Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5-КН / ООП 12 ІЗДН.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
119.3 Кб
Скачать

Тематичний план

Назви тем

Всього

годин

Із них:

лекції

Семінарські заняття

Практичні заняття

Самостійна робота

Тема 1. Правові та організаційні основи охорони праці

2

2

Тема 2. Державне управління охороною праці, державний нагляд і громадський контроль за охороною праці

2

2

Тема 3. Профілактика травматизму та професійних захворювань

1

Тема 4. Основи фізіології та гігієни праці

1

Тема 5. Основи виробничої безпеки

2

2

Консультація

Екзамен

Всього

6

2

6

Основні терміни дисципліни

Безпечні умови праці, безпека праці - стан умов праці, за яких вплив на працівника небезпечних і шкідливих виробничих чинників усунуто або вплив шкідливих чинників не перевищує гранично допустимих значень.

Виробнича санітарія - це система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів запобігання впливу шкідливих виробничих чинників на працівників.

Гігієна праці- галузь практичної та наукової діяльності, що вивчає стан здоров'я працівників, зумовлений умовами праці, і на цій основі обґрунтовує заходи та засоби щодо збереження і зміцнення здоров'я працівників, профілактики несприятливого впливу умов праці.

Небезпечний (виробничий) чинник- це такий чинник, вплив якого на працівника в певних умовах призводить до травм, гострого отруєння, різкого погіршення здоров'я або до смерті.

Охорона праці- система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Перевтома- сукупність стійких несприятливих для здоров'я працівників функціональних порушень в організмі, які виникають унаслідок накопичення втоми.

Професійне захворювання- патологічний стан людини, зумовлений роботою і пов'язаний з надмірним напруженням організму або несприятливою дією шкідливих виробничих факторів.

Ризик- імовірність заподіяння шкоди з урахуванням її важкості.

Шкідливий (виробничий) чинник- це такий чинник, вплив якого за певних умов може призвести до захворювання, зниження працездатності і (або) негативного впливу на здоров'я нащадків.

Умови праці- сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності.

Утома- сукупність тимчасових змін у фізіологічному і психічному стані людини, які з'являються внаслідок напруженої чи тривалої діяльності та призводять до погіршення її кількісних та якісних показників.