Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Основи_економічної_теорії_Книжка

.pdf
Скачиваний:
1011
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.61 Mб
Скачать

91

максимальна кількість якогось товару, яку згоден запропонувати продавець або група продавців за проміжок часу при певних умовах по тій чи іншій ціні.

Залежність величини пропозиції від факторів, що її визначають, називається функцією пропозиції. Залежність величини пропозиції від ціни може бути різною, однак найтиповішою є наступна:

Чим вища ринкова ціна, тим більшою буде величина пропозиції, і

навпаки (тобто має місце пряма залежність). Ця залежність і назива-

ється законом пропозиції.

Функція пропозиції від ціни може бути задана трьома способами: І. Табличним.

2.Графічним.

3.Аналітичним.

Як приклад розглянемо таку залежність і задамо її табличним способом (таблиця 3) та побудуємо графік.

Таблиця 3.

Дані для побудови графіку пропозиції (S)

Ціна за одиницю

Величина пропозиції

продукції (Р), тис. грн.

товару А (Q), тонн

 

 

4

70

 

 

3

65

 

 

2

55

 

 

1

15

 

 

Графік пропозиції за табличними даними виглядатиме наступним чином (рисунок 5).

91

92

Рисунок 5. Графік пропозиції

Зміна величини пропозиції в залежності від зміни ціни на товар графічним способом виглядає як рух по кривій пропозиції. Зображений графік кривої пропозиції має позитивний нахил і є опуклим в сторону величини пропозиції. Як окремий випадок можна використовувати лінійний характер функції пропозиції. Надалі ми будемо використовувати для аналізу змін пропозиції саме лінійну функцію пропозиції.

Пряму залежність між ціною та величиною пропозиції теоретично можна пояснити наступним чином:

1.При зростанні ціни виробник може підвищити пропозицію даного товару шляхом залучення незадіяних раніше малоефективних ресурсів. Його втрати через використання дорожчих технологій, менш кваліфікованої робочої сили, дорожчих або менш якісних природних ресурсів і комплектуючих покриватимуться за рахунок вищої ціни товару.

2.Виробник, нарощуючи залучення мобільних ресурсів (робоча сила, сировина і матеріали, комплектуючі, інструменти), з часом стикається з проблемою нарощування стаціонарних ресурсів. Верстати, стаціонарні виробничі площі виявляються перевантаженими, внаслідок чого ефективність виробництва знижується, а витрати на виробництво кожної наступної одиниці зростають. Це зростання можна покрити за рахунок підвищення цін.

За законом пропозиції, зміна ціни товару супроводжується відповідною зміною величини пропозиції, тобто відбувається рух уздовж кривої пропозиції. Але така залежність зберігається, як зазначалось вище, не завжди,

92

93

а лише при умові незмінності інших, тобто нецінових факторів. У реальному житті ми часто спостерігаємо, як при стабільній ціні змінюється величина пропозиції. Ці факти є результатом зміни самої пропозиції і відбуваються вони під впливом нецінових чинників. Як і функція попиту, функція пропозиції відображає не тільки ту кількість товару, яку виробники готові запропонувати за якоюсь певною ціною, але і величину, яку вони згодні запропонувати за кожною з можливих цін.

За умови, що ціна товару залишається незмінною, пропозиція буде змінюватись під впливом нецінових факторів. Розглянемо особливості впливу кожного з відомих нам нецінових факторів:

1. Pres - ціни на ресурси.

Почнемо з цін на ресурси. Якщо витрати виробника на сировину, матеріали, паливо, а також робочу силу зменшуються, то виробник буде пропонувати більшу кількість продукції по нижчій ціні, тобто пропозиція товару зросте. Зросте також і величина пропозиції. І навпаки, при підвищенні цін на ресурси пропозиція буде зменшуватись.

2.Рz - ціни на інші товари.

Товари можуть знаходитись між собою у відношенні взаємозамінності і

взаємодоповнюваності. Зокрема зниження цін на яловичину може заставити фермерів більше вирощувати і пропонувати до продажу м'ясо птиці. І навпаки, підвищення цін на яловичину приведе до скорочення пропозиції м'яса птиці.

