Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Цивільний кодекс України

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

{Статтю 820 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 800-VI від 25.12.2008}

Стаття 821. Строкдоговорунаймужитла

1.Договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строкне встановлений, договір вважається укладеним на п'ять років.

2.До договорунаймужитла, укладеного на строк до одного року(короткостроковий найм), не застосовуються положення частини першої статті 816, положення статті 818 та статей 822824 цього Кодексу.

Стаття 822. Переважніправа наймача житла

1. У разі спливу строку договору найму житла наймач має переважне право на укладення договорунаймужитла на новий строк.

Не пізніше ніж за три місяці до спливу строку договору найму житла наймодавець може запропонувати наймачеві укласти договір на таких самих або інших умовах чи попередити наймача про відмову від укладення договору на новий строк. Якщо наймодавець не попередив наймача, а наймач не звільнив помешкання, договір вважається укладеним на таких самих умовахіна такий самий строк.

Якщо наймодавець відмовився від укладення договору на новий строк, але протягом одного року уклав договір найму житла з іншою особою, наймач має право вимагати переведення на нього прав наймача та (або) відшкодування збитків, завданихвідмовою укласти

зним договір на новий строк.

2.У разіпродажужитла, яке було предметом договорунайму, наймач має переважне перед іншими особами право на його придбання.

Стаття 823. Договір піднаймужитла

1.За договором піднайму житла наймач за згодою наймодавця передає на певний строк частину або все найняте ним помешкання у користування піднаймачеві. Піднаймач не набуває самостійного права користування житлом.

2.Договір піднайму житла є оплатним. Розмір плати за користування житлом встановлюється договором піднайму.

3.Строкдоговорупіднаймуне може перевищувати строкудоговорунаймужитла.

4.У разі дострокового припинення договору найму житла одночасно з ним припиняється договір піднайму.

5.До договору піднайму не застосовується положення про переважне право на укладення договоруна новий строк.

Стаття 824. Заміна наймача удоговорінаймужитла

1.На вимогу наймача та інших осіб, які постійно проживають разом з ним, та за згодою наймодавця наймач удоговорінаймужитла може бути замінений однією з повнолітніхосіб, яка постійно проживає разом з наймачем.

2.У разі смерті наймача або вибуття його з житла наймачами можуть стати усі інші повнолітні особи, які постійно проживали з колишнім наймачем, або, за погодженням з наймодавцем, одна або кілька із цих осіб. У цьому разі договір найму житла залишається чинним на попередніхумовах.

Стаття 825. Розірвання договорунаймужитла

1. Наймач житла має право за згодою інших осіб, які постійно проживають разом з ним, у будь-який час відмовитися від договору найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці.

Якщо наймач звільнив помешкання без попередження, наймодавець має право вимагати від нього плату за користування житлом за три місяці, якщо наймодавець доведе, що він не міг укласти договір наймужитла на такихсамихумовахз іншою особою.

Наймач має право відмовитися від договору найму житла, якщо житло стало непридатним для постійного проживання уньому.

Дострокове розірвання договору оренди житла з викупом до моменту набуття орендодавцем права на житло здійснюється у порядку, визначеному законом. Договір оренди житла з викупом може бути розірвано увипадках, визначенихзаконом.

{Частину першу статті 825 доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 800-VI від 25.12.2008}

2. Договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця у

разі:

1)невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більштривалий строк, а при короткостроковомунайміпонад два рази;

2)руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

За рішенням суду наймачеві може бути наданий строк не більше одного року для відновлення житла.

Якщо протягом строку, визначеного судом, наймач не усуне допущених порушень, суд за повторним позовом наймодавця постановляє рішення про розірвання договору найму житла. На прохання наймача суд може відстрочити виконання рішення не більше ніж на один рік.

3. Договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім'ї.

Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

4. Якщо наймач житла або інші особи, за дії яких він відповідає, використовують житло не за призначенням або систематично порушують права та інтереси сусідів, наймодавець може попередити наймача про необхідність усунення цихпорушень.

Якщо наймач або інші особи, за дії яких він відповідає, після попередження продовжують використовувати житло не за призначенням або порушувати права та інтереси сусідів, наймодавець має право вимагати розірвання договорунаймужитла.

