Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХКДО. Лаб. Анал з промислових вироб в.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2 аналіз промислових виробів

Мета роботи: провести художньо-конструкторський аналіз промислового виробу, виявити його споживчі якості

2.1. Короткі теоретичні відомості

Художньо-конструкторський аналіз може дати досить повне уявлення про споживчі якості виробу, а також про естетичну характеристику даного предмета.

Перш ніж почати роботу над майбутнім виробом, корисно провести подібний аналіз різних аналогів заданого виробу. При цьому найбільш дієвим буде аналіз як найкращих зразків, так і звичайних або навіть таких, які мають явні недоліки.

Розберемо детальніше увесь хід аналізу, його етапи в послідовному порядку, звертаючи увагу на найбільш суттєві сторони кожного етапу.

1. Збір інформації

Збір інформації має бути поставлений так, щоб можна було мати в розпорядженні новітні відомості про проектування і виробництво аналогів створюваного виробу.

Найбільшу увагу слід приділити такій інформації, в якій є відомості про технічні дані виробу, опису особливостей конструкції, креслення і тому подібне.

Все, що в процесі вивчення інформації здається таким, що заслуговує на увагу, слід ретельно заескізувати.

2. Підбір діючих аналогів

Не меншу увагу, ніж знайомству з інформаційними матеріалами, необхідно приділити підбору діючих аналогів проектованого виробу.

Звичайно, не можна говорити про загальний підхід для будь-яких виробів.

Для одних виробів взагалі може не виявитися потрібних аналогів, а для інших (наприклад, предмети побутового ужитку) таких аналогів можна знайти досить як у вітчизняному, так і в зарубіжному виробництві.

Важливою умовою при пошуках аналогів є підбір їх по класах. Наприклад, якщо проектований побутовий прилад вищого класу, то слід знайти аналог відповідного класу. Чим більше схожих параметрів (потужність двигуна в одному випадку, місткість і тому подібне в інших) буде у аналогів даного виробу, тим більше користі принесе такий аналіз.

Докорінно міняється вимога про підбір виробів для художньо-конструкторського аналізу у тому випадку, якщо ще немає досить твердої установки про тип майбутнього виробу, принцип його конструкції і тому подібне. В цьому випадку при виборі зразків краще зупинитися на таких, які б якомога більше відрізнялися один від одного самими принципами здійснення завдання. Таким чином, можна буде в процесі аналізу зіставити різні рішення. Цей випадок аналізу особливий і заснований на ширших можливостях.

3. Аналіз функціональних вимог

Аналіз функціональних вимог - основна частина аналізу, від якості проведення якої по суті залежить і правильність головних висновків. При цьому слід звернути увагу на наступні положення.

3.1. Облік і оцінка усіх якостей, що визначають зв'язки «людина - предмет»

Аналізується усе те, що відноситься до зручності користування річчю.

Проводячи цю частину аналізу, необхідно дотримуватися строгої послідовності розгляду усіх складових процесу, яким би простим або складним він не був.

3.2. Виявлення зв'язків «предмет - середовище»

Приступаючи до оцінки цієї сторони предмета, необхідно враховувати усі особливості самого середовища, пам'ятаючи при цьому, що вищої оцінки заслуговує той виріб, який дозволяє активно формувати середовище. З цієї точки зору різні групи виробів повинні оцінюватися по-різному. Особливо важлива ця сторона якості для тих виробів, які грають в інтер'єрі значну роль: побутові меблі, виробниче устаткування, верстати і машини.

Тут важливо звернути увагу на наступні моменти: наскільки форма за своїм характером, стильовому напряму і іншому здатна бути сусідами з іншими елементами інтер'єру; варіантні можливості у використанні цього виробу або групи предметів, облік вимог уніфікації, узгодженості розмірів і так далі, особливо для елементів, що безпосередньо сусідять один з одним, наприклад, секційним меблям, радіо- і телекомплексів, тобто таких елементів, з яких можуть складатися різні композиційні; до аналізу виробів невеликих розмірів (пилососів, електронагрівних приладів тощо) слід підходити з точки зору того, яке місце цього виробу в інтер'єрі і якою мірою воно взагалі братиме участь в нім як елемент середовища.

Для холодильників, пральних машин, телевізорів питання взаємозв'язку з середовищем повинні розглядатися всебічно, з точки зору характеру форми, її стильової спрямованості, зв'язків цих предметів в одному випадку з меблями, в іншому з сантехнічним устаткуванням та ін.

Набагато складніше говорити про середовище, коли йдеться, скажімо, про предмети транспорту. Середовищем для них є вулиця, природне оточення і так далі. Постійна зміна середовища повинна враховуватися дизайнером. Тут виникають свої вимоги, облік таких питань, як масштаб, «помітність» форми, її інформаційність і тому подібне