Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Arkheologia1_kurs_ekzamen_Otvety.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
634.23 Кб
Скачать

44. Характеристика київської культури.

1. Коли і ким вперше виділилася

Выделена в 40-50-е гг. ХХ века советским украинским археологом В. Н. Даниленко.

2. Ареал

На території північно-східної України й сусідніх Білорусі та Росії. Вона охоплює пам'ятки першої половини I тисячоліття від Середнього і Верхнього Подніпров'я до Курського Посейм'я.

3. Пам'ятки

Поселения представлены в виде неукреплённых селищ, состоящих из землянок, отапливаемых каменными очагами. Рядом с домами располагались погреба-ямы. Мертвецов сжигали и захоранивали в грунт. Погребальные находки бедны. Керамика лепная и более примитивная, чем предшествующая зарубинецкая.

4. Напрямог господарства.

О земледельческих занятиях свидетельствуют такие артефакты, как железные серпы, зернотёрки и жернова.

5. Хронологічні рамки

Археологічна культура, що існувала з 2-3 ст. до 2-ї половини 5 ст.

45. Археологічні культури ранньофеодальної доби: Лука-Райковецька, волинцівська, роменська.

Лука-Райковецька

1. Коли і ким вперше виділилася

Почали досліджуватися наприкінці 19 на поч. 20 ст. Роботи С.С. Гамченко, на Житомирщині, розкопки на Старокиївській горі. Широких масштабів ці роботи набували у повоєнний період з кінця 40 рр.

2. Ареал

Східна межа Р. культ. Прохдить по Дніпру, на Пд. Ії пам’ятки сягають Надпоріжжя і Сер. Течії Південного Бугу. На Пн. Басейну Прип’яті, на зх. Верхів’я зх. Бугу і Дністра.

3. Пам'ятки

На тер. України зафіксовано 500 пам’яток, переважну більшість становлять неукріплені селища. Поселення скл. З 10-20 жител. Основним типом жител є квадратна або прямокутна напівземлянка, у житлах переважають печі складені з камню. На селищах знаходились госп. Споруди, ремісничі споруди, ями. Поховальні пам’ятки представлені грунтовими та курганими могильниками.

4. Хар.мат.культури

Домінує літний посуд, виявлені кухлі та сковорідки з високим бортиком. З 9 ст. пошир. Горщики прикрашені лінійно-хвилястим орнаментом, зустрічається велика кількість імпортної кераміки, сільськогосподарські ремісничі знаряддя праці, зброя і побутові речі виготовлені із заліза і сталі. Прикраси виготовлені з кольорових металів.

5. Хронологічні рамки.

З кінця 7 до 9 – 10 ст. н. е.

Волинцівська культура

1. Коли і ким вперше виділилася

На початку 20 ст. Макаренко були відкриті залишки грунтового могильника.

2. Ареал

Лісостеп і південний район Полісся Дніпровського Лівобережжя, Південні райони Росії і Білорусі.

3. Пам'ятки

Складають неукріплені селища, розташовані біля води, вони нараховують 10-20 жител, використовувались глиняні печі, розташовані господарські споруди і ремісничі майстерні а також численні господарські ями. Похованнями є грунтові могильники, поховальний обряд тіло спалення.

4. Хар.мат.культури

Основу керамічного посуду складали ліпні горщики, вирізняється своєрідним посудом виготовленим на гончарному крузі. Предмети озброєння і військового обладнання представлені залізними наконечниками списів і дротиків. Прикраси виготовляли з кольорових металів.

5. Ідеологічні уявлення

Культові предмети представлені просвердленими іклами медведя і астрагалами.

6. Хронологічні рамки

Датується 8 ст. н.е.

Роменська культура

1. Коли і ким вперше виділилася

Наприкінці 19 початку 20 століття досліджували Самоквасов, Городцов, Хвойко. У післявоєнний період – Третяков і Ляпушкін.

2. Ареал

Лісостеп, південні райони Полісся, Росія, Білорусь.

3. Пам'ятки

Житла: основним типов є напівземлянки - прямокутні або квадратні. Крім жител були господарські споруди, переважно наземні а також ями-погреби. Поховальні пам’ятки представлені курганни могильниками. Присутні тіло спалення і тіло покладення.

4. Хар.мат.культури

Глиняний посуд – ліпний. Побутували також банко подібні посудини, миски, кухлі, сковорідки. Зброя представлена уламками меча, шаблею, наконечниками стріл. Деталями одягу є бронзові ґудзики і бубонці.

5. Хронологічні рамки

Від другої половини 8 по 10 століття.

46. Старожитності гуннів.

Гуни — східноєвропейський народ ІІ-VI ст. невизначеного етнічного походження.

Археологія не підтверджує переселення великих мас азійських хунну до Поволжжя. На так званому шляху гунів із-під до Волги гуни мертвих не ховали, оскільки «залишків палеосибірського типу майже ніде не було знайдено, за виключенням Алтаю»

Прихильники слов'янського походження гунів, пов'язують їх Черняхівською археологічною культурою. «Черняхівська культура — одне з найбільш яскравих історико- культурних явищ у археології України і всієї Південно-Східної Європи. Розповсюдження на величезному просторі лісостепової і причорноморської зон однорідної культури, близької до культури римських провінцій, піднесення в усіх сферах виробництва, розповсюдження передових методів ведення сільського господарства, нова ідеологія і вірування — все це виділяє її з ряду традиційних східноєвропейських культур і привертає особливу увагу дослідників».

Про потужність державного утворення «черняхівців» свідчить і відсутність оборонних споруд на поселеннях. Відомо всього кілька укріплень, які контролювали на річках важливі переправи. Зокрема, така споруда знаходиться в селі Башмачка Дніпропетровської області, яка повністю досліджена археологами. На сьогодні відомо близько 5000 пам'яток цієї культури в Україні, розкопано і досліджено близько двохсот поселень і могильників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]