Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

zavd_culturol

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Якщо моя гіпотеза переконлива, потрібно замислитися над тим, що це означає для західної політики. Тут треба провести чітку відмінність між короткотривалою вигодою і довгостроковим врегулюванням. Якщо виходити з позицій короткотривалої вигоди, інтереси Заходу явно вимагають: 1) зміцнення співпраці і єдності в межах власної цивілізації, насамперед між Європою і Північною Америкою; 2) інтеграції до складу Заходу країн Східної Європи і Латинської Америки, чия культура ближче до західної; 3) підтримка і розширення співпраці з Росією і Японією; 4) запобігання розростанню локальних цивілізаційних конфліктів в повномасштабні війни між цивілізаціями; 5) обмеження зростання військової могутності конфуціанських і ісламських країн; 6) уповільнення скорочення військової могутності Заходу і збереження військової переваги в Східній і Південно-Західній Азії; 7) використання конфліктів і розбіжностей між конфуціанськими і ісламськими країнами; 8) підтримка представників інших цивілізацій, що симпатизують західним цінностям і інтересам; 9) зміцнення міжнародних інститутів, що відображують і легітимізують західні інтереси і цінності, і залучення до участі в цих інститутах незахідних країн.

В довгостроковій же перспективі треба орієнтуватися на інші критерії. Західна цивілізація є одночасно і західною, і сучасною. Незахідні цивілізації намагалися бути сучасними, не стаючи західними. Але досі лише Японія спромоглася досягти в цьому повного успіху. Незахідні цивілізації і далі не залишать своїх спроб набути багатство, технологію, кваліфікацію, обладнання, зброю – все те, що складає поняття „бути сучасним”. Але в той же час вони будуть намагатися сполучити модернізацію із своїми традиційними цінностями і культурою. Їхня економічна і військова могутність будуть зростати, відставання від Заходу скорочуватися. Заходу все більше і більше треба буде рахуватися з цими цивілізаціями, близькими за своєю могутністю, але вельми відмінними за своїми цінностями і інтересами. Це буде вимагати підтримки його потенціалу на рівні, який забезпечить захист інтересів Заходу в стосунках із іншими цивілізаціями.

Але Заходу буде потрібно і більш глибоке розуміння фундаментальних релігійних і філософських основ цих цивілізацій. Він повинен буде зрозуміти, як люди цих цивілізацій уявляють собі власні інтереси. Необхідно буде знайти елементи схожості між західною і іншими цивілізаціями. Бо в доступному до огляду майбутньому не виникне єдина універсальна цивілізація. Навпаки, світ буде складатися із несхожих одна на одну цивілізацій, і кожній з них прийдеться вчитися співіснувати із рештою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]