Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ш ш.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
46.46 Кб
Скачать

Проблемні питання виконання покарань у виді громадських робіт

Розглядаючи такий вид покарань як громадські роботи можемо з впевненістю говорити що він покарання в Україні є відносно новий та запозичений із розвинених західноєвропейських країн. Це по суті не становить особливих проблем для виконання покарання не пов’язаних з позбавленням волі, але необхідно враховувати ті моменти які визначають історичне становлення нашої держави в тому числі і системи виконання покарань. Адже у такому разі громадські роботи не тільки даватимуть мінімальний результат а можливо і навпаки значно погіршать криміногенну ситуацію в країні. Щоб уникнути таких негативних результатів потрібно враховувати економічний стан, соцально−культурні цінності країни, традиції та менталітет народу.

Заслуговує на увагу пропозиція науковців щодо необхідності засудженій особі перед відбуванням громадських робіт проходити медичний огляд для з'ясування, чи немає в неї будь-якої хвороби, небезпечної для інших працівників, для оточуючих, чи придатна вона взагалі до роботи, яка їй запропонована (такий досвід є в деяких європейських країнах). [] Відповідно до Кодексу законів про працю України забороняється залучати жінок та осіб молодше 18 років до перенесення вантажів, які перевищують встановлені для них граничні норми, а також до виконання роботи у нічний час.

Окрім того, залишається відкритим питання щодо соціального захисту засуджених до громадських робіт у разі виробничого травматизму (витрати на лікування, сплату страховок, компенсацій тощо). Ця проблема може бути вирішена або на законодавчому рівні, або шляхом її врегулювання на договірних підставах з роботодавцем чи органами місцевого самоврядування.

Наступною але не менш важливою проблемоюпри виконанні громадських робіт є небажання керівників підприємств влаштовувати на своє підприємство особу з ненадійною, абож навіть зіпсованою репутацією. У зв’язку з цим виникає необхідність змінювати процес влаштування осіб для відбування громадських робіт, який в свою чергу буде забеспечувати необхідний контроль за виконанням даного покарання зі всіх сторін на належному рівні. Важливо враховувати під час створення такого механізму і функції які передбачатимуть популяризацію громадських робіт у суспільстві та забезпечать позитивне ставлення громадськості до даного виду покарань.

Список використаних джерел

1.Конституція України //Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30 – Ст.141.

2.Кримінально-виконавчий кодекс України:-К.:”Центр учбової літератури” ,2014-76 с.

3. Інструкція про порядок виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань

4. Закон України «Про внесення змін до Виправно-трудового кодексу України»

5.Кримінальний кодекс України

6. Кримінально-процесуальний кодекс України

7.Постанова Пленуму Верховного Суду 10.12.2004 N 18 Про внесення змін до постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2003 р. N 7 "Про практику призначення судами кримінального покарання"

8.Науково-практичний коментар Кримінально-виконавчого кодексу України

9.Закон України Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

10. Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України: У 2 ч. /Під заг. ред. Потебенька М.О., Гончаренка В.Г. Загальна частина. – К.: Форум, 2001.

11. 5. Пробація та служби пробації в країнах - кандидатах у члени ЄС / За ред. Антона Ван Кальмтоута, Дженні Робертс, Сандри Віндінг. - К.: Атіка, 2005. - 448 с.

12. 8. Про прокуратуру: Закон України від 05.11.1991 № 1789-ХІІ // Http://zakon2.rada. gov. ua/laws/show/1789-12.

13. http://www.kvs.gov.ua/peniten/control/pol/uk/publish/article/81763

Покарань

14. http://www.minjust.gov.ua/30687

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]