Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_NMK_13.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 12. Право міжнародної безпеки

Поняття права міжнародної безпеки. Джерела права міжнародної безпеки. Функції права міжнародної безпеки. Об’єкти права міжнародної безпеки. Предмет права міжнародної безпеки.

Загрози сучасній системі міжнародної безпеки.

Універсальна система міжнародної колективної безпеки. Регіональні системи колективної безпеки.

Міжнародні організації та національні служди, які забезпечують мир і безпеку. НАТО. ОБСЄ. СНД. ГУАМ

Тема 13. Міжнародне право в період збройних конфліктів

Міжнародне право в період збройних конфліктів — галузь міжнародного права. Види збройних конфліктів. Принципи міжнародного гуманітарного права. Суб’єкти міжнародного гуманітарного права. «Право Гааги». «Право Женеви».

Початок війни і його правові наслідки. Театр війни. Учасники збройних конфліктів. Обмеження засобів і методів ведення війни. Ведення морської війни. Режим воєнного полону. Режим воєнної окупації. Захист цивільних об’єктів і культурних цінностей під час збройних конфліктів. Закінчення війни і її міжнародно-правові наслідки.

Нейтралітет у війні.

Тема 14. Міжнародне право з прав людини

Поняття та історія міжнародного гуманітарного права. Міжнародна система захисту прав людини. Міжнародно-правові акти з прав людини та міжнародно-правові органи контролю за дотриманням і захистом прав людини. Статут ООН 1945 р. Загальна Декларація прав людини 1948 р. Міжнародні акти про права людини і законодавство України.

Механізми захисту прав людини в рамках ООН (ГА, ЕКОСОР, Комісія з прав людини, Підкомісія з попередження дискримінації і захисту меншин, Комітет з прав людини, Комітет з ліквідації расової дискримінації, Комітет з економічних, соціальних і культурних прав, Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок, Комітет проти катувань, Верховний комісар ООН з прав людини). Механізми захисту прав людини в рамках Ради Європи. Європейський суд з прав людини. Американська система захисту прав людини. Африканська система захисту прав людини.

Громадянство, його значення для міжнародного права. Подвійне громадянство і безгромадянство. Правовий статус іноземців та біженців. Право притулку. Захист прав національних меншин у міжнародному праві. Права корінних народів за міжнародним правом. Роль міжнародного кримінального права у захисті прав людини. Міжнародні трибунали.

5 Змістовний модуль Міжнародне екологічне право. Міжнародне економічне право

Тема 15. Міжнародне екологічне право

Поняття міжнародного екологічного права (міжнародного права навколишнього середовища). Предмет та об’єкти міжнародного екологічного права. Джерела міжнародного екологічного права. Принципи міжнародного екологічного права. Міжнародно-правова охорона повітря. Міжнародно-правова охорона рослинного світу. Міжнародно-правова охорона тваринного світу. Міжнародно-правова охорона Світового океану.

Конвенція ООН з морського права 1982 р. Віденська конвенція про охорону озонового шару 1985 р. Рамкова конвенція про зміну клімату 1992 р. Всесвітня стратегія охорони природи МСОП 1980 р. "Декларація Ріо" 1992 р. ЛАНДШАФТ. Конвенція про захист фауни та флори в Європі 1979 р.

Міжнародні природоохоронні організації. ЮНЕП. МСОП. Європейське агентство з питань навколишнього середовища, Європейська мережа інформації і спостереження за навколишнім середовищем. Основні напрями і пріоритети міжнародного співробітництва України в екологічній сфері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]