Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ.Гідроекологія.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

7 Вплив твердого стоку й донних відкладень на

ГІДРОЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН РІЧОК І ВОДОЙМИЩ

7.1 Твердий стік і його вплив на гідроекологічні процеси

Головною зоною формування твердого стоку є поверхня річкових водозборів. При розгляді процесів формування річкових наносів розрізняють поверхневий змив частинок зі схилів водозборів, глибинний і бічний розмив у первинних борознах, струмочках і русловій мережі.

Перенесення продуктів розмиву й змиву відбувається у формі руху завислих наносів, рухомих і розчинених. Основною характеристикою завислих наносів є мутність проби г/м3. Вони у твердому стоці є основним елементом, займаючи по вазі понад 90% від загальної витрати твердого стоку R кг/с. У зв'язку зі значною динамікою твердого стоку й мутності вод виникають утруднення у вивченні режиму мутності.

Дослідження показали, що визначення мутності води шляхом фільтрування відібраних проб через паперові фільтри дає задовільні результати тільки при великій мутності. При малій мутності через вимивання при фільтрації частини матеріалу, з якого складається фільтр, цей метод дає великі помилки. Тому останнім часом рекомендується використовувати в основному мембранні фільтри, що мають пористу 3-вимірну систему з колоїдних розчинів нітроцелюлози.

Тверді частинки, що знаходяться у воді в завислому стані, змінюють режим освітленості водної маси, механічно впливають на гідробіонти. На твердих частинках адсорбується багато мікроелементів і забруднювальних речовин. Вони також забезпечують формування комплексу донних відкладів. Завислі наноси представляють основний транспорт для різного типу токсичних речовин, зокрема, таких небезпечних, як, наприклад, радіонуклідів, що потрапили на поверхню й у ґрунти після аварії на ЧАЕС. Проте, у зв'язку з тим, що деякі радіонукліди, наприклад, стронцій - 90, мають низькі сорбційні властивості й велику рухливість, вони знаходяться в поверхневому стоці в розчинених формах. У завислих наносах його опиняється всього 1% від загального складу наносів.

За висновком дослідників на річках України висока мутність річкових вод (Дунай, Дністер і ін.), пов`язана з тим, що в твердому стоці річок переважають фракції діаметром 0,005 - 0,15 мм. Це визначає ряд екологічних аспектів стану гирлових областей цих річок. Так, у гирлі Дунаю за інших рівних умов, великий вміст мінеральних частинок обмежує розвиток фітопланктону, бактеріо-планктону й інших планктонних організмів, чим певною мірою лімітується процес забруднення річок. У той же час, завислі частинки адсорбують на собі значну кількість забруднювальних речовин (до 80-90% від валового вмісту), таких як важкі метали й органічні сполуки - пестициди, нафтопродукти, феноли, СПАР і багато інших. Доведено, що на мулисті фракції наносів інтенсивно осідають іони металів - міді й марганцю.

Таким чином, суспензії твердих частинок у Дунайській воді, з одного боку, виступають як чинник концентрації токсикантів, з іншого - як показник самоочищення річкової води. Осадження суспензій у донні відклади річок або водосховищ призводить, звичайно, до зниження токсичності водних мас. Завислі наноси складають основну частину (до 90%) твердого стоку, тому нижче розглянемо їхні характеристики й гранулометричний склад.