Стаття 826. Правовінаслідки розірвання договорунаймужитла

1. У разі розірвання договору найму житла наймач та інші особи, які проживали у помешканні, підлягають виселенню з житла на підставі рішення суду, без надання їм іншого житла.

Глава 60 ПОЗИЧКА

Стаття 827. Договір позички

1.За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

2.Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із сутівідносин між ними.

3.До договорупозички застосовуються положення глави 58 цього Кодексу.

Стаття 828. Форма договорупозички

1.Договір позички речі побутового призначення між фізичними особами може укладатися

усно.

2.Договір позички між юридичними особами, а також між юридичною та фізичною особою укладається уписьмовій формі.

3.Договір позички будівлі, іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у формі, яка визначена відповідно до статті793 цього Кодексу.

4.Договір позички транспортного засобу(крім наземнихсамохіднихтранспортнихзасобів),

вякому хоча б однією стороною є фізична особа, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальномупосвідченню.

{Частина четверта статті 828 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3565-VI від 05.07.2011}

Стаття 829. Позичкодавець

1. Позичкодавцем може бути фізична або юридична особа.

Особа, яка здійснює управління майном, може бути позичкодавцем за згодою власника.

2. Юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування особі, яка є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління або контролю.

Стаття 830. Правовінаслідки невиконання обов'язкупередати річ укористування

1. Якщо позичкодавець не виконує обов'язку передати річ у користування, друга сторона має право вимагати розірвання договорупозички та відшкодування завданихзбитків.

Стаття 831. Строкдоговорупозички

1. Якщо сторони не встановили строкукористування річчю, він визначається відповідно до мети користування нею.

Стаття 832. Право позичкодавця на відчуження речі

1.Позичкодавець має право на відчуження речі, яка передана ним у користування. До набувача речіпереходять права та обов'язки позичкодавця.

2.Користувач не має переважного права перед іншими особами на купівлю речі, переданої йомуукористування.

Стаття 833. Обов'язки користувача

1.Користувач несе звичайні витрати щодо підтримання належного стану речі, переданої йомув користування.

2.Користувач зобов'язаний:

1)користуватися річчю за їїпризначенням або відповідно до мети, визначеноїудоговорі;

2)користуватися річчю особисто, якщо інше не встановлено договором;

3)повернути річ після закінчення строкудоговорув такомусамомустані, в якомувона була на момент їїпередання.

Стаття 834. Розірвання договорупозички

1.Користувач має право повернути річ, передану йому у користування, в будь-який час до спливу строку договору. Якщо річ потребує особливого догляду або зберігання, користувач зобов'язаний повідомити позичкодавця про відмову від договору (позички) не пізніш як за сім днів до повернення речі.

2.Позичкодавець має право вимагати розірвання договоруіповернення речіуразі, якщо: 1) узв'язкуз непередбаченими обставинами річ стала потрібною йомусамому; 2) користування річчю не відповідає їїпризначенню та умовам договору; 3) річ самочинно передана укористування іншій особі;

4) в результатінедбалого поводження з річчю вона може бути знищена або пошкоджена.

3.Особа, яка стала власником речі, переданої у користування, має право вимагати розірвання договору, який укладено без визначення строку. Про розірвання договору користувач має бути повідомлений заздалегідь, устрок, що відповідає метіпозички.

Стаття 835. Припинення договорупозички

1. Договір позички припиняється у разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи, якій річ було передано в користування, якщо інше не встановлено договором.

Стаття 836. Правові наслідки неповернення речі після закінчення строку користування

нею

1. Якщо після припинення договору користувач не повертає річ, позичкодавець має право вимагати їїпримусового повернення, а також відшкодування завданихзбитків.

Глава 61 ПІДРЯД

§ 1. Загальні положення про підряд

Стаття 837. Договір підряду

1.За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконануроботу.

2.Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншоїроботи з переданням їїрезультатузамовникові.

3.Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов'язаний одержати спеціальний дозвіл.

4.До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2-4 цієї глави, положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексупро цівиди договорів.

Стаття 838. Генеральний підрядникісубпідрядник

1.Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - якзамовник.

2.Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов'язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов'язку.

Замовник і субпідрядник не мають права пред'являти один одному вимоги, пов'язані з порушенням договорів, укладених кожним з них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 839. Виконання роботи з матеріалупідрядника та його засобами

1.Підрядник зобов'язаний виконати роботу, визначену договором підряду, із свого матеріалуісвоїми засобами, якщо інше не встановлено договором.

