Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

8Використання небезпечних методів і способів праці, у тому числі виконання роботи без дозволу, перебування на небезпечній ділянці

9Ігнорування або невиконання інструкцій з безпечних методів праці та правил техніки безпеки

10Невикористання або неправильне використання засобів особистої безпеки та захисту (апаратів пристосування)

11Загрозливі дії сторонніх осіб (відволікання уваги під час роботи, жарти, особисті конфлікти та ін.)

12Недостатні особисті передумови для нормального виконання роботи (немає потрібних фізичних даних, розумова відсталість, несприятливі індивідуальні особливості, психічний стан у цей момент)

13Загрозлива поведінка тварин або вплив явищ природи

14Нез'ясовані чинники

Разом:

1162

66,02

48

2,27

71

8,86

70

8,31

211

9,39

5

0,24

43

2,08

2112

100,00

Закономірностей розвитку і життя людини свідчить про те, що обставини, пов'язані з виникненням нещасних випадків, мають об'єктивні причини.

Перший чинник — аналіз еволюції людини. Еволюційний розвиток людини відбувався у сфері психіки, завдяки якій вона створювала й удосконалювала знаряддя праці. За допомогою знарядь праці людина стала здатною реагувати на сигнали, які далеко виходять за межі її чутливості.

З розвитком знарядь праці збільшився діапазон впливу людини на навколишній світ як за різноманітністю, так і за інтенсивністю. Збільшилось коло відповідних реакцій зовнішнього світу на людину в процесі праці.

Якщо первісна людина за своїми індивідуальними фізичними можливостями була здатна протистояти в процесі трудової діяльності загрозам, то сучасна людина сама собою за цими якостями суттєво відстає від рівня зростаючої загрози

Друга причина, яка робить умови праці жорсткішими та загрозливішими, зростання ціни похибки. Коли первісна людина допускала похибку в роботі, то розплата за неї була невеликою, як-от: подряпини, на ногу впав камінь, падіння з дерева. Помилки сучасної людини відповідальніші: загибель під час

аварій літаків, різних видів транспорту тощо.

Третя причина, яка збільшує травматизм, адаптація людини до загрози. Використовуючи переваги, які дає техніка, і звикаючи до них, людина часто забуває, що техніка є ще і джерелом загрози, а інтенсивне використання її збільшує можливість реалізації цієї загрози.

Крім загальних чинників, виявлено багато різноманітних чисто індивідуальних факторів, здебільшого психологічних, які допомагають порушувати правила безпеки праці (показна сміливість, недисциплінованість, нахил до ризику та ін.).

Можна зробити висновок, що є багато передумов об'єктивного та суб'єктивного характеру, які зумовлюють виникнення нещасних випадків з вини

людини.

Нещасний випадок є результатом складної взаємодії різних факторів, а саме: суб'єкта з його матеріальними (фізичними) й ідеальними (цілями, уявленнями, мотивами та ін.) даними, матеріальних предметів і знарядь праці, а також матеріальних і соціальних умов його виконання, діючої організації з різними писаними та неписаними нормами. Виявляючи зв'язки, які є між цими факторами, їхній вплив на

виникнення нещасних випадків, треба використовувати системний підхід.

2. Організація виробничої діяльності майстерні установ виконання покарань, слідчого ізолятора.

Організація праці в майстернях установ виконання покарань та слідчому ізоляторі, регламентована Положенням про майстерню установи виконання покарань, слідчому ізоляторі від 22.03.2012 р.

ПОЛОЖЕННЯ про майстерню установи виконання покарань, слідчого ізолятора

І. Загальні положення

1.1.Майстерня є структурним підрозділом виправного центру, виправної колонії, виховної колонії, слідчого ізолятора (далі - установа).

1.2.Джерело утримання майстерні - кошти спеціального фонду державного бюджету.

1.3.Рішення про створення майстерні затверджується наказом Державної пенітенціарної служби України (далі - ДПтС України) за поданням відповідного територіального органу ДПтС України.

