Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ОЕАЦТ.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.93 Mб
Скачать

8.2 Типова принципова схема підсилювача безперервних сигналів на тріоді

Найпростішим ламповим підсилювачем електричних сигналів є підсилювач на тріоді. В лампових підсилювачах використовується властивість лампи керувати у великих межах анодним струмом шляхом незначних змін напруги на керуючій сітці. Принципова схема найпростішого підсилювача на тріоді приведена на рис. 8.2. В анодне коло лампи включені джерела анодного живлення Еа (джерело постійного струму) і резистор анодного навантаження Rа.

В катодне коло лампи включене коло автоматичного зсуву RК, СК, за допомогою якого обирається режим роботи лампи.

Резистор Rа виконує три функції:

  • забезпечує відвід (витік) електронів із сітки на землю;

  • забезпечує подачу напруги зсуву на сіткуз елементів RК, СК;

разом з конденсатором СР1 складає перехідний коло для передачі вхідного сигналу на сітку лампи.

+ Еа -

Rа

Сбл

Ср2

Ср1 VL

~Uвх

Rвх Uвих

Rк Ск

Рис. 8.2 - Принципова схема підсилювача на тріоді

Конденсатори СР1, СР2 – розділяючі. Конденсатор СР1 відділяє сітку лампи від високого потенціалу анода наступного каскаду. Конденсатор СР2 разом з резистором Rвх є перехідним колом, тобто передає підсилений сигнал на вихід підсилювача (на вхід наступного каскаду). Конденсатор Сбл – блокувальний конденсатор. Він шунтує джерело анодного живлення по змінній складовій анодного току.

8.3 Вибір робочої точки і способи створення напруги автоматичного зсуву

Для того, щоб не було перекручування форми вихідного сигналу в процесі підсилення, необхідно робочу точку лампи у вихідному стані обрати в межах лінійної ділянки характеристики і не допускати появи сіткового струму (рис. 8.3). Ця умова виконується, якщо негативна напруга зсуву вибирається в межах .

Це означає, що при посиленні вхідних сигналів напруга на сітці лампи має бути менше нуля.

Звичайно в підсилювачах напруга зсуву створюється від окремого джерела напруги або за допомогою спеціальних кіл, що називаються колами автоматичного зсуву.

Вибір положення робочої точки визначається полярністю сигналу, який необхідно підсилювати (рис. 8.3, 8.4).

Якщо сигнал буде синусоїдальним чи двополярним, то робочу точку слід обирати на середині лінійної частини анодно-сіткової характеристики лампи (рис. 8.4).Якщо вхідний сигнал має негативну полярність, то робоча точка лампи обирається якнайближче до осі ординат (вгорі лінійної частини характеристики ) (рис. 8.3).

Iа Iа

А

Езс 0 t1 t2 t3 t4 t

0 Uвх

t1

t2

t3

t4

t

Рис. 8.3 -Принцип вибору робочої точки при підсиленні

імпульсних сигналів

Iа Iа

Iа0 Iта

А

t2 t

0 Uвх

t1

t2

Uтвх

Рис. 8.4 - Принцип підсилення позитивних імпульсних сигналів

Якщо вхідний сигнал має позитивну полярність, то робоча точка лампи обирається на нижньому згині характеристики (унизу лінійної частини характеристики) (рис. 8.5).

Іа Іа

А

Uск t

Езс t1 t2

Uвх

t1

t2

t

Рис. 8.5 -Принцип підсилення негативних імпульсних сигналів

Для створення напруги зсуву на сітці лампи щодо катода на практиці застосовують коло автоматичного зсуву (рис. 8.6).

Через RК протікає постійна складова струму лампи або струму дільника напруги і створює на ньому падіння напруги, що плюсом прикладемо до катода, а мінусом через резистор RС до сітки лампи. Через конденсатор СК проходить перемінна складова струму лампи. При роботі лампи напруга зсуву не змінюється.

Схема автоматичного зсуву (рис. 8.6, а) застосовується у схемах, коли катодний струм лампи в режимі посилення змінюється незначно. Достоїнством схеми є досить висока стабілізація режиму роботи лампи.

Схема автоматичного зсуву забезпечує одержання стабільної напруги зсуву в тому випадку, коли струм Ig дільника напруги Еа в кілька разів більше катодного струму IК0 (приблизно в 5-10 разів). Така схема збільшує витрату потужності джерела живлення Еа, але стабільність величини напруги зсуву досягає високого ступеня.

+ Еа - + Еа -

Rа Сбл Rа R Сбл

Uвих VL Uвих

Ср1 Ср2 Ср1 Ср2

VL Ід

~Uвх ~Uвх

Rс Rк Ск Rс Rк Ск

а) б)

Рис. 8.6 -Схема підсилювача з автоматичним зміщенням