Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
орган. туризму.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
596.48 Кб
Скачать

3.3. Перспективи співробітництва України з Німеччиною

Кількість представництв німецьких фірм в Україні становить зараз близько 350, кількість німецьких фірм та спільних підприємств – близько 840, тенденція зростає. Загалом же в Україні існують понад 1000 фірм з участю німецького капіталу.

Діяльність німецької економіки в Україні підтримується роботою відділу економіки Посольства Німеччини, де працюють загалом 7 чоловік (в тому числі аташе з питань сільського господарства і аташе з питань науки) і Бюро делегата німецької економіки. Поряд з тим зараз працюють чотири об'єднання фірм, які виконують доручення низки дрібних та середніх підприємств з Німеччини. Посиленій "європеїзації" двосторонніх торговельних стосунків сприяє також Європейська ділова асоціація (European Business Association), яка тісно співпрацює з київським представництвом Європейської Комісії та до складу якої також входить чимало представників німецьких фірм. Крім того, в Києві постійно працює кореспондент Федеральної установи з зовнішньо-економічного інформування.

Регіональне співробітництво та міста-побратими.

Співробітництво на регіональному рівні між Україною та ФРН активно почало розвиватися наприкінці 80-х рр. У цей час федеральні, землі, міста та громади ФРН почали розвивати контакти з республіками та містами колишнього СРСР, що насамперeд було пов'язано з політичними змінами всередині СРСР.

У 90-х роках процес розширення партнерських відносин набув нової динаміки. Сьогодні близько 20 міст Німеччини підтримують партнерські відносини з їх українськими партнерами – містами-побратимами. З географічної точки зору найбільш жваво розвиваються контакти із землями Баварія та Баден-Вюртемберг. Наповненою конкретним змістом співпраця між містами-побратимами робить суттєвий внесок у побудову дружніх відносин між Німеччиною та Україною.

Українсько-німецьке міжрегіональне співробітництво, розвиток побратимських зв’язків між містами України та Німеччини на території консульського округу Ґенерального консульства України у Франкфурті-на-Майні.

Ґенеральнеконсульство України у Франкфурті-на-Майні вживає постійних заходів з метою розширення українсько-німецького міжрегіонального співробітництва, розвитку побратимських зв’язків між містами України та Німеччини в межах території консульського округу (федеральні землі Гессен, Рейнланд-Пфальц, Саар).

Зокрема, у взаємодії з Почесним консулом України в м. Майнц проф. Гансом-Юрґеном Доссом започатковано співробітництво між Автономною Республікою Крим та федеральною землею Рейнланд-Пфальц. В період з 28 жовтня по 01 листопада 2009 р. здійснено візит до АРК офіційної делеґації Рейнланд-Пфальц на чолі з віце-президентом земельного парламенту (Ландтаґу) Германом Шнабелем. Німецьку делеґацію було прийнято на рівні керівництва Верховної Ради та Кабінету Міністрів АРК.

За результатами візиту німецькій стороні було передано для погодження проекти угоди та проґрами співпраці на 2010-2012 роки. Наразі опрацьовується питання щодо візиту найближчим часом до федеральної землі Рейнланд-Пфальц офіційної делегації Автономної Республіки Крим. Під час візиту передбачається обговорити на рівні керівництва реґіонів можливість започаткування та реалізації конкретних взаємовигідних проектів у сферах економіки, науки, культури, а також укладення двосторонніх договірних документів.

Поряд з цим, разом з Почесним консульством України в м. Майнц опрацьовується питання щодо розвитку партнерських відносин між містом Нірштайн (федеральна земля Рейнланд-Пфальц) та з одним з українських міст. Розглядається питання щодо встановлення контактів між іншими містами землі Рейнланд-Пфальц та України.

Генеральним консульством, у взаємодії з Донецькою обласною державною адміністрацією, вживаються заходи щодо започаткування співробітництва з урядом федеральної землі Саар. Після здійснення внутрішніх державних процедур Генеральним консульством передано німецькій стороні для подальшого узгодження проект угоди між Донецькою обласною державною адміністрацією України та Урядом федеральної землі Саар про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво.

Донецька обласна державна адміністрація та Уряд федеральної землі Саар висловили попередню зацікавленість у розвитку взаємної співпраці. На сьогодні вже функціонує співробітництво між землею Саар та Донецьким реґіоном в економічній сфері.

З 10 січня 1993 року діє договір про партнерство між містами Ужгород (адміністративний центр Закарпатської області) та Дармштадт (федеральна земля Гессен).

В рамках договору накопичено значний досвід співробітництва в економічній, науковій, культурній та гуманітарній сферах. Наприкінці травня 2009 року на запрошення правлячого бургомістра м. Дармштадт відвідала делеґація Ужгороду з її головою С.Ратушняком.

Щодо українсько-німецького міжрегіонального співробітництва

В Україні традиційно представлені майже усі найбільш потужні промислові підприємства Федеральної землі Північний Рейн - Вестфалія (ПРВ). Серед найбільш відомих – BASF, Bayer, Henkel – хімічна промисловість, Thyssen-Krupp AG - чорна металургія, машинобудування, МЕТRO – оптова та роздрібна торгівля.

