Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рівненська область.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
27.37 Mб
Скачать

3.Особливості природно антропогенних ресурсів , що мають вплив на розвиток туризму

Природно антропогенні ресурси - екосистеми, до складу яких входять як природні, так і антропогенні об'єкти, що використовуються в туристсько-рекреаційному господарстві (національні природні парки, заповідники, заказники, регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади, зоологічні та дендрологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва тощо). На теренах краю налічується 303 природно-заповідних об‘єкти (8,5 відс. території області), зокрема, 26 об‘єктів загальнодержавного значення площею 59,5 тис.га і 277 – місцевого значення площею 110,2 тис.га.В туристичній діяльності широко використовуються: національні природні парки, дендрологічні, регіональні , ландшафтні пам’ятки природи. На території Здолбунівського та Острозького районів розміщується Дермансько-Острозький національний природний парк (Додато3) створено 11 грудня 2009 року . Парк є справжньою окрасою не тільки регіону, а й України загалом. Парк розташований у найвужчій частині Малого Полісся – Острозькій прохідній долині, в заплаві річки Збитинка, що протікає між мальовничими пагорбами Мізоцького кряжу та Кременецькими горами. Завдяки своєму географічному положенню та своєрідній історії формування ландшафтів, територія НПП «Дермансько-Острозький» виявилась на перетині кордонів різних фізико-географічних областей. Вона є перехідною зоною, в якій вузька смуга поліських ландшафтів дна долини оточена краєвидами, характерними для лісостепової зони в межах Волинської та Подільської височин. Це зумовило багатство рослинного та тваринного світу парку, зокрема, за попередніми даними, тут зростає 47 видів рослин та зустрічається 19 видів тварин, занесених до Червоної книги України. Використання в туризмі ,в парку прокладені екологічні стежки створенні умови для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності . Екологічні стежки – це спеціально обладнані маршрути, що прокладені по найбільш цікавих місцях зони регульованої рекреації. Кожна екологічна стежка обладнана місцями для відпочинку, стендами, на яких розміщено інформацію про природу Парку. Кожна стежка має свою тематику, і для того, щоб найкращим чином ознайомитися з територією пропонуємо проходити кожну зі стежок з екскурсоводом.

Дермансько-Мостівський регіональний ландшафтний парк. Об’єкт природно-заповідного фонду України у Рівненській області. Розташований на території Здолбунівського району. На території парку розміщені об'єкти природно-заповідного фонду місцевого значення. До них належать (7) заказників , (3) пам'ятки природи , (2) заповідні лісові урочища загальною площею 1720,1 га. Переважає лісова рослинність (майже 45% площі парку), поширені також болота (1,8% від загальної площі парку), заболочені луки, а також торф'янисті луки, які сформувались на місці осушених боліт. Лісова рослинність представлена листяними, мішаними та хвойними лісами. Переважають широколистяні ліси - дубові (з дуба звичайного та скельного), грабово-дубові, грабові та березово-грабові ліси, а також мішані дубово-соснові та чисті соснові ліси.Болота евтрофні або карбонатні у рослинному покриві карбонатних боліт переважають угруповання червонокнижних видів — меч-трави болотної, сашника іржавого та осоки Девелла.На території парку виявлено 31 червонокнижний вид рослин, тобто майже половина видів, занесених до Червоної книги, які зростають на Рівненщині. Тваринний світ вивчено мало. Тут можна спостерігати 146 видів птахів, з яких гніздових — 112 (з них осілих — 26). Решта з них такі, що зустрічаються тільки під час весняних або осінніх перельотів (28 видів) і такі, що зафіксовані лише взимку (6 видів). Тут гніздується рідкісний червонокнижний вид — лелека чорний. Із ссавців трапляються: заєць-русак, білка звичайна, ондатра, лисиця звичайна, куниці кам'яна і лісова, тхір чорний, ласка, кабан дикий, козуля, а також занесені до Червоної книги України — горностай, норка європейська, борсук та видра річкова. В туристичній діяльності парк використовується як зона для відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності.

