Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 12.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
97.79 Кб
Скачать

3. Цінний і рідкісний документ

Документна пам'ятка– це ціннісна категорія, яка охоплює результати людської діяльності, у високому ступені відобразили культуру та історичні особливості тієї чи іншої епохи і внаслідок цього стали об'єктами ціннісного ставлення.

У фондах бібліотек, архівів, музеїв, інформаційних центрів поряд із цінними є нецінні документи – з обмеженим терміном зберігання.

Цінність- це особлива соціальна значимість документа, перевага одного документа над іншим за деякою суттєвою ознакою або сукупністю ознак. Визнавши особливу цінність документа, держава бере його на облік, забезпечує особливі умови зберігання та раціонального використання.

Артефакт – це не тільки джерело інформації, але й документ, який має особливу соціально-культурну цінність.

Цінність документа визначається його особливим значенням за певною суттєвою ознакою або їх сукупністю. Експертиза цінностей документа здійснюється із врахуванням критеріїв цінності, тобто комплексу науково обґрунтованих ознак, за якими визначається цінність документа.

За ступенем цінності розрізняють цінний, особливо цінний, унікальний і рідкісний документ.

Цінний документмає політичне, соціально-економічне, наукове, культурне значення, підлягає державному обліку та охороняється державою. Цінність документа визначається його змістом, формою, умовами існування незалежно від кількості його примірників.

Особливо цінний документ має для держави неперехідне значення і є незамінним у випадку втрати.

Унікальний документне має подібних за змістом і (або) зовнішніми ознаками.

Рідкісний документ– документ, який вийшов у світ або зберігся у відносно невеликій кількості примірників і має художню, наукову, культурну, бібліографічну та іншу цінність. Рідкісним можна назвати екземпляр документа, що володіє неповторними ознаками, які відрізняють його від решти тиражу документа (іменний, з автографом автора, «учасник» знаменної події, особливо переплетений, який має унікальний футляр і т. д.). Найбільш усталеним є термін «рідкісна книга», що з'явився у XVIII ст. завдякибібліофілам– збирачам книжкових раритетів.

Основною ознакою рідкісної книги/документа є обмежена кількість існуючих або збережених примірників видання, що мають особливу соціально-культурну цінність.

Рідкісніть може бути природною і штучною.Природна рідкіснітьутворюється завдяки малому тиражу цінної книги.Штучна рідкісністьвиникає через спад тиражу пропорційно до віку книги або через набуття певною книгою неповторних ознак, які відрізняють її від примірників усього накладу (автограф автора, екслібриси, особлива оправа, наявність унікального футляру, участь у знаменній події). Якщо перша характеристика обумовлена обставинами видання книги, то друга – умовами побутування книги в суспільстві (зношуваність, знищення цензурою, стихійними лихами і т. п.). Тут велику роль відіграє часовий чинник – документи більш раннього періоду увійдуть до категорію рідкісних документів (видань, книг).

Створення спеціальних фондів рукописних і стародрукованих книг, рідкісних і особливо цінних документів, забезпечення їх збереження і раціонального доступу для наукових, просвітницьких і виховних цілей – це один із напрямів загальнодержавної діяльності щодо реалізації Закону про охорону і використання пам'яток писемності, історії і культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]