Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП ИЗДН-_Малента 12.01.2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
336.38 Кб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут заочного та дистанційного навчання

Кафедра кримінології та кримінально-виконавчого права

КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ПРАВО

Навчально-методичний комплекс

для слухачів Навчально-наукового інституту заочного та

дистанційного навчання Національної академії внутрішніх справ

Київ-2012

Укладачі: Поліщук Геннадій Сергійович, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права

Кирилюк Анатолій Васильович, доцент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права

Рецензенти: Богатирьов І.Г. - доктор юридичних наук, професор

Савченко А.В. - доктор юридичних наук, професор

Навчально-методичний комплекс

обговорений та схвалений

на засіданні кафедри кримінології

та кримінально-виконавчого права

(«___» _________ 2012 р., протокол № ___)

Кримінально-виконавче право:Навчально-методичний комплекс // Укладачі: к.Ю.Н., доцент Поліщук г.С., Кирилюк а.В. - к.: навс. – 2012. – 32 с. © Національна академія внутрішніх справ, 2012

1. Опис дисципліни

Загальні положення дисципліни

В умовах суспільної трансформації сучасної України, формування повноцінної правової держави європейського типу особливо гостро постає проблема реформування правоохоронних органів, до яких належить і кримінально-виконавча система. І це є цілком логічним, адже забезпечення ефективного виконання кримінальних покарань є стратегічним напрямком та одним з найважливіших чинників успішної протидії злочинності.

Деякі кроки саме в галузі розбудови нової системи установ виконання покарань в нашій державі вже здійснені. Зокрема, Указом Президента України за № 344/98 від 22 квітня 1998 року, було утворено Державний департамент України з питань виконання покарань (зараз – Державна пенітенціарна служба України) та прийнято Положення про цей департамент. 23 червня 2005 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Державну кримінально-виконавчу службу», що історично визначив роль, місце і завдання даної служби в структурі правоохоронних органів держави.

З метою приведення кримінально-виконавчої політики держави у відповідність із міжнародними нормами, визначення основних напрямів реформування кримінально-виконавчої служби, що має забезпечити в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах визначені законодавством порядок і умови виконання покарань та відбування покарання засудженими, запровадити європейські норми у цій сфері шляхом додержання вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.) та виконання рекомендацій Європейського комітету з питань запобігання катуванням або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, прийнята Концепція реформування Державної кримінально-виконавчої служби України, схвалена Указом Президента України від 25 квітня 2008 року № 401/2008.

Саме тому, використовуючи підручники і навчальні посібники, які було видано раніше, належить зважати на зазначені обставини. У зв'язку з цим особливого значення у вивченні курсу кримінально-виконавчого права набувають лекції та консультації викладачів. Студенти мають ознайомитися з відповідним законодавством, необхідною літературою, з конспектами лекцій. У процесі семінарських занять студентам можуть бути запропоновані як письмові аудиторні контрольні роботи, так і різні інші види контролю.