Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Сучасна українська література

.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
13.64 Кб
Скачать

Сучасна українська література

06.09.13

Сучасна українська література (Мариненко)-залік

Ср-рецензія або аналіз тексту

Література: роксана Харчук – сучасна українська проза: постмодерний період

Тамара Гундорова – пост чорнобильська література

Український літературний сайт(центр)

Друг читача – видання (рецензії)

Буквоїд – електронний журнал (інтерв’ю з письменниками)

Літакцент – пропаганда сучасної літератури

Е – книжкова крамниця

Слово і час – науковий журнал

Сучасність – журнал

Діаспоріана - сайт

Термін сучасна укр. Література охоплює період 90 років 20 ст і роки після 2000 року (останні 20-25 років). З одного боку політичний чинник – крах комуністичної системи 20 ст, глобальні зміни в сх Європі (позмінювалися країни та їх кордони), зникла комуністична монополія. Тут була тоталітарна партія, яка прагнула керувати всім, відповідно і культурою, тому письменники змушені були творити свої книжки соціалістичного реалізму. Той час до кінця 80 років існувала монополія соціалізму, тому письменник не мав права використовувати\писати про інше. Бачимо тут такий вододіл на рубежі 80 років. Коли комуністична система була зруйнована почалася так звана лібералізація, зявилася можливість письменникам на власний розум обирати тематику творів. Це період –Постмодернізм. Якщо в зх. Літературі постмодернізм прийшов після модернізму, то на україні посля соціалізму. Термін сучасна українська література (український різновид постмодернізму) > постмодернізм.

Панівним творчим був реалізм соціалістичний – монополія одного методу, одна партія, відповідно повинно було бути забороненим канони соцреалізму. Внутрішній світ соцреалізму поділений на 2 сторони – на гарних та поганих: 1- комуністи та 2 – ті хто заважає будувати радянським людям комунізм. Література слугувала для пропаганди, щоб виховувати свідомих будівників комунізму. Література (візантійська)була дидактичною, адже необхідно було формувати світ християнства. Але коли педагогічності багато – стає нудно. Верхівка боялися елітарної літератури.

Слово може означати зовсім інше, а ні те значення, яке написано в тлумачному словнику. Читач - це не пасивний споживач книжок а він є співтворцем.

Перестройка – (реабілітація)плюралізм, переоцінка або ревізія всього що було в минулому, засудження тирору, який існував раніше, засудження «Брежнівського застою», відбулася інтенсивна реабілітація забороненої літератури (не соц.реалістичної). в цей же час повертається величезний масив літератури – імміграція (ті письменники, які були за кордоном).

Шістдесятники – в сучасному літературному процесі: Ліна костенко, яка заявила про себе на прикінці 50 років, потом довге мовчання від 61-77 року, а злет її популярності 80 роки, а в 90 роках зникла з літератури. Валерій Шевчук – пише добротну модерністську прозу. Пише елітарну літературу. Його твори потребують значної підготовки.