Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА №6.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
135.68 Кб
Скачать

2. Особливості державної служби в окремих країнах

2.1. Особливості державної служби в сша

Державна служба в США представлена цивільною службою, управління якою здійснюють три незалежні органи —Управління з керівництва персоналом, Управління особливого радника і Рада з охорони системи заслуг.

Службовці, поділяються на 23 розряди (ступені), а саме: 8

  • 1-4 розряди — нижчий персонал; д-

  • 5-8 розряди — виконавчий персонал; оо

  • 9-14 розряди — середній керівний персонал;

  • 15-18 розряди — вищий керівний персонал;

  • 16-23 розряди — служба старших керівників, які мають особ­ливий порядок відбору, заохочення, просування, звільнення і пенсійного забезпечення.

Не всі федеральні службовці є цивільними службовцями. До їх числа не входять: посадові особи, що перебувають на урядовій службі і змінюються новим президентом, військовослужбовці, обслуговуючий персонал урядових органів, який заміщується поза конкурсом, інші категорії службовців.

Вступ на державну службу відбувається на основі конкурсних іспитів та шляхом призначення на посади.

Конкурсний відбір може бути внутрішнім і зовнішнім. Повноваження щодо формування штатів своїх службовців мають всі міністерства і відомства, при цьому посади класифікуються або Управлінням з керівництва персоналом, або керівниками вказаних державних органів, залежно від того, кому ці повноваження надані.

При оцінці кандидатів основна увага приділяється перегляду документів, що виключає для більшості кандидатів контакт з комісією. Процес проведення оцінки спирається в основному на письмову доповідь кандидата. Найбільш важливим джерелом інформації про кандидатів для комісії є анкета, яка подається на розгляд кожному кандидату. Вона дає інформацію про попередні посади, освіту, спеціальну підготовку тощо. Крім цього, в обов'язковому порядку розглядаються попередні оцінки роботи кандидата, його заохочення і нагороди.

За результатами роботи комісії кандидатів, залежно від набраної кількості балів, класифікують на найбільш придатних і тих, хто придатний. Максимальна кількість найбільш придатних кандидатів може значно змінюватися: від 3 до 10 на одну посаду.

Керівники можуть вибрати будь-якого кандидата, внесеннго до сертифікату на просування, якщо затверджені мають статус найбільш

придатних.

У США є певна специфіка у відборі кандидатів на посади вищих чиновників. Відбір їх може здійснюватися:

  • з формально встановленого фонду кандидатів міністерства або відомства;

  • з інших відомств;

  • з неурядових джерел.

У США за певних обставин можуть здійснюватися позакон-курсні процеси формування штатів службовців. Зокрема, існує п'ять ситуацій при наборі кадрів, коли керівники можуть призначити людей поза конкурсом, а саме: перекваліфікація; відновлення, перепризначення тимчасових службовців, переміщення та реклама у певних сферах підготовки, включаючи формальну підготовку і попередній план просування службовців.

У державній службі політична діяльність державних службовців є вкрай обмеженою.