Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsP_Shkoda.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Семінар до теми 10. Шкода.

Задача 1.    Прокурор одного з районів Автономної Республіки Крим  звернувся з позовом в інтересах держави в особі районної державної адміністрації до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Поле" про стягнення шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки площею 378,7 га, в розмірі 1062863,21 грн. Позовні вимоги були мотивовані тим, що відповідач приступив до використання земельної ділянки без укладення договору, його державної реєстрації та встановлення меж земельної ділянки в натурі.

    Господарським судом при розгляді справи встановлено, що 12 березня 2008 року в результаті перевірки Державною інспекцією з контролю за використанням та охороною земель Автономної Республіки Крим були складені акт обстеження земельної ділянки та акт дотримання норм земельного законодавства, в яких зазначено, що земельні ділянки орієнтованою площею 378,7 га зайняті самовільно, правовстановлюючі документи на право користування землею на момент перевірки у сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Поле" відсутні, що є порушенням статті 125 Земельного кодексу України.

    21 березня 2008 року складений протокол про адміністративне правопорушення, на підставі якого винесений припис № 008177 від 21 березня 2008 року, яким зобов’язано відповідача усунути в місячний термін встановлені порушення. Розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Поле", склав 1062863,21 грн.

    24 квітня 2008 року в результаті повторної перевірки був складений акт дотримання вимог земельного законодавства, яким встановлено, що на момент перевірки у відповідача правовстановлюючі документи на зайняті ним земельні ділянки № 25, 29, 73 площею 378,7 га відсутні. У протоколі про адміністративне правопорушення від 24 квітня 2008 року представником сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Ніва" пояснено, що на даний час проектна документація на вказану земельну ділянку виготовлена, знаходиться на експертизі.  На підставі вказаного протоколу винесений припис від 24 квітня 2008 року, яким зобов’язано відповідача усунути в місячний термін встановлені порушення.

    Судом встановлено, що розпорядженням районної державної адміністрації від 28 вересня 2006 року відповідачу дозволено складання проекту землеустрою спірних земельних ділянок; згідно з довідкою районного відділу земельних ресурсів від 29 січня 2008 року земельні ділянки загальною площею 378,7 га включені до загальної площі земель, що використовуються сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Поле", на які нараховуються фіксований сільськогосподарський податок та орендна плата, які сплачуються за платіжними дорученнями.

    07 серпня 2008 року розпорядженням районної державної адміністрації затверджена технічна документація із землеустрою по встановленню меж в натурі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю "Поле" та вирішено передати в оренду відповідачу строком на 49 років земельні ділянки загальною площею 440,9853 га із земель колективної власності (незатребувані паї) на території місцевої сільської ради, наказано укласти із сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Поле" договір оренди землі.

У матеріалах судової справи також містяться платіжні доручення, якими підтверджується сплата сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Поле" фіксованого сільськогосподарського податку за 2008 рік у розмірі 52886,48грн.   та орендної плати  13490,00 грн. за користуванням спірними земельними ділянками.

    Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 10 березня 2010 року у задоволенні позову відмовлено. Рішення мотивоване тим, що прокурором та районною державною адміністрацією не надано доказів того, що за час користування відповідачем вказаною земельною ділянкою без оформлення повного  пакету правовстановлюючих документів державі була завдана шкода, при тому, що орендна плата та фіксований сільськогосподарський податок за цей час належним чином сплачувався відповідачем.

Дайте оцінку ситуації та рішенню суду. Як слід прокурору розрахувати шкоду, завдану внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок? (Опрацюйте Постанову Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 року № 963).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]