Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 14 Судочинство доповыдь.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Ланцюгова реакція

Об'єднання провадження тягне за собою низку питань, які потрібно враховувати заздалегідь. Це, зокрема, порядок формування арбітражного трибуналу та його компетентності розглядати спір в об’єднаному провадженні, а також можливість виконання арбітражного рішення, винесеного по кількох контрактах. Зрозуміло, що англійська правова система набагато простіша в розумінні арбітражної угоди, як і наявності згоди сторони на об'єднання провадження. Однак, якщо винесене арбітражне рішення потрібно виконати в країні континентального права, то при об’єднанні провадження потрібно максимально дотримуватись процесуальних вимог такого об’єднання. Оскільки, відповідно до ст.5 Нью-йоркської Конвенції «… у визнанні й виконанні арбітражного рішення може бути відмовлено якщо будуть надані докази того, що дане рішення постановлене щодо спору, не передбаченого арбітражною угодою або такого, що не підпадає під умови останньої чи арбітражного застереження в договорі сторін…; склад арбітражного органу або арбітражний процес не відповідали угоді сторін чи, за відсутності такої, - закону тієї держави, де мав місце арбітраж…» Тому, на думку автора статті, при визначенні доцільності об’єднання провадження в міжнародному арбітражі потрібно виходити перш за все з можливості безперешкодного виконання майбутнього арбітражного рішення.

Закон україни

Про міжнародний комерційний арбітраж

Закон введено в дію з дня опублікування - 20 квітня 1994 року (згідно з Постановою Верховної Ради України  від 24 лютого 1994 року N 4003-XII)

Із змінами і доповненнями, внесеними ЗаконамиУкраїни  від 15 травня 2003 року N 762-IV,  від 6 вересня 2005 року N 2798-IV

РОЗДІЛ V АРБІТРАЖНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Стаття 18. Рівне ставлення до сторін

До сторін повинно бути рівне ставлення, і кожній стороні повинні бути надані всі можливості для викладу своєї позиції.

Стаття 19. Визначення правил процедури

1. За умови дотримання положень цього Закону сторони можуть на свій розсуд домовитись про процедуру розгляду справи третейським судом.

2. В разі відсутності такої угоди третейський суд може з дотриманням положень цього Закону вести арбітражний розгляд таким чином, який він вважає належним. Повноваження, надані третейському суду, включають повноваження на визначення допустимості, належності, істотності та значущості будь-якого доказу.

Стаття 20. Місце арбітражу

1. Сторони можуть на свій розсуд домовитись про місце арбітражу. В разі відсутності такої домовленості місце арбітражу визначається третейським судом з урахуванням обставин справи, включаючи фактор зручності для сторін.

2. Незважаючи на положення пункту 1 цієї статті, третейський суд може, якщо сторони не домовились про інше, зібратись в будь-якому місці, яке він вважає належним для проведення консультацій між його членами, заслуховування свідків, експертів чи сторін або для огляду товарів, іншого майна чи документів.

Стаття 21. Початок арбітражного розгляду

Якщо сторони не домовились про інше, арбітражний розгляд щодо конкретного спору починається у день, коли прохання про передачу цього спору до арбітражу одержано відповідачем.