Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторна робота №17финиш.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
20.87 Mб
Скачать

Лабораторна робота №17

Тема. Гальмівна система автомобілів ГАЗ 53А, ГАЗ 2410,

Газель, ВАЗ 2101-2109

Мета. На даній лабораторній роботі ознайомитись з будовою та

принципом роботи гальмівної системи з гідравлічним

приводом

Завдання. Із автомобіля ГАЗ 53 А зняти головний гальмівний циліндр.

Розібрати його, ознайомитись з будовою та принципом

роботи. Зібрати та установити на автомобіль. Із автомобіля

ГАЗ 53 А зняти пневмогідравлічний підсилювач гальм.

Розібрати його, ознайомитись з будовою та принципом

роботи та зібрати. Установити на автомобіль. Із автомобіля

ГАЗ 53А зняти робочий гальмівний циліндр. Розібрати

гальмівний механізм заднього колеса: зняти колесо, зняти

гальмівний барабан, зняти стягуючі пружини на колодках,

відвести колодки та зняти циліндр. Розглянути його будову

та принципом роботи та установити на автомобіль.

Прокачати гальмівний привід. Аналогічні операції виконати з автомобілем ГАЗ 2410.

Обладнання. Автомобілі: ГАЗ 53А, ГАЗ 2410, УАЗ Газель, ВАЗ, Audi

100. Деталі гальмівної системи, головний гальмівний

циліндр, супорт, накладки, гальмівний диск, гальмівний

барабан, гідровакуумний підсилювач гальм. Необхідні

інструменти для виконання лабораторної роботи. Макети,

плакати.

Короткі відомості

ГАЛЬМОВА СИСТЕМА

Експлуатація будь-якого автомобіля допускається лише за умови справності його гальмової системи.

Гальмова система потрібна на автомобілі для зниження йо­го швидкості, зупинки й утримування на місці.

Гальмівна сила виникає між колесом та дорогою й спрямована проти напряму обертання колеса, тобто перешкоджає його обертан­ню. Максимальне значення гальмівної сили на колесі залежить від можливостей механізму, який створює цю силу, від навантаження, що припадає на колесо, та від коефіцієнта зчеплення з дорогою. За

Експлуатація будь-якого автомобіля допускається лише за умови справності його гальмової системи. умови однаковості всіх факторів, що визначають силу гальмування, ефективність гальмової системи залежатиме насамперед від особли-постей конструкції механізмів, які гальмують автомобіль.

На сучасних автомобілях для підвищення безпеки руху встанов­люють кілька гальмових систем, що за призначенням поділя­ються на: • робочу; • запасну; • стоянкову; • допоміжну.

Робоча гальмова система використовується в усіх режи­мах руху автомобіля для зниження його швидкості до повної зупин­ки. Вона приводиться в дію зусиллям ноги водія, що прикладається до педалі ножного гальма. Ефективність дії робочої гальмової систе-ми найбільша порівняно з іншими типами гальмових систем.

Запасна гальмова система призначається для зупинки автомобіля в разі відмови робочої гальмової системи. Вона справляє меншу гальмівну дію на автомобіль, ніж робоча система. Функції за­пасної системи може виконувати справна частина робочої гальмової системи (найчастіше) або стоянкова система.

Стоянкова гальмова система призначається для утри­мування зупиненого автомобіля на місці, щоб не допустити його са­мочинного рушання (наприклад, на схилі). Керує стоянковою галь-мовою системою водій рукою за допомогою важеля ручного гальма.

Допоміжна гальмова система використовується у вигля-ді гальма-уповільнювача на автомобілях великої вантажопідйомності (МАЗ, КрАЗ, КамАЗ) для зменшення навантаження на робочу галь­мову систему в разі тривалого гальмування, наприклад на довгому і: пуску в гірській або пагористій місцевості.

Взагалі гальмова система складається з гальмових механізмів та їхнього привода (рис. 17.1).

Гальмові механізми під час роботи системи не дають обертатися і плесам, унаслідок чого між колесами та дорогою виникає гальмівна Сила, яка зупиняє автомобіль. Гальмові механізми 2 розміщуються безпосередньо на передніх і задніх колесах автомобіля.

Гальмовий привод передає зусилля від ноги водія на гальмові ме­ханізми. Він складається з головного гальмового циліндра 5 з педал­лю 4 гальма, гідровакуумного підсилювача 1 і трубопроводів З, запо­внених рідиною.

Працює гальмова система так. У момент натискання на педаль іальма поршень головного циліндра тисне на рідину, яка перетікає ло колісних гальмових механізмів. Оскільки рідина практично не стискається, то, перетікаючи трубами до гальмових механізмів, вона передає зусилля натискання. Гальмові механізми перетворюють це зусилля на опір обертанню коліс, і відбувається гальмування. Якщо педаль гальма відпустити, рідина перетече назад до головного галь­мового циліндра, й колеса розгальмуються. Гідровакуумний підси­лювач 1 полегшує керування гальмовою системою, оскільки створює додаткове зусилля, що передається на гальмові механізми коліс.

Рис. 17.1 Схема гальмової системи:

1 — гідровакуумний підсилювач; 2 — гальмові механізми; 3 — трубопроводи; 4 — педаль гальма; 5 — головний гальмовий циліндр

Для підвищення надійності гальмових систем автомобілів у при­воді застосовують різні пристрої, які дають змогу зберегти пра­цездатність системи в разі її часткової відмови. Так, на автомобілі ГАЗ-24 «Волга» застосовують роздільник, який автоматично вими­кає несправну частину гальмового привода в момент виникнення відмови під час гальмування.

Тут розглянуто принцип дії гальмової системи гідравлічним при­водом. Якщо в приводі гальмової системи використовується стисне­не повітря, то такий привод називається пневматичним, а якщо жор­сткі тяги або металеві троси — механічним. Принцип дії цих приводів інший і розглядатиметься нижче.

Типи гальмівних систем, класифікація Кожен транспортний засіб, від найменших автомобілів вагою 400-450 кг і до великих кар'єрних самоскидів або автопоїздів вагою 500-600 т, повинно бути обладнане робочої, запасної та стоянкової гальмівними системами. Робоча (основна) гальмівна система забезпечує зменшення швидкості руху аж до повної зупинки автомобіля, запасна гальмова система - зупинку автомобіля в разі виходу з ладу робочої гальмівної системи, а гальмівна - утримання зупиненого автомобіля на місці, необмежено тривалий час. Крім зтах систем на вантажних автомобілях вагою понад 16 т і на великих міжміських автобусах обов'язкове застосування четвертої гальмівної системи - допоміжної (протмвоізносной) »Сукупність усіх гальмівних систем називають системою гальмівного управління. Допускається не обладнувати гальмівним управлінням причепи вагою менше 750 кг. На рис. 17.2 показана схема системи гальмового керування автомобіля. До гальмівного управління пред'являються підвищені вимоги, тому що воно є найважливішим засобом забезпечення активної безпеки автомобіля. Вимоги до гальмових систем автотранспортних засобів встановлені в декількох російських і міжнародних нормативних документах.Основними з них є ГОСТ Р 41.13-99 (так звані Правила № 13 Європейської Економічної Комісії ООН), ГОСТ Р41.13Н-99,

Гальмівне управління

Робоча система

Запасна система

Зупинкова система

Допоміжна (зносостійка) система