Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5-КН / адм суд-во_5-К-Н.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Тематичний план

з/п

Назви тем

Кількість годин

Лекції

Семі-нари

Практичні заняття

1.

Адміністративна юстиція: світові моделі; міжнародний досвід. Запровадження адміністративної юстиції в Україн

2

2.

Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ

2

2

2

3.

Провадження в суді першої інстанції

2

2

Всього

6

4

2

Форма підсумкового контролю – залік.

Основні терміни дисципліни

Адміністративна справа (справа адміністративної юрисдикції) — 1) форма об’єктивізації (зовнішній вираз, матеріальна оболонка) будь-якого питання, яке вирішується шляхом застосування норм адміністративного права і прийняття владного рішення компетентним суб’єктом; 2) переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є суб’єкт, який основі законодавства здійснює владні функції.

Адміністративна юрисдикція — 1) у широкому розумінні це юридично оформлене право компетентного суб’єкта здійснювати свої функції щодо об’єктів, структур, сфер. Наприклад: юрисдикція України щодо штучних островів; реєстрація банку в юрисдикції, де він фактично не знаходиться; 2) у вузькому розумінні це підсудність (підвідомчість) справ.

Адміністративна юстиція гарантований державою та закріплений чинним національним законодавством спеціально-правовий спосіб захисту фізичними та юридичними особами своїх прав та інтересів від неправомірних дій, бездіяльності суб’єктів владних повноважень (органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб), який полягає у судовому розгляді та вирішенні публічно-правових спорів системою адміністративних судів.

Адміністративне судочинство - діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства.

Адміністративний позов – звернення до адміністративного суду про захист прав, свобод, та інтересів у публічно-правових відносинах.

Адміністративний процес - правовідносини, що складаються під час здійснення адміністративного судочинства.

Адміністративний суд — суд загальної юрисдикції, до компетенції якого Кодексом адміністративного судочинства віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ.

Відповідач – суб’єкт владних повноважень, а у випадках, передбачених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Позивач – особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов до адміністративного суду, а також суб’єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подана позовна заява.

Правосуддя в адміністративних справах здійснюється адміністративними судами.

Принципами здійснення правосуддя в адміністративних судах є:

  • верховенство права;

  • законність;

  • рівність усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом;

  • змагальність сторін, диспозитивність та офіційне з'ясування всіх обставин у справі;

  • гласність і відкритість адміністративного процесу;

  • забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень адміністративного суду;

  • обов'язковість судових рішень.

Публічна адміністрація — 1) сукупність органів, які утворюються для здійснення (реалізації) публічної влади; 2) система організаційно-структурних утворень, які на законних підставах набули владних повноважень для реалізації публічних інтересів.

Скарга — звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових осіб.

Суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень;

Треті особи – учасники адміністративного процесу, які вступають чи залучаються до цього процесу у будь-який час, до його завершення, з метою реалізації власних специфічних інтересів, повністю або частково відмінних від інтересів сторін.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.