В українському експорті переважають в основному такі товарні групи, як чорні метали та вироби з них, котли, електричні машини та устаткування, текстильний одяг, насіння та плоди олійних рослин, хімічна продукція тощо.

В експорті ПРВ в Україну значну частку займають прилади та апарати, електричні машини та промислове устаткування, фармацевтичні та хімічні товари, полімери та пластмаси тощо.

Можливості розширення економічного співробітництва з регіоном ПРВ обговорювались під час проведеної 18 травня ц.р. зустрічей Надзвичайного і Повноважного Посла України у ФРН Н.Зарудної з Держсекретарем Уряду землі ПРВ Мертенсом та заступником виконавчого директора – керівником міжнародного відділу ТПП м. Дюссельдорф Г.Ешенбаумом (травень 2009 року). особливе значення було надано таким сферам:

- сприяння подальшому підвищенню конкурентоспроможності української економіки, покращенню умов ведення бізнесу в Україні;

- стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності через залучення нових інвесторів з регіону ПРВ;

- розширення співробітництва з діловими колами Федеральної землі ПРВ у галузі енергетики, банківської справи, вугільної промисловості, металургії, транспорту, машинобудування.

Упродовж 2009 року за участю Торгово-промислової палати м.Дюссельдорф (у якій представлені близько 75000 підприємств) спільно з українськими партнерами було проведено: окреме засідання бізнес-форуму «Підприємницький обмін досвідом ведення бізнесу за кордоном: країни СНД» (4 червня присвячене Україні); заходи з підготовки відкриття коопераційної біржі у м. Київ за участю німецьких та українських підприємців (14-16 липня).

11 листопада за підтримки земельного уряду ПРВ та ТПП ПРВ було проведено "День промисловості України", у якому взяли участь представники 25 німецьких підприємств. У ході цього заходу обговорювалися питання щодо оцінки можливостей українського ринку, розвитку правових засад у сфері економіки, податків, рефінансування. За оцінкою німецьких учасників, український ринок залишається перспективним для німецького експорту, незважаючи на вплив світової фінансово-економічної кризи.

Також у якості перспективних Регіональна бізнес-еліта ПРВ продовжує розглядати українські підприємства сталелеварної та металопереробної індустрії, будівництво та виробництво будівельних матеріалів, гірничу промисловість, а також сільське господарство, як перспективні з точки зору міжнародної кооперації.

У форматі побратимських відносин упродовж 2009 року продовжувалась робота між українськими містами та містами ПРВ: Каневом та Фірзеном, Донецьком та Бохумом‚ Запоріжжям та Оберхаузеном, Стриєм та Дюреном. Зокрема, у 2009 році у рамках молодіжного обміну в учбових закладах та на підприємствах м.Бохум проходили навчання 2 молодіжні групи з м.Донецьк, а 5-19 липня ц.р. у м.Запоріжжя перебувала молодіжна делегація з м.Оберхаузен. Адміністрацією м.Бохум надано гуманітарну допомогу (медичні препарати та устаткування) дитячому гематологічному центру м.Донецьк. Також упродовж 2009 року реалізовано проект ремонту 3-ї Школи-інтернату м.Запоріжжя за кошти адміністрації м.Оберхаузен.

ЄВРО 2012.

Німеччина має унікальний досвід вдалої організації та проведення наймасовіших футбольних турнірів планети. Тому експерти німецького Товариства міжнародної співпраці (GIZ) зголосилися допомогти Україні гідно підготуватися до Євро-2012. Адже відомо, що великий футбол лише тоді стає справжнім святом для гравців й вболівальників, коли тішить не тільки спортивне видовище, а й організаційна складова. Світова футбольна першість2006 року у Німеччині запам’яталася багатьом як "літня казка" не лише завдяки захоплюючим іграм на газоні стадіонів та чудовій погоді, а й завдяки вдалій організації турніру.

Своїм багатим досвідом у цій сфері німці охоче діляться з Україною, де влітку наступного року відбуватимуться матчі чергового чемпіонату Європи. Підготовка просувалася спочатку, м’яко кажучи, не дуже вдало, визнає Матіас Брандт, представник німецького Товариства міжнародної співпраці (GIZ). Але останнім часом все вряди-годи налагодилося, констатує він та додає, що будівництво спортивних арен та об’єктів інфраструктури завершиться вчасно.

Очікується, що на матчі чемпіонату Європи до України приїдуть близько 1,2 мільйона гостей. Всіх їх треба десь розмістити та організувати для досвідченої громади європейських фанатів дозвілля. В цьому сенсі, підкреслює Матіас Брандт, Євро-2012 надає Україні унікальну можливість оновити туристичну інфраструктуру та зробити так, щоб країну упізнавали за кордоном. Цього року на міжнародній туристичній виставці ІТВ в Берліні Україна за підтримки GIZ вперше представила свій павільйон з гаслом "Switch on Ukraine"" / "Ввімкни Україну!".