ІІ. Мета і предмет діяльності майстерні

2.1. Майстерня створюється з метою:

забезпечення реалізації права засуджених і осіб, узятих під варту, на працю; збереження трудових навичок засуджених і осіб, узятих під варту.

2.2. Діяльність майстерні передбачає виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг та ведення інших видів діяльності, не заборонених законодавством України.

ІІІ. Структура, штатний розпис та кошторис майстерні

3.1.Структура, штатний розпис та кошторис майстерні визначаються з урахуванням видів діяльності, виробничих і фінансових можливостей, підписуються начальником установи та керівником фінансового підрозділу або головним бухгалтером і затверджуються начальником територіального органу ДПтС України.

3.2.Залежно від покладених на майстерню завдань до її штатного розпису включаються посади: начальник майстерні, старший майстер (майстер), інженерно- технічний і допоміжний персонал у кількості, необхід-ній для організації виробничого процесу та підтримання в робочому стані виробничого устаткування майстерні.

3.3.За відсутності у штатному розписі майстерні посади старшого майстра (майстра) виконання обов’язків покладається безпосередньо на начальника майстерні.

3.4.Вирішення питань правового, кадрового забезпечення, ведення бухгалтерського обліку, а також нагляду за охороною праці, дотриманням вимог щодо пожежної безпеки в приміщеннях майстерні здійснюється персоналом відповідних служб установи.

ІV. Організація виробничої діяльності майстерні

4.1.Для організації виробничої діяльності майстерні адміністрація установи: в межах території, що охороняється, виділяє окреме приміщення (будівлю, споруду ) та наказом по установі визначає відповідальну посадову особу, яка здійснює керівництво майстернею; вживає заходів із забезпечення її виробничим устаткуванням, підключення до

мереж електро-, тепло-, водопостачання і водовідведення; створює комісію для визначення з числа засуджених і осіб, узятих під варту, таких, які можуть бути залучені до праці в майстерні;

забезпечує виведення на роботу та повернення з роботи засуджених і осіб, узятих під варту; забезпечує контроль за поведінкою засуджених і осіб, узятих під варту, на робочих місцях;

контролює стан виробничої та фінансової дисципліни в майстерні; забезпечує дотримання вимог належної охорони та ізоляції, санітарії і гігієни, правил охорони праці, техніки безпеки та пожежної безпеки; здійснює облік спожитих теплової та електричної енергії, води тощо.

4.2.Для ознайомлення засуджених і осіб, узятих під варту, з порядком та умовами праці в майстерні в доступних місцях розміщуються відповідна наочна інформація та витяги із діючих нормативно-правових актів.

4.3.У разі неможливості залучення до праці засуджених і осіб, узятих під варту, у приміщеннях майстерні вони можуть залучатися до праці у спеціальних приміщеннях (камерах), обладнаних робочими місцями, з додержанням вимог санітарних норм і правил охорони праці.

4.4.Керівництво виробничою діяльністю майстерні здійснює начальник майстерні.

4.5.Виробнича діяльність майстерні здійснюється на підставі виробничої програми.

4.6.Виробнича програма розробляється начальником майстерні спільно з посадовою особою установи, яка відповідно до розподілу функціональних обов’язків організовує роботу з питань залучення засуджених до праці та трудової адаптації, з урахуванням наявних замовлень та визначеного замовником строку виконання робіт з виготовлення продукції, надання послуг і затверджується начальником установи.

4.7.У разі виникнення зміни замовлення на виконання робіт, надання послуг начальник майстерні коригує виробничу програму, попередньо узгодивши такі зміни з посадовою особою установи, яка відповідно до розподілу функціональних обов’язків організовує роботу з питань залучення засуджених до праці та трудової адаптації, та подає їх на затвердження начальнику установи.