2.Підрядник відповідає за неналежну якість наданих ним матеріалу іустаткування, а також за надання матеріалуабо устаткування, обтяженого правами третіхосіб.

Стаття 840. Виконання роботи з матеріалузамовника

1.Якщо робота виконується частково або в повному обсязі з матеріалу замовника, підрядник відповідає за неправильне використання цього матеріалу. Підрядник зобов'язаний надати замовниковізвіт про використання матеріалута повернути його залишок.

2.Якщо робота виконується з матеріалу замовника, у договорі підряду мають бути встановлені норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів, а також відповідальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїхобов'язків.

3.Підрядник відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, спричинене недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що цінедоліки не могли бути ним виявленіпри належномуприйманніматеріалу.

Стаття 841. Обов'язокпідрядника зберігати надане йомумайно

1. Підрядник зобов'язаний вживати усіх заходів щодо збереження майна, переданого йому замовником, та відповідає за втратуабо пошкодження цього майна.

Стаття 842. Ризиквипадкового знищення або випадкового пошкодження матеріалу

1. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) матеріалу до настання строку здачі підрядником визначеної договором підряду роботи несе сторона, яка надала матеріал, а після настання цього строку - сторона, яка пропустила строк, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 843. Ціна роботи

1.У договоріпідрядувизначається ціна роботи або способи їївизначення.

2.Якщо у договорі підряду не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхіднихвитрат, визначенихсторонами.

3.Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконануним роботу.

Стаття 844. Кошторис

1. Ціна удоговоріпідрядуможе бути визначена укошторисі.

Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником.

2.Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором.

3.Зміни до твердого кошторисуможуть вноситися лише за погодженням сторін.

У разі перевищення твердого кошторису усі пов'язані з цим витрати несе підрядник, якщо інше не встановлено законом.

4. Якщо виникла необхідність проведення додаткових робіт і у зв'язку з цим істотного перевищення визначеного приблизного кошторису, підрядник зобов'язаний своєчасно попередити про це замовника. Замовник, який не погодився на перевищення кошторису, має право відмовитися від договору підряду. У цьому разі підрядник може вимагати від замовника оплати виконаноїчастини роботи.

Підрядник, який своєчасно не попередив замовника про необхідність перевищення приблизного кошторису, зобов'язаний виконати договір підряду за ціною, встановленою договором.

5. Підрядник не має права вимагати збільшення твердого кошторису, а замовник - його зменшення в разі, якщо на момент укладення договору підряду не можна було передбачити повний обсяг роботи або необхіднідля цього витрати.

У разі істотного зростання після укладення договору вартості матеріалу, устаткування, які мали бути надані підрядником, а також вартості послуг, що надавалися йому іншими особами, підрядник має право вимагати збільшення кошторису. У разі відмови замовника від збільшення кошторисупідрядникмає право вимагати розірвання договору.

Стаття 845. Ощадливість підрядника

1.Підрядник має право на ощадливе ведення робіт за умови забезпечення належної їх

якості.

2.Якщо фактичні витрати підрядника виявилися меншими від тих, які передбачалися при визначенні ціни (кошторису), підрядник має право на оплату роботи за ціною, встановленою договором підряду, якщо замовникне доведе, що отримане підрядником заощадження зумовило погіршення якостіроботи.

3.Сторони можуть домовитися про розподіл між ними заощадження, отриманого підрядником.

Стаття 846. Строки виконання роботи

1.Строки виконання роботи або їїокремихетапів встановлюються удоговоріпідряду.

2.Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов'язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до сутізобов'язання, характерута обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

Стаття 847. Обставини, про якіпідрядникзобов'язаний попередити замовника

1. Підрядникзобов'язаний своєчасно попередити замовника:

1)про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника;

2)про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи;

3)про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, які загрожують якості або придатностірезультатуроботи.

Стаття 848. Правовінаслідки невиконання замовником вимог підрядника

1.Якщо замовник, незважаючи на своєчасне попередження з боку підрядника, у відповідний строк не замінить недоброякісний або непридатний матеріал, не змінить вказівок про спосіб виконання роботи або не усуне інших обставин, що загрожують якості або придатностірезультату роботи, підрядник має право відмовитися від договору підряду та право на відшкодування збитків.

