Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / Логстичний сервс.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
26.22 Кб
Скачать
  1. Визначення переліку найбільш значимих для покупців послуг,

ранжування послуг, які входять у складений перелік. Зосередження увагу на найбільш значимих для покупців послугах,

  1. Визначення стандартів послуг у розрізі окремих сегментів ринку,

  2. оцінка послуг, які надаються, встановлення взаємозв’язку між рівнем сервісу і вартістю послуг, які надаються, визначення рівня сервісу, необхідного для забезпечення конкурентно здатності компанії,

  3. Встановлення зворотного зв'язку з покупцями для забезпечення відповідності послуг потребам покупців

Логістичний аутсорсинг – це залучення зовнішнього підприємства до виконання усiх або деяких логістичних функцiй органiзацiї-одержувача послуги у сферi управлiння матерiалами або дистрибуцii продуктiв на ринок. Дiапазон аутсорсингу у сферi логiстики ланцюга поставок може бути вузьким, обмеженим закупiвлею деяких функцiй, таких як транспорт або складування, або широким, який охоплює комплекснi угоди, що стосуються управлiння цiлим ланцюгом поставок. Його характер може бути у свою чергу традицiйним i стосуватися просто контрактування послуг, виконуваних до цього всерединi органiзацiї, для такої ж iх реалiзацiї зовнiшнiм надавачем послуг, або iнновацiйним, який полягаe в отриманнi завдяки аутсорсингу сучасних iнструментiв логiстичного управлiння, що дозволять здiйснити покращення логiстичноi ефективностi функцiй одержувача послуги. На нашу думку, аутсорсинг логiстичних завдань органiзацii представляe у певних обставинах великий шанс для одержувача послуги, але одночасно, в iнших передумовах, становить джерело серйозного ризику для такоi фiрми. Дiапазон здiйснення аутсорсингу можна впорядкувати згiдно рiвня вартостi, доданоi у бiзнес-процесах зовнiшнiм надавачем послуг:

1) транспортування, складування, оренда транспортних засобiв – обмежений дiапазон процедур оператора, не надто тiсно iнтегрованого з одержувачем послуги (оператор дie, як правило, на пiдставi доручень або довгострокових угод);

2) контрактна логiстика – оператор (надавач послуги), окрiм вищеназваних процедур, надає на користь одержувача послуги, якi збiльшують додану цінність продукту (наприклад, комплектацiйне перевантаження); дiапазон iнтегрування з одержувачем послуги i вiдповiдальнiсть оператора e надалi обмеженими, а час його спiвпрацi з одержувачем послуги, як правило, видовжуeться разом з дiапазоном наданих послуг;

3) часткове управлiння ланцюгом поставок – у порiвняннi з попереднiми етапами оператор додатково переймає додатково генерування замовлень, планування дистрибуцiї, прогнозування потреби i реалiзацiя постачання, а також управлiння запасами;

4) iнтегроване управлiння ланцюгом поставок – наступає iнтеграцiя систем одержувача послуги i надавача послуги, а також iнтеграцiя послуг i перемiщення iнформацiї. 

Умовно виділяють 4 категорії провайдерів логістики:

1PL(Firth Party Logistic Providers) – провайдер логістики першого рівня, який обмежує свої послуги лише вузькою частиною операцій, наприклад тільки складування, тільки завантаження вантажів у вагон тощо.

2PL(Second Party Logistic Providers) – провайдер логістики другого рівня, який пропонує широке коло послуг, тобто може організувати цілий комплекс операцій по доставці товару, але в межах регіону, країни чи певного виду транспорту.

3PL – (Third Party Logistic Providers) – провайдер логістики третього рівня, який може вирішувати задачі повного і комплексного логістичного обслуговування клієнтів, за допомогою використання різних видів транспорту, наявності власного рухомого штату і термінальних комплексів у портах або на залізничному транспорті, існуючої можливості організації зберігання товарів на своїх чи задіяних складах тощо.

4PL– (Fourth Party Logistic Providers) – провайдер логістики четвертого рівня, який є інтегратором всього логістичного ланцюга підприємства. Він здійснює управління своїми ресурсами, можливостями та технологіями і ресурсами постачальників додаткових послуг, забезпечуючи повне та вичерпне рішення відносно логістичного ланцюга компанії. Головною метою його ділової активності є створення найкращих рішень для компаній-клієнтів, на основі досягнення відповідного рівня співробітництва з ним 3PL-провайдерів, провайдерів технологій та менеджерів бізнес-процесів.

На світовому логістичному ринку найпоширенішою та найефективнішою є діяльність 4PL-провайдерів, які поєднують в собі стратегічне управління логістичними ланцюгами та оперативне управління питаннями виконання стратегічних рішень.