Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Право соціального забезпечення_2013.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Освітньо - професійна програма підготовки бакалавра з дисципліни «Право соціального забезпечення»

Мета: підготовка майбутнього фахівця в галузі права, який би міг аналізувати наукову літературу і чинне законодавство як крізь призму їх практичного застосування, так і ведення самостійної наукової роботи.

Для формування студента у якості фахівця з права необхідним є засвоєння при його підготовці знань з права соціального забезпечення.

Право соціального забезпечення є однією з провідних галузей в загальній системі національного права. Воно охоплює надзвичайно важливу сферу суспільних відносин. Це передусім відносини щодо формування фондів, надання пенсій та різного виду допомог, відносини з приводу надання соціальних пільг чи соціального обслуговування.

Виходячи з цього вивчення, даної дисципліни є обов’язковим елементом якісної підготовки студента з напрямку «Право».

Відповідно завданнями вивчення навчальної дисципліни є засвоєння студентами основних засад права соціального забезпечення. Зокрема, студенти повинні засвоїти знання про предмет, метод права соціального забезпечення, про особливості правового статусу його суб’єктів, про державні соціальні стандарти та гарантії у сфері соціального захисту, основні засади загальнообов’язкового недержавного соціального страхування та його окремих видів: пенсійного страхування та пенсійного забезпечення страхування на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання; державної соціальної допомоги та її видів, а також соціального захисту окремих категорій громадян. Студенти повинні набути навичок щодо користування відповідними нормативними актами, вмінь вирішувати конкретні практичні питання, пов’язані із застосуванням їх на базі засад справедливості, добросовісності і розумності.

Завдання:

  • ознайомлення з основними положеннями, які виступають орієнтирами у правовому регулюванні суспільних відносин у сфері соціального забезпечення та визначають суть, зміст і механізм функціонування даної галузі;

  • ознайомлення з науково – теоретичним надбанням науки права соціального забезпечення;

  • аналіз та узагальнення судової практики в сфері права соціального забезпечення;

  • розвиток навичок самостійного вирішення практичних проблем у сфері соціального забезпечення.

Місце навчальної дисципліни в системі професійної підготовки фахівця.

Дана дисципліна є теоретичною основою сукупності знань та вмінь, що формують фахівця юридичного профілю в галузі права.

Інтегровані вимоги до знань і умінь з навчальної дисципліни.

В результаті вивчення курсу «Право соціального забезпечення» студент повинен:

знати:

  • коло суспільних відносин, що входять до сфери регулювання права соціального забезпечення в Україні;

  • особливості правового статусу суб’єктів права соціального забезпечення;

  • основні положення чинного законодавства з питань соціального забезпечення;

  • судову практику по пенсійним та іншим справам у сфері соціального захисту населення.

вміти:

  • відрізняти відносини соціального забезпечення від трудових, адміністративних, цивільних;

  • аналізувати юридичні факти, що є підставами для виникнення, зміни та припинення правовідносин у сфері соціального забезпечення.

  • правильно тлумачити і застосовувати норми необхідних нормативно – правових актів на практиці при вирішенні казусних конкретних життєвих ситуацій.

Навчальний матеріал з дисципліни «Право соціального забезпечення» структурований за модульним принципом і складається з двох навчальних модулів.

Курс «Право соціального забезпечення» належить до циклу професійно – орієнтованих дисциплін. Програма курсу «Право соціального забезпечення» розроблена у відповідності з навчальним планом підготовки бакалаврів Навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ з урахуванням попереднього вивчення таких навчальних дисциплін як «Конституційне право», «Адміністративне право», «Трудове право», «Сімейне право», «Фінансове право» та процесуальних галузей права.