2.Якщо використання недоброякісного або непридатного матеріалу чи додержання вказівок замовника загрожує життю та здоров'ю людей чи призводить до порушення екологічних, санітарних правил, правил безпеки людей та інших вимог, підрядник зобов'язаний відмовитися від договорупідряду, маючи право на відшкодування збитків.

Стаття 849. Права замовника під час виконання роботи

1.Замовник має право у будь-який час перевірити хід і якість роботи, не втручаючись у діяльність підрядника.

2.Якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підрядута вимагати відшкодування збитків.

3.Якщо під час виконання роботи стане очевидним, що вона не буде виконана належним чином, замовник має право призначити підрядникові строк для усунення недоліків, а в разі невиконання підрядником цієї вимоги - відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення роботи іншій особіза рахунокпідрядника.

4.Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завданірозірванням договору.

Стаття 850. Сприяння замовника

1.Замовник зобов'язаний сприяти підрядниковіу виконанніроботи у випадках, в обсязіта

впорядку, встановленихдоговором підряду.

У разі невиконання замовником цього обов'язку підрядник має право вимагати відшкодування завданих збитків, включаючи додаткові витрати, викликані простоєм,

перенесенням строків виконання роботи, або підвищення ціни роботи.

2. Якщо виконання роботи за договором підряду стало неможливим внаслідок дій або недогляду замовника, підрядник має право на сплату йому встановленої ціни з урахуванням плати за виконану частину роботи, за вирахуванням сум, які підрядник одержав або міг одержати узв'язкуз невиконанням замовником договору.

Стаття 851. Невиконання замовником обов'язків за договором підряду

1. Підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріалу, устаткування або річ, що підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договорупідрядником.

Стаття 852. Права замовника уразіпорушення підрядником договорупідряду

1.Якщо підрядниквідступив від умов договорупідряду, що погіршило роботу, або допустив інші недоліки в роботі, замовник має право за своїм вибором вимагати безоплатного виправлення цих недоліків у розумний строк або виправити їх за свій рахунок з правом на відшкодування своїх витрат на виправлення недоліків чи відповідного зменшення плати за роботу, якщо інше не встановлено договором.

2.За наявності у роботі істотних відступів від умов договору підряду або інших істотних недоліків замовникмає право вимагати розірвання договорута відшкодування збитків.

Стаття 853. Обов'язокзамовника прийняти роботу, виконанупідрядником

1. Замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути їїів разівиявлення допущених у роботівідступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про нихпідрядникові.

Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договоруабо недоліки увиконаній роботі.

2.Замовник, який прийняв роботу без перевірки, позбавляється права посилатися на недоліки роботи, які могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття (явні недоліки).

3.Якщо після прийняття роботи замовник виявив відступи від умов договору підряду або інші недоліки, які не могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття (приховані недоліки), у тому числі такі, що були умисно приховані підрядником, він зобов'язаний негайно повідомити про це підрядника.

4.У разі виникнення між замовником і підрядником спору з приводу недоліків виконаної роботи або їх причин на вимогу будь-кого з них має бути призначена експертиза. Витрати на проведення експертизи несе підрядник, крім випадків, коли експертизою встановлена відсутність порушень договору підряду або причинного зв'язку між діями підрядника та виявленими недоліками. У цих випадках витрати на проведення експертизи несе сторона, яка вимагала її призначення, а якщо експертизу призначено за погодженням сторін, - обидві сторони порівну.

5.Якщо замовник протягом одного місяця ухиляється від прийняття виконаної роботи, підрядник має право після дворазового попередження продати результат роботи, а суму виторгу, з вирахуванням усіх належних підрядникові платежів, внести в депозит нотаріуса, нотаріальноїконтори на ім'я замовника, якщо інше не встановлено договором.

{Частина п'ята статті 853 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2435-VI від

06.07.2010}

6. Якщо ухилення замовника від прийняття виконаної роботи спричинило зміну строку здачі роботи, вважається, що право власності на виготовлену (перероблену) річ перейшло до замовника умомент, коли мало відбутися їїпередання.

Стаття 854. Порядокоплати роботи

1.Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

2.Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановленихдоговором.