3. N - кількість виробників.

Якщо кількість виробників даного товару збільшується, то буде збільшуватись і його пропозиція. І навпаки, коли кількість виробників зменшується, пропозиція зменшується.

4. Tch - рівень розвитку технології.

Чим вищий рівень наукового прогресу, тим ефективнішим стає виробництво, тобто на кожну одиницю витрачених ресурсів виробляється все більше кінцевої продукції.

Відповідно зростає пропозиція. Зростає також і величина пропозиції. І навпаки, коли рівень технології стає менш досконалим, продуктивність праці зменшується, то і пропозиція відповідно зменшиться, зменшиться також і величина пропозиції.

5. К - вплив природно-кліматичних умов.

Особливо яскраво цей фактор проявляється в сільськогосподарському виробництві. У випадку несприятливих природних умов пропозиція

93

94

продукції зменшиться.

6. Т/S - податки та субсидії.

Вбільшості випадків податки розглядаються як витрати підприємства. Підвищення податків буде збільшувати витрати виробника і скорочувати пропозицію. Субсидії - це податки навпаки. Державні дотації знижують витрати на виробництво одиниці продукції, тим самим збільшуючи пропозицію.

7. Е - очікування виробників.

Впевній ситуації виробники зерна, наприклад, не хочуть продавати його ні державі, ні населенню, так як очікують підвищення цін і можливість в майбутньому більш вигідно реалізують свою продукцію. Але може виникнути і зворотня ситуація, коли виробники очікують падіння цін на зерно. Тоді виробники будуть намагатись продати якомога більше зерна вже сьогодні. Пропозиція зросте.

Цінова еластичність пропозиції

Цінова еластичність пропозиції показує, на скільки відсотків зміниться кількість товару, що пропонується, при зміні його ціни на 1%. При цьому мова може йти про еластичність пропозиції як окремого підприємства, так і галузі в цілому, тобто в основі її визначення може бути як крива пропозиції окремого підприємства, так і крива галузевої пропозиції.

Пропозиція еластична, коли коефіцієнт еластичності більший за 1, і нееластична, коли коефіцієнт еластичності менший за 1. Оскільки при цьому і ціна, і кількість змінюються в одному напрямку, то еластичність пропозиції завжди більша 0.

Окрім фактору часу на еластичність пропозиції впливають також такі фактори:

1.Ціни на інші товари. Мова йде про перехресну еластичність пропозиції.

Увипадку підвищення цін на ресурси пропозиція основного товару зменшиться. Еластичність пропозиції товару буде залежати від того, як його виробництво реагує на підвищення цін на ресурси.

2.Рівень досягнутого використання ресурсів. У випадку відсутності резервів можливості реагування пропозиції на зміну цін обмежені, тобто еластичність пропозиції товару буде меншою.

3.Ступінь монополізованості галузі і можливості переливу капіталу з інших галузей робить пропозицію товару менш еластичною.

4.Технологічні особливості виробництва певного товару. Складніші технології роблять пропозицію товару менш еластичною. Наприклад,

94

95

побудова літаків та хлібопекарня. Безперечно, що пропозиція хліба буде більш еластичною.

Висновки:

Пропозиція являє собою ту кількість товару, яку виробники готові запропонувати до продажу на ринку при тому чи іншому рівні цін.

Пропозиція змінюється під впливом змінних факторів, головним з яких є ціна. Коли змінюється ціновий фактор, на графіку відбувається зміна вздовж постійної кривої пропозиції.

Зсуви кривої пропозиції відбуваються під впливом нецінових факторів.

До основних нецінових факторів, які впливають на пропозицію, відносяться:

- ціни на ресурси; - ціни на інші товари;

- кількість виробників; - зміни в технологіях виробництва; - податки та субсидії;

- природно-кліматичні умови; -очікування виробників.

Реакцію виробників на коливання цін відображає поняття еластичності. Пропозиція товару може бути еластичною, нееластичною та мати значення одиничної еластичності.

Основним фактором, який визначає еластичність пропозиції за ціною, є

час.

