Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tipova_programa_stazhuvannya_Slidchi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
475.14 Кб
Скачать

2. Права й обов’язки осіб, які беруть участь в організації і проведенні стажування.

Організацію, проведення стажування, контроль за проходженням здійснюють керівники вищих навчальних закладів та керівники слідчих управлінь (відділів) органів внутрішніх справ, у розпорядження яких направлені курсанти (студенти).

Керівники вищих навчальних закладів для організації стажування видають наказ, яким визначається орган і підрозділ внутрішніх справ, у який буде направлено курсантів (студентів), їх кількість, призначають керівників стажування, затверджують графіки здійснення контролю за його проходженням, забезпечують підготовку навчально-методичних матеріалів для його проведення, облік роботи курсантів та підведення його підсумків, враховують результати стажування у навчальний процес.

Витяги з наказу не пізніше ніж за сім днів до початку стажування направляються до відповідних підрозділів органів внутрішніх справ.

Керівник слідчого підрозділу видає наказ про закріплення курсантів (студентів) за підрозділами, у яких буде організовано стажування і призначення керівників з числа досвідчених фахівців, та забезпечує контроль за його проходженням.

Витяг з наказу про закріплення курсантів (студентів) за підрозділами і призначення керівників стажування не пізніше ніж через сім днів після початку стажування направляється до навчального закладу з якого прибув курсант (студент).

Вищі навчальні заклади МВС та Національні університети «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» та "Одеська юридична академія" забезпечують:

Своєчасне прибуття курсантів (студентів) для проходження стажування. Визначення керівників стажування для проведення вхідного та вихідного контролю.

Завчасне інформування ОВС (не пізніше ніж за місяць до початку стажування) про терміни проведення стажування та кількісний склад курсантів (студентів), направлення переліку питань, які підлягають вивченню і програми стажування.

Проведення інструктажів з курсантами (студентами), які направляються для проходження стажування.

Надання курсантам (студентам) програми проходження стажування, методичних рекомендацій щодо проходження стажування в органах внутрішніх справ, до яких в обов’язковому порядку включаються витяги з Положення, правил застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї, витягів із Законів України "Про міліцію", "Про засади запобігання і протидії корупції" тощо.

Ознайомлення курсантів (студентів) із системою інформування про хід стажування. Контроль за виконанням ними індивідуальних планів стажування і визначеного розпорядку дня, своєчасність підготовки необхідної документації.

Проведення інструктажів з відповідальними особами слідчих підрозділів органів внутрішніх справ, до яких направляються курсанти (студенти) для проходження стажування.

Закріплення за регіонами, у яких проходять стажування курсанти (студенти), керівників стажування з числа керівництва інститутів (факультетів), курсів, науково-педагогічного складу профільних кафедр навчальних закладів, навчальних відділів.

Керівники стажування від вищих навчальних закладів зобов’язані:

Здійснювати контроль за організацією та проходженням стажування курсантами (студентами) в слідчих підрозділах органів внутрішніх справ та отримувати витяги з наказів про його організацію.

Ознайомлюватися з індивідуальними планами стажування, перевіряти ведення щоденників і надавати вказівки про внесення в них змін і доповнень до них.

Виявляти недоліки в організації стажування та вносити пропозиції керівництву слідчих підрозділів та на залізницях щодо їх усунення.

Вивчати умови організації та проведення стажування курсантів (студентів), бути присутнім при проведенні інструктажів, доведення до їх відома заходів безпеки та виконанні ними практичних дій.

Брати участь у підведенні підсумків стажування курсантів (студентів).

Вносити пропозиції керівництву відповідних слідчих підрозділів органів внутрішніх справ щодо заохочення керівників стажування.

Під час проходження стажування курсанти (студенти) підпорядковуються першому заступникові - начальникові слідчого управління (відділу), у розпорядження якого вони направлені.

Головне слідче управління:

Здійснює контроль за організацією та проходженням стажування курсантами (студентами) з наданням відповідної допомоги, у тому числі шляхом участі у вхідному та вихідному контролі знань курсантів (студентів), підведенні підсумків стажування.

Перший заступник - начальник слідчого управління (відділу) зобов’язаний:

Призначити наказом безпосередніх керівників стажування з числа осіб з досвідом роботи в слідчих підрозділах не меньше трьох років (не більше 2-х стажистів за 1 працівником), рекомендованих керівництвом слідчого підрозділу, у якому планується проведення стажування. Копію наказу в триденний термін направити до вищого навчального закладу.

Організувати своєчасне оформлення та видачу курсантам (студентам) на період стажування вкладишів до службового посвідчення, що підтверджують виконання обов'язків на конкретній посаді.

Сприяти забезпеченню належних умов праці та побуту курсантів (студентів) під час проходження стажування.

Визначити конкретні слідчі підрозділи, в яких будуть проходити стажування курсанти (студенти), створити належні умови для його проведення.

Забезпечити своєчасне інформування керівників підрозділів, до яких курсанти (студенти) розподілені для проходження стажування, про його терміни, мету та порядок організації і проведення.

Організувати проведення вхідного/вихідного контролю знань курсантів (студентів) до початку стажування та перед його захистом згідно з питаннями, що додаються до програми, і відповідно до вимог програми стажуванння.

Здійснювати постійний контроль за організацією та проведенням стажування, готувати пропозиції щодо його вдосконалення.

Підводити підсумки стажування з обов’язковим виставленням загальної оцінки. Копії підсумкових матеріалів направляти до вищого навчального закладу.