Стаття 855. Розрахунки між сторонами у разі випадкового знищення предмета договору підрядуабо неможливостізакінчення роботи

1. Якщо предмет договору підряду до здачі його замовникові був випадково знищений або закінчення роботи стало неможливим без вини сторін, підрядник не має права вимагати плати за роботу.

Підрядник має право на плату, якщо знищення предмета договору підряду або неможливість закінчення роботи сталися через недоліки матеріалу, переданого замовником, чи внаслідок його вказівок про спосіб виконання роботи або якщо таке знищення чи неможливість закінчення роботи сталися після пропущення замовником строкуприйняття виконаноїроботи.

Стаття 856. Право підрядника на притримування

1. Якщо замовник не сплатив встановленої ціни роботи або іншої суми, належної підрядникові у зв'язку з виконанням договору підряду, підрядник має право притримати результат роботи, а також устаткування, залишок невикористаного матеріалу та інше майно замовника, що є упідрядника.

Стаття 857. Якість роботи

1.Робота, виконана підрядником, має відповідати умовам договору підряду, а в разі їх відсутності або неповноти - вимогам, що звичайно ставляться до роботи відповідного характеру.

2.Виконана робота має відповідати якості, визначеній у договорі підряду, або вимогам, що звичайно ставляться, на момент передання їїзамовникові.

3.Результат роботи в межах розумного строку має бути придатним для використання відповідно до договорупідрядуабо для звичайного використання роботи такого характеру.

Стаття 858. Відповідальність підрядника за неналежнуякість роботи

1. Якщо робота виконана підрядником з відступами від умов договору підряду, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання відповідно до договору або для звичайного використання роботи такого характеру, замовник має право, якщо інше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати від підрядника:

1) безоплатного усунення недоліків уроботів розумний строк;

2)пропорційного зменшення ціни роботи;

3)відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх встановлено договором.

2.Підрядник має право замість усунення недоліків роботи, за яківін відповідає, безоплатно виконати роботу заново з відшкодуванням замовникові збитків, завданих простроченням виконання. У цьому разі замовник зобов'язаний повернути раніше передану йому роботу підрядникові, якщо за характером роботи таке повернення можливе.

3.Якщо відступи у роботі від умов договору підряду або інші недоліки у роботі є істотними та такими, що не можуть бути усунені, або не були усунені у встановлений замовником розумний строк, замовник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків.

4.Умова договорупідрядупро звільнення підрядника від відповідальностіза певнінедоліки роботи не звільняє його від відповідальностіза недоліки, яківиникли внаслідок умиснихдій або бездіяльностіпідрядника.

5.Підрядник, який надав матеріал для виконання роботи, відповідає за його якість відповідно до положень про відповідальність продавця за товари неналежноїякості.

Стаття 859. Гарантія якостіроботи

1.Якщо договором або законом передбачено надання підрядником замовникові гарантії якості роботи, підрядник зобов'язаний передати замовникові результат роботи, який має відповідати вимогам статті857 цього Кодексупротягом усього гарантійного строку.

2.Гарантія якості роботи поширюється на все, що становить результат роботи, якщо інше не встановлено договором підряду.

Стаття 860. Порядокобчислення гарантійного строку

1.Перебіг гарантійного строку починається з моменту, коли виконана робота була прийнята або мала бути прийнята замовником, якщо інше не встановлено договором підряду.

2.До обчислення гарантійного строку за договором підряду застосовуються положення статті676 цього Кодексу, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 861. Обов'язокпідрядника передати інформацію замовникові

1. Підрядник зобов'язаний передати замовникові разом з результатом роботи інформацію щодо експлуатації або іншого використання предмета договору підряду, якщо це передбачено договором або якщо без такоїінформаціївикористання результатуроботи для цілей, визначених договором, є неможливим.

Стаття 862. Конфіденційність одержаноїсторонами інформації

1. Якщо сторона у договорі підряду внаслідок виконання договору одержала від другої сторони інформацію про нові рішення і технічні знання, у тому числі й такі, що не захищаються законом, а також відомості, що можуть розглядатися як комерційна таємниця, вона не має права повідомляти їхіншим особам без згоди другоїсторони.

Стаття 863. Позовна давність, що застосовується до вимог щодо неналежноїякостіроботи

1. До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в один рік, а щодо будівель і споруд - три роки від дня