Фактори, які також впливають на еластичність пропозиції, наступні:

-ціни на інші товари;

-рівень досягнутого використання ресурсів;

-ступінь монополізованості галузі;

-технологічні особливості виробництва певного товару.

Практикум

Тести:

1. Який з наведених нижче факторів найімовірніше призведе до збільшення пропозиції яблук?

А. Несприятливі погодні умови в районах вирощування яблук; В. Зниження цін на груші і мандарини; С. Підвищення врожаю яблук;

95

96

D. Підвищення попиту на банани.

2. Якщо зменшення ціни товару на 4% призводить до скорочення

величини пропозиції на 7%, то така пропозиція:

А. Еластична; В. Нееластична;

С. Абсолютно еластична; D. Абсолютно нееластична.

3.Крива пропозиції ілюструє залежність:

А. Величини пропозиції від попиту; В. Пропозиції від ціни; С. Ціни від пропозиції;

D. Величини пропозиції від ціни.

4.Що з наведеного нижче не вплине на зміни в пропозиції телевізорів?

А. Удосконалення технології виробництва телевізорів; В. Зменшення кількості виробників телевізорів; С. Зниження цін на телевізори;

D. Зростання цін на комплектуючі вироби.

5.Пропозиція якого із наступних товарів найбільш еластична

за ціною?

А. Пшениця; В. Чорні метали; С. Годинники; D. М'ясо.

6.Ринкова пропозиція безпосередньо не зазнає впливу:

А. Цін на ресурси; В. Кількості фірм; С. Доходів сімей; D. Зміни технології.

7.Зростання цін на матеріали, необхідних для виробництва товару X,

викличе:

А. Зсув кривої попиту праворуч; B. Зсув кривої пропозиції ліворуч;

С. Зсув кривої попиту та кривої пропозиції праворуч; D. Зсув кривої пропозиції праворуч;

8. Удосконалення технології зсуває:

А. Криву попиту праворуч; B. Криву пропозиції ліворуч;

96

97

С. Криву попиту ліворуч;

D. Криву пропозиції праворуч.

9. Закон пропозиції, якщо ціни зростають, а інші умови незмінні,

проявляється в:

А. Рості пропозиції; В. Зменшенні пропозиції;

С. Рості величини пропозиції; D. Падінні величини пропозиції.

10. Якщо зменшення ціни товару на 5% призводить до скорочення

величний пропозиції на 3%, то така пропозиція:

А. Еластична; В. Нееластична;

С. Абсолютно еластична; D. Абсолютно нееластична.

11.Скорочення пропозиції товару веде до збільшення:

А. Попиту на доповнюючи товари; В. Попиту на цей товар; С. Попиту на замінні товари;

D.Загальної виручки продавця в тому випадку, якщо попит є нееластичним.

12.Еластичність пропозиції залежить головним чином від:

А. Кількості товарів замінників; В. Періоду часу, на протязі якого виробники можуть пристосуватись до

змін; С. Того, чи являється даний товар, товаром першої необхідності;

D. Того, чи є даний товар, товаром довготермінового користування.

Завдання

Вірні чи невірні твердження

1 . Величина пропозиції прямо залежить від ціни, тому крива пропозиції має вигляд низхідної кривої.

2.Зменшення попиту на пиріжки з картоплею може бути викликано зростанням цін на картоплю.

3.Зміщення кривої пропозиції праворуч означає, що виробники пропонують більшу кількість продукту за кожну з можливих цін.

4.При інших рівних умовах поганий врожай картоплі приведе до зростання цін на чіпси.

97

98

5. 3 часом пропозиція м'яса стане еластичнішою за умови, що ціна на нього зросла.

Задачі

1.Визначити еластичність пропозиції товару за умови, що ціна на нього зросла з 17 до 20 грош. од., а величина пропозиції збільшилась із 15 до 20 одиниць.

2.Визначити еластичність пропозиції товару за умови, що ціна на нього зросла з 5 до 15 грош. од., а величина пропозиції збільшилась із 120 до 125 одиниць.

