Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

3.2 Удосконалення системи оплати праці в ПриватБанку

Сучасні умови функціонування вітчизняних банків впливають на особливості та методи досягнення стійких конкурентних позицій. Головною конкурентною перевагою всіх банківських установ є людський потенціал, розвивати який – головне завдання керівних органів. Це можливо завдяки застосуванню певних управлінських рішень керівництва. Ефективна та злагоджена робота банку досягається шляхом впливу на кожний із елементів системи певних інструментів. Одним із таких інструментів є мотивація. Самих тільки планування, організації роботи в банку та контролю за виконанням поставлених завдань перед співробітником не достатньо для результативної діяльності банківської установи, важливим все ж таки залишається стимулювання людей до виконання своїх обов’язків.

Стрижневим напрямом стратегії управління банківським персоналом є забезпечення ефективності мотивації праці – досягнення такої сили трудової мотивації та результативності праці, яка відповідає реалізації економічних і соціальних цілей комерційного банку та особистих цілей працівників. Ефективність трудової мотивації має досягатися завдяки регуляторним функціям мотиваційного механізму, який має бути невід’ємною складовою системи управління комерційним банком. Ключовим фактором підвищення ефективності праці є дієва система мотивації персоналу банку. На сучасному етапі розвитку банківської системи в конкурентній боротьбі виграє той, хто створить систему мотивації та стимулювання банківського персоналу, яка буде ефективно діяти. Впровадження дієвої системи оплати праці дає змогу докорінно змінити організацію – підвищити її ефективність,

конкурентоспроможність та прибутковість діяльності [2].

На мою думку, ще більш потужним інструментом підвищення ефективності праці в ПАТ КБ «ПриватБанк» може стати система оплати праці, яка базуватиметься на змішаній – опосередкованій та прямій – залежності від прибутку банку. З цією метою необхідно розробити динамічну модель заробітної плати, яка об’єднує основну та додаткову заробітну плату, зорієнтовані на пряму та опосередковану залежність від результату роботи банку. Модель має відповідати таким вимогам:

 - конкурентоспроможність основної заробітної плати банківських спеціалістів на ринку праці;

- опосередкована залежність розміру основної заробітної плати від результатів діяльності банку;

- пряма залежність розміру додаткової заробітної плати від результатів діяльності банку;

- додаткова заробітна плата не виплачується у разі низької якості активів - наявності простроченої заборгованості як за кредитами, так і за відсотками;

- стимулювання як колективної, так і індивідуальної праці;

- обсяг премії має залежати від результатів роботи у періоді, за який вона виплачується.

Основна заробітна плата визначається за групами оплати праці, які сформовані залежно від прибутку на одного працівника. Залежно від конкретної ситуації кількість груп за оплатою праці може коливатися від двох і більше. Додаткова заробітна плата встановлюється у вигляді щомісячної та щоквартальної додаткової зарплати (премії).

Щомісячна премія формується у вигляді відсотка від прибутку філії. Щоквартальна премія формується у вигляді відсотка від приросту прибутку порівняно з минулим роком. Індивідуальна премія за особливі заслуги встановлюється у вигляді відсотка від додаткового доходу, отриманого банком у результаті дій працівника, - залучення нового пріоритетного клієнта, стягнення простроченої заборгованості тощо.

Відсоток від обсягу прибутку визначається щомісячно, відсоток від приросту прибутку порівняно з минулим роком - щоквартально і затверджуються рішенням правління банку. Відсоток за окремими філіями може відрізнятися від загальноприйнятого залежно від: якості активів, виконання бізнес-плану, рівня забезпеченості власними ресурсами, частки банку в регіоні тощо. Філії, які допустили прострочену заборгованість, як за кредитами, так і за відсотками, додаткову заробітну плату не отримують.

Розподіл додаткової заробітної плати на рівні філії здійснюється з урахуванням коефіцієнтів участі працівників у формуванні прибутку банку. Коефіцієнти участі розраховуються за категоріями працівників (кредитні працівники, операціоністи, бухгалтера, працівники комп’ютерних підрозділів тощо) і враховують внесок працівника у формування прибутку банку, ефективність праці тощо [7].