Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова медицина та психіатрія.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
456.19 Кб
Скачать

Програма курсу “Судова медицина” Розділ і. Предмет і завдання судової медицини. Правові, процесуальні і організаційні основи судово-медичної експертизи

Тема 1. Предмет та завдання судової медицини. Історія розвитку судової медицини

Предмет, зміст, завдання судової медицини. Система і методи судової медицини. Взаємозв'язок судової медицини з медичними і юридичними дисциплінами. Сучасний стан і тенденції розвитку судової медицини в системі юридичної освіти і підготовці співробітників для органів внутрішніх справ.

Історія та етапи розвитку судової медицини і судово-медичної експертизи в Україні, Росії та інших країнах світу.

Визначні представники судової медицини (С.А. Громов, Ф.Я. Чистович, П.А. Мінаков, М.С. Бокаріус, М.В. Попов, М.І. Райський, М.І. Авдєєв, В.М. Смольянинов, Ю.С. Сапожников) і їх внесок в розвиток теорії та практики судової медицини.

Тема 2. Правові, процесуальні та організаційні основи судово-медичної експертизи

Поняття і завдання судово-медичної експертизи в діяльності судово-слідчих органів при вирішенні кримінальне і цивільно-правових питань та в підвищенні якості лікувально-профілактичної допомоги, яка надається органами охорони здоров'я. Підстави, порядок призначення і проведення судово-медичної експертизи. Види судово-медичних експертиз (первинна, додаткова, повторна, комісійні, комплексна). Випадки обов'язкового призначення судово-медичної експертизи.

Судово-медичний експерт, лікар-експерт. Права, обов'язки, відповідальність. Участь лікаря-спеціаліста в області судової медицини в слідчих діях (огляд трупа на місці події, обстеження, вилучення зразків для порівняльного дослідження тощо), які проводяться органами дізнання чи слідчими.

Об'єкти судово-медичної експертизи: трупи, потерпілі, обвинувачені та інші особи, речові докази, матеріали справ.

Судово-медична документація, її структура, порядок складання, вимоги до неї.

Строки проведення судово-медичної експертизи.

Організація і структура судово-медичної служби на Україні. Судово-медичні заклади, їх структура.

Основні нормативні документи по судово-медичній експертизі.

Роль і значення судово-медичної експертизи в профілактиці злочинів проти життя і здоров'я громадян.

Розділ II.

Судово-медична експертиза трупа

Тема 3. Смерть і трупні зміни

Поняття смерті. Класифікація смерті в судовій медицині. Термінальний стан і його судово-медичне значення. Питання реанімації. Діагностика клінічної та біологічної смерті. Ймовірні та абсолютні ознаки смерті. Правові, морально-етичні та медичні аспекти трансплантації органів і тканин, створення їх “банків”.

Ранні трупні зміни (трупні плями, трупне заклякання, охолодження трупа, трупне висихання, аутоліз), їх судово-медичне значення.

Пізні трупні зміни (гниття трупа, муміфікація, жировіск, торф’яне дублення, замерзання). Причини та умови, які впливають на розвиток трупних змін Судово-медичне значення пізніх трупних змін, ушкодження трупів тваринами, птахами, комахами: судово-медичний аспект.

Способи визначення давнини смерті за трупними змінами, суправітальними реакціями і лабораторними методами дослідження.