Відповіді до практикуму

Тести:

1.С; 2.А; З.D; 4.С; 5.С; 6.С; 7.В; 8.D; 9.С; 10.В;11.С; 12.В.

Завдання

Вірні чи невірні твердження

1.Невірно. Дійсно, величина пропозиції прямо залежить від ціни, але крива пропозиції має вигляд висхідної кривої.

2.Невірно. Це скоріше викличе зменшення пропозиції.

3.Вірно. Із збільшенням пропозиції крива пропозиції зміщується

праворуч.

4.Вірно. Це відбудеться в результаті зменшення пропозиції чіпсів, для яких картопля є сировиною.

5.Вірно. Виробники зможуть збільшити виробництво м'яса, з часом використовуючи інтенсивні та екстенсивні методи.

Задачі

1.ES= 1,75. Пропозиція товару еластична.

2.ES = 0,044. Пропозиція товару нееластична.

98

99

Глава 10. Взаємодія попиту та пропозиції

І. Взаємодія попиту та пропозиції: ринкова рівновага. 2. Виникнення надлишку та дефіциту на ринку.

1. Взаємодія попиту та пропозиції: ринкова рівновага

Послідовно розглядаючи поняття попиту та пропозиції, ми умовно вважали, що і споживач, і фірма приймають свої рішення ізольовано, орієнтуючись на ціну (за інших рівних умов). Але споживач хоче купити товар, а фірма - його продати. Для того, щоб це відбулося, має існувати якийсь певний рівень цін, який задовольнив би обох. Ринковий механізм передбачає, що кожен акт обміну здійснюється в результаті добровільної згоди покупця з продавцем по ціні, яка влаштовує обох, і ведуть вони себе раціонально, намагаючись отримати максимальну вигоду. Якщо порівняти рішення, які приймають споживач і фірма, то, очевидно, існує лише одна ціна (РЕ), коли ці рішення збігаються. Тоді на ринку реалізується (купується) продукція в обсязі QЕ.

Для детальнішого розгляду вищеназваних положень візьмемо умовні дані про попит та пропозицію на якусь продукцію.

 

 

 

Таблиця 4.

 

Попит та пропозиція

 

Величина

Ціна за тонну, тис.

Величина

Надлишок (+) або

попиту, тис.

грош. од.

пропозиції, тис.

нестача (-)

Тонн

 

Тонн

 

8

2

4

-4

6

4

6

0

4

6

8

+4

Проаналізувавши таблицю, ми бачимо, що саме при ціні на ринку, яка дорівнює 4 тис. грош. од., величина попиту та величина пропозиції рівні між собою. Тобто можна зробити висновок, що це і буде ціна рівноваги, а рівноважна кількість продукції дорівнюватиме 6 тис. тонн.

99

100

Зображені на рисунку 6 ціна РЕ та кількість QЕ відповідають рівновазі на ринку, тобто стану ринку, коли для продажу пропонується саме така кількість товару, яку споживач готовий купити. Ціна PЕ, яка встановлюється на ринку, називається ціною ринкової рівноваги, а кількість одиниць реалізованого (придбаного) товару QЕ - рівноважним обсягом продукції.

РЕ – ціна рівноваги - це та ціна, за якою продавці готові запропонувати певну кількість товару, а покупці за цією ціною - купити цю ж саму кількість товару на протязі якогось часу.

2. Виникнення надлишку та дефіциту на ринку

Ціни на ринку перебувають в постійному русі внаслідок змін попиту і пропозиції на товари. За умов вільної конкуренції ціна вирівнюється до рівноважного рівня автоматично. Проте механізм вільного ринкового ціноутворення може бути порушений діяльністю монополій або втручанням держави.

Внаслідок змін попиту і пропозиції на ринку формується нова рівноважна ціна і новий обсяг виробництва.

Якщо ринкова ціна перевищить рівноважну, то в такому разі частина покупців не зможе придбати товар, адже вони обмежені власним доходом. Відповідно частина продавців не зможе продати товар. Величина пропозиції перевищить величину попиту, і, як наслідок, на ринку виникає надлишок товару.

Якщо ринкова ціна буде встановлена нижче рівноважної, величина попиту

100