Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рівненська область.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
27.37 Mб
Скачать

1.Географічне положення Рівненської області

Рівненська область (Додаток1) розташована на північному заході України (Додаток 2), у межах Західно-поліського регіону, охоплює східні частини Волинського Полісся, Волинської височини та малого Полісся і західну окраїну Центрального (Житомирського) Полісся.Площа області становить 20,1 тис. км² (3,3 % площі території України). Протяжність області з півночі на південь 215 км, а із заходу на схід — 186 км. Межує на півночі з Білоруссю, на сході з Житомирською, на південному сході з Хмельницькою, на півдні з Тернопільською, на південному заході зі Львівською, на заході з Волинською областями. Область утворена 4 грудня 1939 року.Населення — 1 164,1 тис. осіб (на 1 січня 2004 року). обласний центр — місто Рівне. По адміністративно-територіальному поділу область включає 16 районів, 4 міста обласного і 6 районного підпорядкування. Населення області складає 1,2 млн. чол., або 2,3 відс. населення України. Середня щільність населення на 1 кв. км. – 59 чоловік. Структура населення області становить: сільське – 52,5 відс. від загальної чисельності, міське – 47,5 відс.

2.Особливості природних ресурсів , що мають вплив на розвиток туризму

Природні рекреаційні ресурси це - об'єкти та явища природного походження; всі компоненти природи, які використовуються у сфері рекреації та туризму (водні, геологічні, орографічні, кліматичні, гідрологічні, рослинні, тваринні).

Орографічні туристсько-рекреаційні ресурси області дуже різноманітні. Найбільшого поширення набули в зоні Полісся ґрунти дерново-підзолистого типу ґрунтоутворення різного ступеня оглеєності. У неглибоких зниженнях залягають дернові і лучні ґрунти, а понижені елементи рельєфу займають ґрунти болотного типу ґрунтоутворення. Ґрунти зони Лісостепу сформувались на лесах і лесовидних суглинках і представлені в основному сірими опідзоленими та чорноземами мало гумусними зі слідами опідзолення.

Кліматичні туристсько-рекреаційні ресурси. Клімат помірно континентальний з вологим теплим літом і м'якою зимою з частими відлигами. Рівненська область лежить в континентальній тип клімату. Пересічна температура січня -4,8, -5,6°, липня +18,1, 18,6°. Період з температурою понад +10° становить більше 160 днів. Сума активних температур 2350 - 2950°. Опадів 600 - 650 мм на рік; основна кількість їх випадає у квітні-жовтні. Висота снігового покриву 12 - 14 см. Серед несприятливих кліматичних явищ - ожеледиця (до 15 днів взимку), посилення вітру до 15 м/с (частіше у південній частині області), тривалі бездощові періоди, зливи, відлиги (взимку часто спостерігаються 13 - 20 днів на місяць), заморозки (на поверхні ґрунту іноді до середини червня Дубно, Сарнах, Здолбунові, Острозі. область знаходиться не в сприятливих кліматичних умовах для пересічного європейця.

Водні туристські рекреаційні ресурси. Всього налічується 171 річка завдовжки понад 10 км кожна. Всі річки належать до басейна Дніпра. На крайньому Північному Заході області тече Прип'ять. Головна водна артерія - притока Прип'яті Горинь (них - Нобель, Біле озеро, Лука, Велике Почаївське озеро, Річицьке, Озерце. Збудовано 31 водосховище (найбільші Хрінниківське водосховище, Млинівське, Боярське) та понад 30 ставків загальною площею водного дзеркала 11,2 тис. га. (50санаторно-оздоровчих закладів )

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]