Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кодекс про шлюб та с_мю України.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
470.09 Кб
Скачать

Кодекс про шлюб та сім'ю України

Стаття 171. Заява про реєстрацію смерті

Реєстрація смерті провадиться за заявою родичів померлого, його сусідів, працівників житлово-експлуатаційних організацій та інших осіб, а також за повідомленням адміністрації лікувального закладу, де сталася смерть.

Стаття 172. Строк подачі заяви про реєстрацію смерті

Заява про реєстрацію смерті повинна бути зроблена не пізніше трьох діб з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі неможливості одержання довідки медичної установи або висновку судово-медичної експертизи чи прокурора — не пізніше п’яти діб.

(Стаття 172 із змінами, внесеними згідно із Законом N 248812 від 23.06.92)

Глава 22 РЕЄСТРАЦІЯ ШЛЮБУ

Стаття 173. Подача заяви про реєстрацію шлюбу

Особи, які бажають зареєструвати шлюб, подають заяву до органу реєстрації актів громадянського стану за місцем проживання однієї з осіб, які вступають у шлюб, або за місцем проживання їх батьків.

Стаття 174. Документи, необхідні для реєстрації шлюбу

Особи, які бажають зареєструвати шлюб, повинні пред’явити для посвідчення їх особи і віку паспорти або паспортні документи. (Стаття 174 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1366-XIV від 11.01.2000)

Стаття 175. Реєстрація шлюбу осіб, які раніше перебували в шлюбі

Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати новий шлюб тільки при пред’явленні документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя, судове рішення про визнання шлюбу недійсним).

Стаття 176. Ознайомлення осіб, які вступають у шлюб, з їх правами та обов’язками

Органи реєстрації актів громадянського стану, що прийняв заяву, зобов’язаний ознайомити тих, які вступають у шлюб, з умовами і порядком реєстрації шлюбу, переконатися, що ці особи взаємно обізнані про стан здоров’я і сімейний стан, а також роз’яснити їм права і обов’язки як майбутнього подружжя і батьків і попередити про відповідальність за приховання перешкод до вступу в шлюб.

Стаття 177. Особиста присутність осіб, що укладають шлюб, при реєстрації шлюбу

Реєстрація шлюбу провадиться в органах реєстрації актів громадянського стану в присутності осіб, які укладають шлюб. Якщо ці особи не можуть прибути до органів реєстрації актів громадянського стану внаслідок тяжкої хвороби або з іншої поважної причини, реєстрація шлюбу може бути проведена вдома, в лікарні або в іншому місці в присутності осіб, що укладають шлюб.

Стаття 178. Запис у документах подружжя про реєстрацію шлюбу

У паспортах осіб, які уклали шлюб, або в паспортних документах, робиться запис про реєстрацію шлюбу із зазначенням прізвища, імені, по батькові і року народження другого з подружжя та місця і часу реєстрації шлюбу.

(Стаття 178 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1366XIV від 11.01.2000)

http://yurist-online.com

42