Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitle888.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
699.5 Кб
Скачать

Тема 10. Типова структура програмно - інформаційного та лінгвістичного забезпечення сапр

Реалізація основних вимог до САПР пов'язана з формуванням її типової структури, що виконується на рівні засобів лінгвістичного, інформаційного та програмного забезпечення, (рис. 10).

Засоби лінгвістики

Засоби лінгвістики САПР визначають типовий склад мов, необхідних для її функціонування і взаємодії з користувачем. Лінгвістичне забезпечення включає три групи мов експлуатації САПР:

  1. Мови користувача, призначені для його взаємодій з системою і необхідні для опису об'єкта проектування, базових елементів і управляючих директив

Опис об'єкта проектування виконується на рівні базових елементів і чисельних значень параметрів цих елементів Базові елементи, залежно від цільового призначення САПР, описують конструкцію елемента, алгоритм його функціонування, операції технологічного процесу обробки елемента, форми документації, що випускається САПР і т.п.

Директиви управління формують технологічний процес проектування (послідовність операцій при проектуванні конкретного об'єкта). Вони можуть визначати набір параметрів для конкретної операції.

  1. Мови внутрішнього представлення даних (МВПД)- призначені для опису інформаційної моделі об'єкта в оперативній базі даних (робочий масив-рис. 10). МВПД задають формати внутрішнього представлення даних та забезпечують оперативну інформаційну взаємодію між проектними процедурами (програмними модулями).

  2. Мова машинного архіву - призначена для збереження графічної та текстової інформації (МГТІ) по спроектованому об'єкту. Ця мова забезпечує єдину форму збереження документації в архіві., що необхідно для випуску її на різних технічних засобах.

Крім вище перелічених мов, що пов'язані з експлуатацією САПР, в розвинутих системах створюються також спеціальні інструментальні мови, для задач формування прикладного програмного забезпечення. Інструментальні мови орієнтовані на предметні області і являються, як правило, макро-розширенням стандартних алгоритмічних мов.

Засоби інформаційного забезпечення

Типовими структурними одиницями інформаційного забезпечення САПР є три групи сховищ інформації, що утворюють базу даних САПР.

Першим постійним сховищем даних є бібліотека базових елементів різного рівня., в яку входять:

  • опис моделей елементів різного цільового призначення та рівнів інтеграції;

  • опис форматів документів:

  • опис технологічних даних,

  • різна нормативно-довідкова інформація;

Другим є тимчасове (в межах часу проектування об’єкта) сховище-робочий масив, призначений для збереження описаної структури (елементів та зв'язків) об'єкта проектування на різних етапах його створення. Форма і склад опису відповідає умовам роботи з модулями проектування. За своїм складом робочий масив є ІНФОРМАЦІЙНОЮ МОДЕЛЛЮ ОБ’ЄКТА.

Інформаційна модель об'єкта (ЇМ) проектування є ядром процесу автоматизованого проектування конкретного об'єкта. По змісту ЇМ представляє собою структуру об'єкта, необхідну для формування математичних моделей, які використовуються в проектних модулях САПР. Інформаційна модель створюється в результаті трансляції вхідного опису об'єкта. В процесі виконання проектних операцій ЇМ слугує засобом інформаційної взаємодії між окремими модулями САПР. При виконанні проектних операцій неперервно оновлюється та модифікується. На кінцевому етапі проектування ТМ являє собою закінчений опис об'єкта проектування в формах мови внутрішнього представлення і слугує для формування документації.

Третім є тимчасове (або довгострокове, на час розробки проекту) сховище документації по об'єкту проектування. Оскільки в САПР можуть відбуватись одночасно роботи по декількох об'єктах, дане сховище повинно зберігати документацію до моменту випуску її у відповідній формі. Подальшим сховищем по спроектованих об'єктах є автоматизована архівна служба, що виконує всі функції д ія архівації та довгострокового збереження документів. До таких функцій підносяться введення змін, формування документів, врахування розсипок та ін. Оскільки архівна служба вимагає комплексного ведення об'єкта в ній повинна зосереджуватись вся документація по ньому. Тому такий архів повинен мати засоби інформаційної взаємодії як з САПР, так і з конструкторськими розділами.

Засоби програмного забезпечення

Програмний комплекс типової САПР включає наступні програмні компоненти:

  1. Трансляція вхідного завдання.

  2. Формування структури інформаційних моделей.

  3. Управління базами даних САПР (СУБД САПР).

  4. Управління обчислювальним процесом "Монітор САПР".

  5. Інтерфейс бази даних:.

  6. Модулі проектування.

  7. Формування документів.

  8. Ведення архіву САПР.

  9. Пост процесори випуску документації.

Програші трансляції здійснюють граматичний розбір та інтерпретацію чаедання на виконання проектних робіт в САПР. Завдання включає опис проекту проектування, опис базових елементів та директиви управління.

Програш формування структури інформаційних моделей розкривають під трансльований опис об’єкта проектування з використанням бібліотеки базових елементів в повний набір даних - робочий масив.

Програми управління отою даних САПР здійснюють наповнення та ведення бібліотеки базових елементів в режимах інтерактивної взаємодії з користувачем САПР, забезпечують оперативний автоматичний обмін даними бібліотеки базових елементів з робочим масивом по запитах програм формування інформаційних моделей.

Програма "Монітор САПР” забезпечує управління послідовністю виконання проектних робіт відповідно до управляючих директив. При наявності спеціалізованого монітора він може виконувати стандартний набір операцій, що

визначаються маршрутною картою.

Програмні інтерфейси бази даних забезпечують переклад текстів інформаційних моделей, представлених в робочому масиві на мові ВПД у форму, необхідну для програм, які виконують проектні процедури та обернене перетворення результатів проектування у формат мови ВПД робочого масиву.

Проектні модулі проектування є прикладним програмним забезпеченням, шо визначає проблемну орієнтацію конкретної САПР. Кожен модуль є системним компонентом програмного забезпечення САПР і виконує певну закінчену проектну процедуру або групу процедур. Модулі інформаційно взаємодіють з системою через робочий масив з використанням засобів програмного інтерфейсу.

Програми формування документації забезпечують перетворення, розміщення, перекодування тексту, символьної інформації в геометричну з дотриманням нормативних вимог, прийнятих в конструкторській документації.

Програми ведення архіву документації по спроектованому об'єкту забезпечують збереження, пошук та видачу документації, сформованої в САПР по групі об’єктів, що знаходяться в процесі проектування.

Постпроцесори випуску документації призначені для перетворення графічної та символьної інформації зі стандартної архівної форми в форму, необхідну для виконання,

Постпроцесори поділяються на три основи?, класи:

  • постпроцесори випуску текстової документації на друкуючих пристроях;

  • постпроцесори формування графічної документації на графопобудовувачах;

  • постпроцесори формування технологічної документації для аі! томат изованого виробництва.

Рис. 10 Типова структура САПР

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]