Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хана.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
44.75 Кб
Скачать

26.Пояснити значення і стук руту штрих-коду товарів. Охарактеризувати види кодів (системи кодування ean, upc).

Штрихове кодування – це система автоматичної ідентифікації об’єктів кодування.

Перші ідеї розробки універсальної системи, заснованої на ідентифікації товарів за товарною нумерацією, з’явилася в 60-ті роки у США та Канаді. Основною штрихового кодування стали універсальні штрихові коди Штриховий код – комбінація послідовно розташованих штрихів та проміжків між ними, розміри та розташування яких встановлені певними правилами UPC. У 1977році було створено Європейську асоціацію нумерації EAN, яка розробила європейський стандарт товарної нумерації і символьного маркування.

Основним об'єктом штрихового кодування є товар,який характеризується певними ціною, розміром, масою, кольором,якістю. Штриховий код наноситься на транспортну або споживчу упаковку багатьох імпортних і вітчизняних товарів типографським способом або шляхом приклеювання етикетки або ярлика. Згідно з вимогами проведення зовнішньоторговельних операцій наявність штрихового коду на упаковці товару є обов'язковою умовою його експорту. Відсутність штрихового кодування негативно впливає на конкурентоспроможність товарів. Значимість штрихового кодування пояснюється тим, що воно має ряд функцій: - автоматизована ідентифікація товарів за допомогою машино зчитувальних пристроїв; - автоматизовані облік і контроль товарних запасів; - оперативне управління процесом руху товарів, відвантаженням, транспортуванням, складуванням товарів;

- інформаційне забезпечення маркетингових досліджень. Впровадження штрихового кодування пов'язано з розвитком інформаційної технології, широким впровадженням ЕОМ у виробництво і торгівлю. У результаті цього з'явилася можливість спростити документальне оформлення товарів нарізних етапах.

Штриховий код складається з чергуються темних (штрихів) і світлих (пропусків) смуг різної ширини. Розміри смуг стандартизовані. Штрихові коди призначені для зчитування спеціальними оптичними пристроями --сканерами. Сканери декорують штрихи в цифри через мікропроцесори і вводять інформацію про товар в комп'ютер.

Система EAN універсальна і тому може застосовуватися на будь-якому етапі ланцюжка «виробник – оптова ланка – підприємство. Коди EAN можуть бути 8-розрядними (для товарів невеликого розміру), 13-розрядними (для більшості товарів), 14-розрядними ( тільки для транспортної тари). Всі вони являють собою комбінації штрихів і пробіл різної ширини. При цьому найвужчий штрих або пробіл береться за одиницю товщини – модуль. Інші штрихи і пробіли за шириною дорівнюють двом і трьом модулям. Кожна цифра коду EAN являє собою комбінацію двох штрихів і двох пробілів.

Код UPC - простий і практично симетричний лінійний штрих-код. Ця простота, симетричність і висока перешкодозахищеність обумовлена ​​недостатньо розвиненою технікою часів створення цих кодів. Код складається з 2 груп цифр, по 6 цифр у кожній групі - лівої і правої. Групи цифр облямовуються так званими захисними, або огороджувальними, штрих-шаблонами які виділені на малюнку для наочності зеленим кольором. Ці шаблони містять штрихи одиничної ширини, які служать для синхронізації сканера штрих-коду. Наявність саме трьох таких полів обумовлено в першу чергу можливим нанесенням штрих-коду на закруглену поверхню. Ліві і праві захисні шаблони складаються з 3 штрихів одиничної ширини - двох темних і одного світлого між ними. Середній захисний шаблон складається з 5 штрихів - трьох світлих і темних двох. Все інше - цифри. Кожна цифра лівої або правої групи кодується за допомогою чотирьох штрихів: двох світлих і темних двох. Кожен штрих може мати відносну ширину в одну, дві, три або чотири одиниці. Загальна ширина штрихів для однієї цифри завжди становить сім одиниць. Бітова комбінація для кожної цифри розроблена таким чином, щоб цифри, наскільки це можливо, відрізнялися один від одного. Максимальна довжина темного або світлого ділянки не може перевищувати чотирьох одиниць. Загальна ширина всього коду завжди дорівнює 95 одиницям. У будь-якому коді 29 світлих і 30 темних штрихів. Всі ці технічні рішення дуже важливі для надійності і простоти сканування коду.