Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 12.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
97.79 Кб
Скачать

4. Історична цінність документа. Книжкова пам'ятка

Цінність документа, його особливе історичне, художнє та культурологічне значення є основною ознакою, яка доз­воляє віднести документ до розряду артефактних. Це не просто джерело інформації, а документ, який має особли­ву соціально-культурну цінність. Дану категорію цінності буде доречним розглянути на прикладі «книжкових пам'яток» як основного різновиду рухомих артефактів.

Як відомо, книга – це складний компонент культури, це пам'ятка в пам'ятці: відділяти зміст книги від його ма­теріального втілення неможливо й неправомірно. Своїм змістом вона могла вплинути на хід історії, але якщо її зовнішній вигляд буде скромним, непрезентабельним, дослідники часто не в змозі правильно визначити, яка цінність знаходиться у них в руках. З іншого боку, яскра­во ілюстроване видання, яке далеко не завжди є шедевром книжкового мистецтва, може здаватися чимось надзвичай­но рідкісним і видатним.

Таким чином, книжковою пам'яткою поза сумнівом є зразок мистецтва книги певної епохи, якщо це шедевр поліграфії або книжкового оформлення, але не менш важ­ливим є і те, як дана книга або масив книг представляє книжкову культуру відповідної епохи в цілому. Це різні речі, при всій схожості формулювань.

Із історичної точки зору, характерні типові особливості видавничого оформлення книг у певний період не менш важливі, ніж окремі шедеври живопису. Наприклад, широкі поля першодрукованих книг або скромні, без титуль­них даних, палітурки книг XVIII ст. характерні саме для того чи іншого періоду й представляють собою рівень культури книговидання певної епохи. Такі книги повинні зберегти первинний вигляд як артефакти свого часу.

Разом з тим цінність пам'ятки далеко не вичерпується її зовнішнім виглядом. Традиційно, щоб визначити артефактну цінність документа, фахівці користуються об'єктивно визначеними критеріями (схема 1).

Схема 1. Критерії визначення артефактноі цінності документа

Термін «рідкісна книга» є історично першим для визна­чення категорії цінності. Тут має значення й тираж видан­ня, і інформація про знищення всього тиражу або значної його частини в силу різних обставин. Відомо, що інфор­мація про знищення того або іншого видання часто при­зводила до порятунку або більш дбайливого зберігання частини тиражу, що залишилася.

Іншими словами, цінність пам'ятки залежить від важли­вості його змісту, якості матеріалів, мистецтва виконання і кількості екземплярів. Цінність книжкових пам'яток виз­начається характеристиками двох складових книги – са­мого твору й способу його матеріального втілення (ви­дання).У цьому полягає своєрідність книжкових пам'яток і складність виділення їх критеріїв. Наприклад, книга може бути видатною пам'яткою літе­ратури завдяки цінності змісту тексту при посередньому поліграфічному виконанні, або ж, навпаки, може бути ше­девром художнього оздоблення та поліграфічного вико­нання рядового, нічим не примітного тексту.

В ідеалі, книжковими пам'ятками є видання, у яких ор­ганічно з'єднуються цінні в науковому, літературному, історичному або іншому значенні тексти з відповідним оформленням, тобто є цінні зразки книжкової культури: не тільки духовні, але й матеріальні пам'ятки культури. Це також перші (прижиттєві) твори, визнані пізніше класич­ними; книги, що якнайповніше представляють свою епо­ху — пам'ятки історії; книги — пам'ятки мистецтва, оформлені видатними художниками, незалежно від стилю або техніки виконання; перші зразки різної техніки друку, книги незвичних форматів, виконані на різних матеріаль­них носіях.

Книжкові пам'ятки є різновидами пам'ятників культури. Це письмове свідоцтво існування інших видів пам'ятників, які могли бути давно втраченими. Під пам'ятками культу­ри розуміють об'єкти, які мають історико-культурну цінність і складають частину культурної спадщини країни, народу, людства.

Книжкова пам'ятка – документа пам'ятка, яка поєднує в собі кількісні та якісні ознаки рідкісної і цінної книги (Г.М.Швецова-Водка). Це різновид документної пам'ятки. Книжкові пам'ятки – комплекси рукописів та старо­друків, а також значущі в історико-культурному відно­шенні видання, визначені для особливого збереження й раціонального використання (ДСТУ 2732:2004). Складові поняття «книжкові пам'ятки» наведено на схемі 2.

Схема 2. Складові поняття «книжкові пам’ятки»

Детальна характеристика видів книжкових пам'яток зведена в таблиці 2.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]