Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія посібник з практичними (Зілінська).doc
Скачиваний:
1193
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.22 Mб
Скачать

Вправи для самостійного виконання:

Задача 1. Шість особин мають такі генотипи: АА, аа, ВЬ, СС, Dd, Ee. Які з них а) гомозиготи; б) гетерозиготи?

Задача 2. Які типи гамет утворюються у таких особах: а)AA; б) Bb; в) Сс?

Задача 3. Мендель схрещував два сорти гороху: один із гладеньким насінням, другий — зі зморшкуватим. У другому поколінні було отримано 7 324 насінини. 3 них 5 474 гладеньких і 1 850 зморшкуватих. Напишіть схему схрещування.

Задача 4. У великої рогатої худоби алель комолості (безрогості) домінує над алелем рогатості. Яке потомство можна отримати від схрещування комолого бугая з рогатою коровою, якщо комола корова народила від цього бугая рогате теля?

Задача 5. Сірих мишей схрестили з білими. В першому поколінні отримано

тільки сірих мишей, у другому — 201 сіра й 73 білих. Як успадковуються ці ознаки?

Задача 7. У помідорів кругла форма плоду домінує над грушоподібною.

а) Які генотипи батьківських рослин, якщо в потомстві круглих і

грушоподібних плодів порівну?

б) 3 гібридного насіння вирощено рослини помідорів. 118 із них дали грушоподібні плоди, а 363 — круглі Скільки серед цих рослин гетерозигот?

Задача 8. У пшениці алель карликовості домінує над алелем нормального зросту. Які генотипи вихідних форм, як­що в потомстві 1/4 рослин — нормального зросту?

Задача 9. У вівса гігантський зріст — рецесивна ознака, нормальний зріст — домінанта. Які рослини треба схрестити, щоб отримати однорідне за зростом гомозиготне потомство?

Задача 10. При схрещуванні дрозофіл із нормальними крилами (А) в потомстві з'явилось 1 /4 мух із загнутими крилами (а). Їх схрестили з нормальними мухами й отримали 47 особин із нормальними крилами й 49 — із загнутими. Визначте генотипи мух, яких схрещували в обох дослідах.

Задача 11. До живого куточка принесли двох чорних морських свинок, вважаючи їх чистопородними. Але в наступному поколінні серед їх потомків з'явилися коричневі. Які висновки можна зробити про генотипи батьківських особин?

Задача 12. У великої рогатої худоби трапляється чорне й червоне забарвлення шерсті. Внаслідок схрещування з одним і тим же чорним бугаєм червона корова народила чорне теля, чорна корова — чорне, а інша чорна корова — червоне. Як успадковуються ці ознаки? Визначте генотипи особин в усіх схрещуваннях.

Задача 13. У людини рецесивний алель b зумовлює глухонімоту, домінантний алель B — нормальний слух Від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком народилася глухоніма дитина. Визначте генотипи батьків.

Задача 14. У людини . шестипалість домінує над нормальною будовою кисті. Визначте ймовірність народження нормальних дітей у сім'ї, де обидва батьки гетерозиготні.

Задача 15. В сім'ї, де один із батьків має нормальну будову кисті, а другий шестипалий, народилася нормальна дитина. Яка ймовірність народження наступної дитини шестипалою?

Задача 16. Альбінізм — рецесивна ознака. В сім'ї, де один із батьків — альбінос, а інший — нормальний, народилися близнюки, один з яких був альбіносом. Яка ймовірність народ­ження наступної дитини альбіносом?

Задача 17. Синдактилія (зрошування пальців) успадковується як домінантна ознака. В сім'ї, де один із батьків має дану аномалію, а інший — нормальний, народилося три дитини. Дві з них мають нормальну будову кисті, а в третього пальці зрослися. Визначте генотипи батьків.

Задача 18. Ахондроплазія (порушення розвитку скелета) успадковується як домінантна ознака. В родині, де обидва батьки хворі, народилася нормальна дитина. Яка ймовірність того, що наступна дитина буде також нормальною?

Задача 19. Пізня дегенерація рогівки (розвивається після 50 років) успадковується

домінантна ознака. Визначте ймовірність виникнення захворювання в родині, про яку відомо, що всі родичі по лінії матері, які дожили до 70 років, мали цю хворобу, а по лінії батька всі предки були здоровими.

Задача 20. Чоловік з полідактилією одружився з нормальною жінкою. Вони мають п'ятеро дітей, і всі — з полідактилією. Один із синів одружився з нормальною жінкою. Яка ймовірність народження у них дітей з аномалією?

Задача 21. Світловолосий юнак, батьки якого мали темне волосся, одружився з темноволосою дівчиною, мати якої теж мала темне волосся, а батько — світле. В них народилася темноволоса дитина. Чи може народитися у них дитина зі світлим волоссям?

Задача 22. Руде волосся — рецесивна ознака, чорне — домінантна. При яких шлюбах народжуватимуться діти з рудим волоссям з імовірністю: а) 100%, б) 50%; в) 25%?

Задача 23. У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків — Ігоря й Сашка. Батьки одного з них мають І та II групу крові, батьки іншого — II й IV. У Ігоря — І група крові, у Сашка — II. Визначте, хто чий син.

Задача 24. У матері І група крові, а в батька — IV. Чи можуть діти успадкувати групу крові одного з батьків?

Задача 25. Вирішується питання про встановлення батьківства. Лабораторне дослідження показало, що у дитини — І група, а у гаданого батька — IV. Який висновок можна з цього зробити?

