Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия МЕТОДИКА ДР бакалавра.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
425.98 Кб
Скачать

1. Основні положення

Дер­жавна атестація випускників-бакалаврів Київської державної академії водного транспорту здійснюється у відповідності до Закону України "Про освіту", "Положення про організацію навчального процесу у вищих навча­льних закладах", затвердженого Наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. № 161, "Рекомендацій про порядок створення, організацію і роботу державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України", розроблених Управ­лінням вищих навчальних закладів Міністерства освіти України (лист Міносвіти України від 29 грудня 1993 р. № 83-5/1259), та "Норм часу для планування і обліку навчальної роботи та переліків основних видів методичної, наукової і організаційної роботи педагогічних і науково-педаго­гічних працівників вищих навчальних закладів", затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 7 серпня 2002 р. № 450.

При розробці Методичних вказівок для виконання дипломної роботи бакалавра було враховано також Методичні вказівки для виконання дипломної роботи бакалавра Одеської націо­нальної морської академії . Для проведення державної атестації випускників-бакалаврів Київської державної академії водного транспорту на факультеті створюється державна екзаменаційна комісія (ДЕК). Перелік, форми атестаційних заходів та строки проведення державної атестації випускників обумовлюються відповідними навчальними планами. Державну атестацію проходить кожний студент після повного виконання ним навчального плану.

На державну атестацію виноситься система змістовних модулів відповідно до переліку навчальних дисциплін за професійним спрямуванням і система компетентностей, що визначена в:

- Кодексі з підготовки і дипломування моряків та несення вахти з Манільськими поправками 2010 року (Розділи А-ІІІ/1, В-ІІІ/1, А-ІІІ/2 та В-ІІІ/2 (для професійного спрямування «Експлуатація суднових енергетичних установок»); А-ІІІ/6 та В-ІІІ/6 (для професійного спрямування «Експлуатація суднового електрообладнання та засобів автоматики»);

- кваліфікаційній характеристиці (відповідно до професійного спрямування) особи командного складу морського судна: механіка (суднового), електромеханіка (суднового) Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 67 - Водний транспорт);

- освітньо-кваліфікаційній характеристиці бакалавра.

Державна атестація бакалавра проводиться у формі захисту дипломної роботи. Порядок організації захисту випускних дипломних робіт бакалаврів визначається Вченою радою факультету з урахуванням пропозицій випускаючої кафедри.

2. Дипломна робота бакалавра

Дипломна робота бакалавра — це кваліфікаційне на­вчально-наукове дослідження студента, яке виконується на завершаль­ному етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Вона має комплексний характер і призначена для об’єктивного контролю ступеня сформованості умінь вирішувати типові задачі діяльності.

Нею передбачено систематизацію, закріплення, розширення теоре­тичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирі­шенні конкретних наукових, виробничих та інших завдань. У більшості випадків випускна кваліфікаційна робота є поглибленою розробкою студентом-випускником тем курсових робіт та проектів , які виконувалися ним на кафедрі Судових енергетичних установок , допоміжних механізмів суден та їх експлуатації (СЕУ, ДМС та їх експлуатації).

Основні вимоги до дипломної роботи:

● актуальність теми, відповідність її сучасному стану морської га­лузі, науки та перспективам розвитку, практичним завданням морського та річкового транспорту;

● вивчення та критичний аналіз сучасних джерел інформації з теми;

● вивчення та характеристика історії досліджуваної проблеми та її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у морській галузі;

● чітка характеристика предмета і об'єкта, мети і ме­тодів дослідження, опис та аналіз проведених автором дослі­джень;

● узагальнення результатів, обґрунтування їх, висновки та практичні рекомендації.