Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУДОВА МЕДИЦИНА ТА ПСИХІАТРІЯ (Малента).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Зміст тем дисципліни

Тема 1. Предмет і завдання судової медицини, процесуальні та організаційні основи судово-медичної експертизи.

Визначення змісту судової медицини, як науки. Характеристика предмету, методів та об’єктівсудовоїмедицини. Історія розвитку судової медицини на Україні. Організаціясудово-медичноїекспертизи на Україні. Нормативно-правові основи призначення та проведення судово-медичноїекспертизи. Правові вимоги до вибору судово-медичнихекспертів та лікарів-експертів в судово-медичнійекспертизі. Обов’язки, права та відповідальність судового експерта. Експертиза на дізнанні, слідстві та суді. Судово-медичнадокументація.

Література: 1-40, 41, 42, 48, 51, 53, 66, 73.

Основні терміни та поняття: Судова медицина, судово-медична експертиза, судово-медичний експерт, лікар-експерт. Первинна, додаткова, повторна та комплексна судово-медична експертизи, обов’язкові судово-медичні експертизи, структура та зміст висновку експерта, акту судово-медичного дослідження об’єкту.

Тема 2.Особливості призначення та проведення судово-психіатричних експертиз в цивільному та кримінальному процесі.

Зв’язок судової психіатрії з медичними, юридичними, іншими дисциплінами та науками. Історичний нарис розвитку вітчизняної і зарубіжної психіатрії.Організація і структура судово-психіатричної служби в Україні. Основні нормативні акти, які регламентують роботу судово-психіатричних установ. Види судово-психіатричних експертиз. Підстави призначення судово-психіатричної експертизи. Судово-психіатричний експерт, його права і обов’язки. Судово-психіатрична документація. Питання, які ставляться перед експертом у постанові. Висновок судово-психіатричного експерта як джерело доказів.

Поняття неосудності. Медичний і юридичний критерії неосудності. Поняття обмеженої осудності. Підстави для призначення судово-психіатричної експертизи свідків і потерпілих. Поняття недієздатності. медичний і правовий критерії недієздатності. Судово-психіатрична експертиза в цивільному процесі.

Особливості судово-психіатричного дослідження засуджених. Психіатричний огляд засуджених: мета проведення, організація, завдання, які вирішуються. Соціальна реабілітація психічно хворих, які вчинили суспільно небезпечні діяння, передача їх під нагляд органів охорони здоров’я. Невідкладна госпіталізація психічно хворих.

Література: 1-41, 44, 45, 47, 51, 57, 59, 63, 64, 72, 80-83,86.

Основні терміни та поняття: Правила і порядок призначення судово-психіатричної експертизи, питання осудності при судово-психіатричній експертизі підозрюваних, звинувачених, свідків, потерпілих, медичні критерії неосудності в українському кримінальному законодавстві, судово-психіатрична оцінка психічних захворювань, що виявлені після скоєння злочину.

Тема 3.Використання висновків судово-медичних та судово-психіатричних експертиз при розслідуванні злочинів проти життя та здоров’я особи.

Правила і порядок судово-медичного дослідження трупа (зовнішнє та внутрішнє дослідження). Додаткові дослідження, що використовуються при судово-медичному дослідженні трупа. Документація судово-медичного дослідження трупа, порядок її складання і надання.

Поняття судово-медичного огляду живої особи. Підстави і порядок проведення огляду. Правила визначення тяжкості тілесних ушкоджень.

Речові докази біологічного характеру, які підлягають судово-медичній експертизі. Виявлення і вилучення речових доказів, їх пакування і направлення на дослідження.

Причини психічних захворювань. Класифікація психічних захворювань. Перебіг психічних захворювань та його значення у судовій психіатрії. Принципи діагностики психічних захворювань та їх лікування. Поведінка психічно хворих. Причини та умови, які сприяють скоєнню суспільно небезпечних діянь психічно хворими людьми. Завдання працівників органів внутрішніх справ щодо попередження суспільно небезпечних діянь психічно хворих людей.

Судово-психіатрична оцінка хронічних психічних захворювань, тимчасових розладів психічної діяльності, недоумства та інших психічних порушень.

Література: 39-116.

Основні терміни та поняття:Судово-медичні аспекти термінального стану, агонії, гіпостазу, стазу, імбібіції, плям Лярше, муміфікації, жировоску, торф’яногодубління, аутолізу; зовнішній огляд трупа на місці його виявлення, правила і порядок судово-медичного дослідження трупа. Приводи, порядок призначення та проведення судово-медичної експертизи живих осіб.Об’єкти біологічного походження, дослідження кров’яних плям, експертне дослідження рідкої крові, дослідження сперми, досліджєння волосся, дослідження плям слини, сечі, поту та потожирових виділень.Ендогенні та екзогенні психічні хвороби, їх ознаки, прояви, форми, прогноз, суспільно-небезпечні наслідки, судово-психіатрична оцінка основних видів психічних хвороб. Механізм дії етанолу на центральну нервову систему, гостре алкогольне сп’яніння, класифікація, гостре патологічне алкогольне сп’яніння, передумови формування хронічного алкоголізму, стадії хронічного алкоголізму, руйнування ядра особистості, деградація особистості. Наркоманія, види наркоманій, залежність суб’єкта від дії наркотичної речовини.