Задача 26. Гетерозиготні батьки мають І й III групи крові. Які групи можливі у їхніх дітей?

Задача 27. У хлопчика І група крові, а в його сестри — IV. Які групи крові в їхніх батьків?

Задача 28. Батько дівчини має І групу крові, мати — IV. Дівчина одружилася з юнаком, який має III групу крові (IB і0 ). Від цього шлюбу народилися діти з І, II й III групами. Чи можливе народження дитини з IV групою?

ХІД РОБОТИ:

ВАРІАНТ ________________

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 4

ТЕМА: Розв’язування типових задач з генетики. Дигібридне схрещування

МЕТА: Закріпити знання студентів про дигібридне схрещування, третій закон Менделя. Формувати практичні вміння і навички розв’язування задач з генетики.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА:

Мендель проводив дигібридне схрещування. Він узяв дві чисті алелі у гороху посівного, що відрізняються різними станами двох спадкових ознак: гладенькі жовті насінини і зелені зморшкуваті насінини. Гібриди першого покоління мали гладенькі жовті насінини, тобто проявився закон одноманітності гібридів першого покоління.

У другому поколінні відбувається розщеплення (явище прояву обох станів ознак у другому поколінні). За фенотипом вийдуть чотири групи особин у різних відношеннях: жовті гладенькі (315) – 9, жовті зморшкуваті (101) – 3, зелені гладенькі (108) – 3, зелені зморшкуваті (32) – 1. Мендель аналізує успадкування кожної ознаки окремо і отримує: за забарвленням: жовтих (416) – 3, зелених (140) – 1, за поверхнею: гладеньких (423) – 3, зморшкуватих (133) – 1. Тобто розщеплення 9:3:3:1 можна записати, як (3:1)2.

Цитологічні основи дигібридного схрещування:

Позначимо: А – жовте забарвлення насінини; а - зелене забарвлення насінини; В – гладка форма насінини; в – зморшкувата форма насінини;

Схема дигібридного схрещування:

P ♀ ААВВ x ♂ аавв

G АВ ; ав;

F1 АаВв

За фенотипом: жовті гладенькі насінини. За генотипом: дигетерозиготи.

P ♀ АаВв x ♂ АаВв

G АВ, Ав, аВ, ав; АВ, Ав, аВ, ав. F1

АВ

Ав

аВ

ав

АВ

ААВВ

ААВв

АаВВ

АаВв

Ав

ААВв

ААвв

АаВв

Аавв

аВ

АаВВ

АаВв

ааВВ

ааВв

ав

АаВв

Аавв

ааВв

аавв

Формулювання закону незалежного комбінування станів ознак (третій закон Менделя): При ди-, три- чи полігібридному схрещуванні розщеплення станів кожної ознаки у нащадків відбувається незалежно від інших.

Тобто, дигібридне схрещування – це ніби два моногібридних, накладених одне на друге. У F2 розщеплення відбувається за формулою (3:1)n, де n – кількість ознак, успадкування яких вивчається.

Проміжний характер успадкування (неповне домінування).

Мендель об’єктом дослідження бере нічну красуню. Виводить чисті алелі. Проводить схрещування за однією ознакою забарвлення квіток (червоне і біле). Згідно закону розщеплення в першому поколінні повинна появитись домінантна алель. Але нащадки першого покоління мали рожеві квітки (проявились обидві алелі, жодна не домінує). А схрестивши особини першого покоління він отримав 25% рослин з червоними квітками, 50% - з рожевими квітками, 25% - з білими квітками.

Цитологічні основи неповного домінування: Ā – червоні квітки, а – білі квітки.

Схема неповного домінування: P ♀ ĀĀ x ♂ аа

G Ā; a

F1 Āа

За генотипом: гетерозигота. За фенотипом: рожеві квіти

P ♀ Āа x ♂ Āа

G Ā,a Ā,а

F2 ĀĀ, Āа, Āа, аа; За генотипом: 1:2:1 За фенотипом: 1:2:1

Висновки, зроблені Менделем в результаті дослідження:

1. Якщо один алельний ген не повністю домінує над іншим, спостерігається проміжне успадкування. У другому випадку ознаки гібридів є проміжними у порівнянні з батьківськими формами.

2. При схрещуванні гібридів першого покоління між собою в другому поколінні відбувається розщеплення у відношенні 1:2:1 ( за фенотипом і генотипом).

3. Гетерозиготні (гібридні) рослини (рожеві квітки) зовні відрізняються від гомозиготних (червоні та білі квітки).

Аналізуюче схрещування (методи перевірки генотипу гібридних особин) – це схрещування особин невідомого генотипу з особиною, гомозиготною за рецесивними алелями, і по потомству можна судити про генотип невідомої особини. Якщо в результаті такого схрещування нащадки одноманітні, то аналізована особина гомозигота, якщо відбувається розщеплення 1:1, то аналізована особина гетерозигота. Розщеплення 3:1 за кожною з ознак прослідковується, якщо схрещували гетерозиготні за цією ознакою особини (випадок виходить за межі аналізую чого схрещування).

Летальні алелі – це алелі, що проявляючись в гомозиготному стані призводять до смерті особини. Більшість із них є рецесивними, рідше домінантними. Наприклад, платинове забарвлення хутра у лисиці визначається домінантним генотипом (Р), а сріблясте рецесивниим. Вивести гомозиготи з платиновим забарвленням(РР) не можливо, вони гинуть, тому що ген, що визначає платинове забарвлення в гомозиготному стані, призводить до смерті особини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]