Уживати заходів щодо забезпечення належних умов праці та побуту курсантів (студентів) під час проходження стажування.

Припинити проходження стажування та відрядити курсанта (студента) до вищого навчального закладу (з письмовим повідомленням ВНЗ) у разі систематичного невиконання ним індивідуального плану, недбалого ставлення до виконання службових обов’язків або грубого порушення службової дисципліни.

Забороняється залучати курсантів (студентів) до завдань, не передбачених програмою стажування та виконання яких пов’язане з ризиком для життя і здоров'я або може призвести до неправомірних дій через їх недостатню фахову підготовленість, наприклад, розслідування тяжких або особливо тяжких злочинів.

Керівники слідчих підрозділів, у яких курсанти (студенти) проходять стажування, зобов’язані:

Забезпечити створення належних умов для виконання програм та планів проходження стажування в повному обсязі та контроль за їх реалізацією.

Представити курсантів (студентів) особовому складу підрозділу, роз'яснити їх правовий статус.

Провести інструктажі з курсантами (студентами), ознайомити їх з оперативною обстановкою, завданнями і функціями підрозділу, його структурою, внутрішнім розпорядком, заходами особистої безпеки та правилами безпеки праці, умовами використання і застосування спецзасобів тощо.

Проводити серед стажистів виховну роботу.

Забезпечити курсантів (студентів) робочими місцями, процесуальними бланками, літературою тощо, за можливості створити для них необхідні житлово-побутові умови (забезпечити житлом, медичним обслуговуванням та харчуванням).

Призначити наказом безпосередніх керівників стажування з числа осіб з досвідом роботи в слідчих підрозділах не меньше трьох років (не більше 2-х стажистів за 1 працівником).

Розробляти розпорядок дня курсантів (студентів), які проходять стажування, передбачати при цьому час для роботи з нормативно-правовими актами (2-3 години на тиждень).

Щотижня надавати курсантам (студентам) один день для підготовки дипломного проекту (роботи).

Щотижня розглядати питання організації стажування курсантів (студентів) на оперативних нарадах, надавати їм допомогу у виконанні завдань, передбачених у програмі стажування, готувати пропозиції щодо його удосконалення.

Контролювати виконання вимог програми та планів проходження стажування в повному обсязі.

Погоджувати та надавати на затвердження керівництву слідчого управління (відділу) звіти про підсумки проведення стажування (копію звіту після затвердження надсилати до вищих навчальних закладів).

Затверджувати характеристики на курсантів (студентів).

Безпосередні керівники стажування зобов'язані:

Ознайомити курсантів з оперативною обстановкою на дільниці (об'єкті, у регіоні), особливостями роботи.

Здійснювати практичне навчання відповідно до програми стажування та плану роботи.

Вести щоденний облік та давати оцінку роботі курсантів (студентів), контролювати виконання індивідуального плану проходження стажування, дотримання внутрішнього розпорядку, ведення щоденників тощо.

Вивчати рівень підготовки, ділові та моральні якості курсантів (студентів), їх ставлення до роботи.

Узагальнювати підсумки стажування та подавати звіти на погодження відповідним керівникам слідчих підрозділів. Складати характеристики на курсантів (студентів), затверджувати їх у керівництва органу внутрішніх справ (не пізніше ніж за три дні до закінчення стажування).

У характеристиці мають відображатися:

обсяг та якість виконання програми стажування і плану проходження стажування, рівень підготовленості курсанта (студента) до виконання службових обов'язків і вміння реалізувати набуті знання на практиці;

наявність навичок тактично правильно застосовувати спеціальні й технічні засоби, дотримуватися заходів особистої безпеки, складати службові документи;

особисті морально-вольові якості, дисциплінованість, старанність; професійний рівень розвитку;

відношення до роботи в цілому та підсумкова оцінка за стажування. Характеристики направляються до вищих навчальних закладів та долучаються до особових справ курсантів.

Курсанти (студенти) зобов'язані:

Своєчасно прибути для проходження стажування до відповідного органу внутрішніх справ.

Виконувати передбачені програмою стажування завдання у визначені терміни та скласти план роботи, який затвердити в керівника стажування.

Дотримуватися заходів особистої безпеки, правил охорони праці, техніки безпеки, установленого розпорядку дня.

Ознайомлюватися з нормативно-правовими актами, інструкціями, оглядами, методичними та аналітичними документами, що стосуються діяльності органів внутрішніх справ, формами і методами роботи працівників. Засвоїти функціональні обов’язки за посадою, за якою проходять практику.

Виконувати розпорядок дня, установлений у підрозділі за місцем проходження стажування, дотримуватися дисципліни та законності і правил, які діють у місці його проходження.

Вести щоденник та кожного дня звітувати безпосередньому керівникові стажування про виконану роботу.

Відвідувати заняття зі службової підготовки.

Підготувати макет кримінального провадження.

Підготувати звіт про підсумки проведення стажування за встановленою формою та подати його на погодження і затвердження.

Курсанти (студенти) мають право:

Надавати пропозиції керівництву органу внутрішніх справ та вищого навчального закладу щодо вдосконалення організації та проведення стажування, а також діяльності практичних підрозділів.

Повідомляти керівництво вищого навчального закладу у випадках порушень вимог чинного законодавства України (нормативно-правових актів, відомчих підзаконних актів МВС та МОНмолодьспорту керівництвом органу внутрішніх справ за місцем проходження стажування.

Ознайомлюватися з документами та викоритсовувати їх в оперативно-службовій діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]