4.8.Для забезпечення безперебійної роботи майстерні начальник майстерні: відповідно до виробничої програми щомісяця визначає потребу в матеріалах і сировині, забезпечує підтримку необхідних виробничих запасів та здійснює добір працівників у майстерню і формування їх у бригади; здійснює пошук замовлень на виготовлення продукції, виконання робіт та

надання послуг з урахуванням необхідності повного завантаження та ефективного використання наявних виробничих потужностей;

розробляє та здійснює заходи щодо удосконалення виробничого процесу, підготовки виробництва до випуску нових видів продукції, підвищення її якості, економного використання сировини, матеріалів, енергоносіїв та води; здійснює заходи щодо раціонального використання виробничих площ, своєчасного проведення профілактичних ремонтів устаткування та інструменту; контролює дотримання працівниками майстерні трудової дисципліни, правил

внутрішнього розпорядку, правил охорони праці, техніки безпеки, протипожежної та електробезпеки, промислової санітарії; організовує своєчасність оформлення первинних документів з обліку робочого часу, виконаних робіт та готової продукції; координує роботу підпорядкованих йому працівників щодо повного та

своєчасного виконання ними покладених на них завдань; організовує роботу з підвищення кваліфікації і професійної майстерності працівників майстерні;

разом з персоналом відповідних служб установи проводить переддоговірну роботу та подає начальнику установи проекти договорів на виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг тощо; здійснює підготовку матеріалів, необхідних для проведення претензійно- позовної роботи;

щотижня доповідає начальнику установи про стан виконання виробничої програми;

аналізує результати виробничої діяльності майстерні, готує та подає начальнику установи щомісяця інформацію про роботу майстерні установи за відповідний період за встановленою формою (для установи - згідно з додатком 1, для слідчого ізолятора - згідно з додатком 2).

V. Залучення до суспільно корисної праці засуджених і осіб, узятих під варту, у майстерні установи

5.1.Засуджені та особи, узяті під варту, залучаються до роботи в майстерні за їх письмовою заявою, а особи, узяті під варту, крім цього, з дозволу слідчого або суду, які здійснюють кримінальне провадження.

5.2.Розгляд заяв та відбір осіб для роботи в майстерні установи проводяться комісією, яка створюється наказом начальника установи та до складу якої входять: начальник установи, посадова особа установи, яка відповідно до розподілу функціональних обов’язків організовує роботу з питань залучення засуджених до праці та трудової адаптації, представники соціально-психологічної служби та служби нагляду і безпеки, інших структурних підрозділів установи.

5.3.Кількість засуджених та осіб, узятих під варту, які залучаються до роботи в майстерні, визначається наявністю виробничих можливостей установи (робочих місць), обсягів робіт та їх трудомісткості, наявністю в особи необхідної спеціальності, набутих професійного досвіду та навиків, статтю, віком та станом здоров’я (згідно з висновком медичного обстеження).

5.4.У разі якщо бажаючих осіб більше, ніж потрібно для виконання робіт у майстерні, відбір здійснюється з урахуванням наявності майнових зобов’язань особи, відсутності матеріальної підтримки особи з інших джерел (родичів, опікунів), характеристики особи.

5.5.Список осіб, які залучаються до роботи в майстерні, затверджується начальником установи. Один примірник цього списку передається у чергову частину установи, другий - начальнику майстерні.

5.6.Залучення осіб до роботи у майстерні відбувається у вільний від навчання та проведення слідчих дій час.

5.7.Підставою для виведення на роботу до майстерні засуджених і осіб, узятих під варту, є рознарядка (для установи - згідно з додатком 3, для слідчого ізолятора - згідно з додатком 4), затверджена начальником установи. Начальник майстерні на підставі виробничої програми і з урахуванням списку осіб, які можуть залучатись до роботи, щотижня складає рознарядку на

виведення їх на роботу на наступний тиждень із щоденною розбивкою, погоджує з персоналом відповідних структурних підрозділів установи та затверджує її у начальника установи.

На підставі затвердженої рознарядки черговий помічник начальника установи оформляє на кожну особу талон на виведення з гуртожитку (камери).

5.8.Особи, які працюють у майстерні, постійно перебувають під охороною і наглядом. Виведення осіб на роботу та повернення з роботи, нагляд за ними під час виробничого процесу в установі здійснюються персоналом соціально- психологічної служби та відділу нагляду і безпеки, а у слідчому ізоляторі - персоналом відділу режиму і охорони.

Соседние файлы в папке Презентации