Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Pravoznavstvo_2013-2014_Kulik.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

1. Анотація навчальної дисципліни зі структурно-логічною схемою (міждисциплінарними зв’язками).

Структурно-логічна схема з навчальної дисципліни «Правознавство» допомагає студентам більш глибоко зрозуміти взаємозв’язок вказаної дисципліни з іншими правовими дисциплінами, зрозуміти ступінь їх впливу одна на одну, характер міждисциплінарних зв’язків в контексті розвитку світової та вітчизняної юридичної науки.

Так, навчальна дисципліна «Правознавство» тісно взаємопов’язана з такими дисциплінами як теорія держави та права, конституційне право України, адміністративне право України, кримінальне право України, державне будівництво та місцеве самоврядування, адвокатура в Україні, прокурорський нагляд в Україні, судові та правоохоронні органи України, правові системи сучасності, політологія, етика, логіка, державне право зарубіжних країн, філософія права, історія вчень про державц і право тощо.

У різноманітній понятійно-категоріальній та методологічній парадигмі усі вказані дисципліни вивчають такі основні поняття як держава, право, державний устрій, правовий статус особи, системи і компетенції вищих і місцевих органів влади, правова сім`я, правова система, правова реальність тощо.

Знання взаємозв’язку та взаємовпливу навчальної дисципліни «Правознавство» та інших дисциплін істотно розширяє та збагачує юридичний світогляд студентів, сприяє розширенню у студентів базового теоретичного підґрунтя правосвідомості, правового світогляду та правового мислення; навчити студентів та слухачів правильно давати правову оцінку соціально значущим фактам, політичним подіям та процесам, грамотно формулювати власні переконання щодо проявів правового нігілізму, використовувати свій світоглядний потенціал для прийняття юридично значущих рішень.

Формування молодої незалежної української держави вимагає від майбутніх професіоналів різних галузей науки базових знань про основні правові явища. Тому положення курсу «Правознавство» є фундамент професіоналізму майбутніх, як наукових, так і практичних кадрів в Україні.

Структурно-логічна схема навчальної дисципліни «правові системи сучасності»

Законність та правопорядок

Співвідношення суспільного порядку і правопорядку

Поняття та структура правової свідомості та правової культури

Форми правового виховання

Поняття та види державної дисципліни

2.Пояснювальна записка до навчальної дисципліни «правознавство»

Навчальна дисципліна «Правознавство» вивчає загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державно-правових явищ, сутність права і держави, взаємообумовлений характер їхніх зв'язків, зв'язок держави і права з різними суспільними явищами і процесами. Держава розглядається з точки зору її правового оформлення, а право – у контексті його державного забезпечення, надання йому загальної обов'язковості.

Закономірності розвитку та функціонування держави і права розглядаються у тісному зв'язку із загальними законами розвитку суспільства. Теорія держави та права вивчає багатосторонню та складну взаємо­дію держави і права з суспільством, роль та місце держави і права в суспільстві, а також зворотний вплив суспільства на державно-правову дійсність.

Мета вивчення навчальної дисципліни «Правознавство» полягає в тому, щоб ознайомити студентів та слухачів з найбільш значущими правовими теоріями, концепціями та юридичними догмами, що дозволяють сформувати базовий рівень професійної свідомості та культури правників, достатній для самостійного аналізу фактичних обставин справи та прийняття юридично обґрунтованого рішення.

Основне завдання вивчення навчальної дисципліни «Правознавство» полягає у тому, щоб сформувати у студентів базове теоретичне підґрунтя правосвідомості, правового світогляду та правового мислення; навчити студентів та слухачів правильно давати правову оцінку соціально значущим фактам, політичним подіям та процесам, грамотно формулювати власні переконання щодо проявів правового нігілізму, використовувати свій світоглядний потенціал для прийняття юридично значущих рішень.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

ЗНАТИ:

  • правову термінологію;

  • основні положення та особливості правознавство;

  • основні історичні етапи та концепції походження держави;

  • функції та механізм держави та права;

  • основи формування та систему державних органів при різних формах правління;

  • форми здійснення народовладдя і особливості їх проведення тощо;

ВМІТИ:

  • правильно користуватися понятійним апаратом, яким оперує наука правознавство;

  • працювати з нормативним матеріалом;

  • аналізувати зміст правових норм та концепцій походження держави;

  • давати характеристику функціям держави;

  • формулювати основні функції органів законодавчої, виконавчої та судової влади;

  • користуватися міжнародними правовими документами для вирішення практичних завдань;

  • логічно викладати матеріал;

  • аргументовано висловлювати свою думку, робити висновки;

  • застосовувати правові знання для пояснення фактів навколишнього життя.

Зміст навчальної дисципліни «Правознавство»