Надслучанський регіональний ландшафтний парк (Додаток 4)був створений в 2000 році в Рівненській області, розташований в долині річки Случ. Інша назва парку «Надслучанська Швейцарія». Заповідна зона парку поєднує в собі 14 природоохоронних об'єктів (6 заказників, 7 пам'яток природи та 1 заповідне урочище). У рослинному світі парку зростає 77 рідкісних видів рослин, 19 видів занесено до Червоної книги України. Це такі рослини як: полушник озерний, береза низька, декілька видів верб й ін. Багато тут і червонокнижних тварин: п'явка медична, дозорець-імператор, махаон, джміль моховий, жаба очеретяна, мідянка, лелека чорний, гоголь, скопа, глухар, журавель сірий. Зустрічаються в Надслучанському парку і регіонально-рідкісні види тварин: гагара, баклан великий, чапля велика біла,чапляруда,лебідьшипун.В туризмі територія парку цікава із погляду історичної спадщини, адже тут є пам’ятки історії,  археології та архітектури. Тут можна побачити поховання доби бронзи, давньоруський курган та городища.Отож, Надслучанський парк – це чудове місце, яке славиться як своїми природними багатствами, так і значною історичною спадщиною.

Ботанічна пам’ятка –це охорона мальовничих ділянок, рідкісних насаджень , урочищ та інших природних об’єктів . Ботанічні пам'ятка природи “Нетреба”(створена 1975 р.) - урочище, ботанічна пам'ятка природи загальнодержавного значення. Розташована в межах Рокитнівського району Рівненської області. В урочищі охороняються рідкісні для Українського Полісся чисті дубові насадження. У підліску переважає реліктовий вид — рододендрон жовтий. Основу травостою становлять бореальні лісові види. Є насадження інтродуцентів — модрини сибірської та ялівцю віргінського.В туризмі пар є територією для відпочинку яка має екологічні стежки , та територією яка охороняє чисті дубові насадження.

Ботанічна пам'ятка природи Хвороща (Створений 1975 року) — урочище, ботанічна пам'ятка природи загальнодержавного значення . Розташована у Млинівському районі Рівненської області.Охороняється мальовнича ділянка лісового масиву у заплаві та на терасі річки Ікви. У деревостані переважають вільха чорна, ясен, граб, липа, а також рідкісна для Полісся вільха сіра. У підліску дикий хміль. Трав'янистий покрив складається з суниці лісової, медунки лікарської, квасениці, веснівки дволистої, конвалії травневої. Є коручка чемерникоподібна — вид, занесений до Червоної книги України.

Ботанічна пам'ятка природи Юзефинська Дача (Додаток 5) (створений1975 року) — ботанічна пам'ятка природи загальнодержавного значення. Розташована в межах Рокитнівського району Рівненської області.Охороняються ділянка дубових насаджень. Трапляються дерева віком по 300—400 років, окремим екземплярам — до 1000 років. Підлісок утворюють високі (до 7—8 м) кущі ліщини. У трав'яному покриві переважають типові лісові види: копитняк європейський, маренка запашна.Тут росте одне з найстаріших дерев України — Юзефинський дуб.

Ботанічні пам'ятка природи Теремне (створена 1975 року) — комплексна пам'ятка природи загальнодержавного значення. Розташована в межах Острозького району Рівненської області.Охороняється лісове урочище. На невисоких горбах ростуть сосни звичайні заввишки до 50 м. Другий ярус лісу — листяні породи: граб, дуб, зрідка черешня. Трав'яний покрив у лісі розріджений. Росте також лілія лісова, занесена до Червоної книги України.Є кілька природних джерел.

Пам’ятка садово-паркового мистецтва – парк ім. Т.Шевченка.(Додаток 6)Заснований колишніми власниками міста - польськими магнатами Любомирськими.Серед більш ніж 160 видів унікальних кущів і дерев багато екзотичних. З американських - сосна Веймутова, клен ясенелистий, ялина Енгельмана, дуб червоний. Південна Європа представлена вічнозеленим самшитом, форзициєю європейською, їстівним каштаном. Також в парку можна побачити відомі види, привезені з Японії, Китаю, а також Середньої Азії.Вражає і кількість рослин. Тут налічується більше 5540 дерев і 14200 кущів. І з кожним роком їх кількість збільшується. Є у парку і свої таємниці. Через нього проходив невідомий підземний тунель.

