'єкта, другі - для опису завдань для виконання проектних операцій і процедур.

ВИХІДНІ МОВИ використовуються для представлення результатів виконання проектних процедур.

МОВИ СУПРОВОДЖУВАННЯ застосовуються для коректування і редагування даних при виконанні проектних процедур.

МОВИ УПРАВЛІННЯ •- служать для представлення управляючої інформації для програмно-управляючого обладнання, наприклад, пристроїв документування і технологічних автоматів.

ПРОМІЖНІ ТА ВНУТРІШНІ МОВИ - призначені для представлення інформації на певних стадіях обробки в комп’ютері.

ДІАЛОГОВІ МОВИ. Лінгвістичне забезпечення діалогових режимів проводиться діалоговими мовами. Фактично діалогова мова об’єднує в собі засоби мов вхідних, вихідних і супроводження та слугує для оперативного обміну інформації між людиною і комп’ютером.

Розрізняють пасивний і активний діалогові режими діалогової мови.

В пасивному діалоговому режимі ініціатива діалогу належить ЕОМ.

Звернення ЕОМ до користувача може бути таких типів:

  • запитання;

  • інформаційне повідомлення;

  • підказка.

Рис.7 Структурна схема діалогової взаємодії людини і комп’ютера

TURBO PASCAL - ЯК МОВА ПРОГРАМУВАННЯ ДЛЯ САПР

Перша версія мови програмування Паскаль була розроблена на кафедрі інформатики Стенфордського університету швейцарським вченим Ні Клаусом Віртом в 1968 р. Визнання програмістів і простих користувачів прийшло внаслідок появи мови програмування Турбо Паскаль (ТП )-діалекту мови, створеної американською фірмою Борланд. Ця фірма об’єднала дуже швидкий комп’ютер з редактором тексту і добавила до стандартного Паскаля потужне розширення, що сприяло успіху першої версії цієї мови.

Лінгвістична концепція мови Паскаль Мова Паскаль, названа на честь французького математика і філософа Блеза Паскаля, була створена як навчальна мова програмування в 1968-1971 рр В даний час ця мова має широку сферу застосування, ніж передбачалося при її створенні. Метою роботи було створення мови, яка:

о будувалася б на невеликій кількості базових понять;

с мала б простий синтаксис;

о допускала б перетворення програм в машинний код простим компілятором.

Основні принципи Паскаля такі:

^ Структурне програмування. Суть його заключається в оформленні послідовностей команд як замкнутих функцій або процедур та в об’єднанні даних, пов’язаних за змістом, в складні структури даних. Завдяки цьому покращується наявність тексту і спрощується його коректування.

^ Проектування зверху вниз. Програміст розбиває свою задачу на декілька більш простіших, після чого кожна із задач вирішується окремо. Потім компонуються результати проектування простих задач і вирішується задача проектування зверху вниз з цілому.

S Об’єктивно-орієнтовне програмування робить наступний крок від ремесла до науки програмування. Дані об’єднуються за властивими їм операціями обробки в деякі об'єкти (інкапсулювання). Наприклад, даним „людина” властива операція „йти”. При цьому властивості одних об’єктів можуть передаватися іншим ( переноситись на інші класи об’єктів) по-різному, в даному програмуванні існує явище поліморфізму: годинник також може „йти”, але не ногами.

Набір операторів стандартного Паскаля відносно малий і легко вивчаємий. Але це створює проблему розширення: мови в додатках. В Турбо Паскалі ця проблема вирішується за рахунок постачання великої кількості бібліотек різноманітних процедур, які готові до використання в прикладних програмах. Широке розповсюдження Паскаля привело до появи на ринку програмного забезпечення великої кількості інструментальних і прикладних програм. Ці програми розробленні для багатьох проблемних галузей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]