Ботанічна пам'ятка природи загальнодержавного значення Острожчин(створений 1975 року)- Розташована в межах Острозького району Рівненської області.Охороняється ділянка дубового лісу з деревами віком понад 250 років. Підлісок утворюють ліщина, бруслина європейська, бруслина бородавчаста, крушина ламка. Є лісонасіннєва ділянка.Серед трав'яного покриву трапляються рідкісні для регіону види: вовче лико, плюш. кадило мелісоподібне, а також лілія лісова, занесена до Червоної книги України.екологічні стежки використ.в тур.ресурсах природничі екскурсії

Ботанічний заказник Вишнева Гора (Додаток 7) заказник загальнодержавного значення заснований 1974 році . Розташований у межах Рівненського району Рівненської області. Охороняються близько 100 видів рідкісних степових видів рослин. На південних схилах пагорба рослинний покрив змінюється з висотою. Біля підніжжя переважають вологолюбні рослини (Додаток 8): шавлія лучна, гадючник шестипелюстковий, буквиця лікарська. Круті схили займає степова рослинність: вишня степова, осока низька, ковила волосиста, типчак борознистий та угруповання оману мечолистого і чебрецю Маршалла. Тут зростають півники угорські, горицвіт весняний, конюшина гірська, а також рідкісні види — ковила волосиста і ковила пірчаста, занесені до Червоної книги України.

Ботанічний заказник Хіноцький (створений 1974 року) — заказник розташований у Володимирецькому районі. Площа заказника 2267 гектарів. Хіноцькому заказнику належить територія, де розвиток болота досяг вищого рівня. Являє собою частину болотного масиву Морочне з прилеглими ділянками. У рослинному покриві переважають рідколісні угрупування – мезотрофічні осоково-сфагнові та оліготрофні та пухівково-чагарничково-сфагнові.Багато ботанічних раритетів у Хіноцькому заказнику. Тут можна зустріти сфагновий мох – бурий, зеленкуватий, червоний. По моху простяглися пагони журавлини звичайної, а іноді можна побачити і рідкісну журавлину дрібноплоду. На Поліссі лише де-не-де можна зустріти окремі групки такої рослини як хамедафна чашкова, або болотний мирт. Найбільші її зарості саме тут, на Морочному.З рідкісних видів ростуть росичка проміжна, пальчатокорінник травневий, занесені до Червоної книги України. Досить часто на території Хіноцького заказника можна зустріти рідкісні угрупування реліктової рослини шейхцерії, суцвіття ринхоспори, осоку багнову.

Зоологічна пам'ятка природи Олександрівка заснована у 1975 році - урочище, зоологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення. Розташована в межах Дубенського району Рівненської області. Основна порода — дуб звичайний віком до 190 років. Окремі екземпляри дуба мають вік 220—250 років. Домішок утворюють граб, липа серцелиста, осика, береза повисла. У підліску зростають ліщина, свидина, крушина. У трав'яному покриві — копитняк європейський, медунка темна та інші.Багата орнітофауна — тут гніздяться чапля, дятел, сойка, соловей, синиця, повзик тощо.

Березнівський державний дендрологічний парк (Додаток 9)був заснований у 1979 році.Знаходиться у місті Березне Рівненської області. Нині нараховує близько 900 видів і форм деревних рослин, серед яких чимало представників з різних континентів, що розміщені по ботаніко-географічних і систематичних ділянках. Є окрема ділянка декоративних рослин, березовий гай (понад 40 видів берези), сади жасмину, розарій. Дендропарк є базою науково-дослідницьких робіт з вивчення і збагачення лісової флори в Українському Поліссі.(Додаток 10)

Рівненський зоопарк (Додаток 11) зоологічний парк загальнодержавного значення у місті Рівне один з наймолодших в Україні. Він починав створюватися в 1982 році. З того часу цей заклад відпочинку людей розбудовується практично щодня. Сьогодні його територія сягає 13,5 гектара, де знаходиться 150 видів тварин (близько 500 екземплярів). У зоопарку демонструються 24 види тварин, занесених до міжнародної Червоної книги та Червоної книги України. Рівненський зоопарк єдиний в Україні де можна побачити полярного вовка, якого привезли з Чехії. (Додаток 12)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]