Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держстандарт по экологии (бакалавр) / СТАНДАРТ ВИЩОЇ ОСВІТИ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
274.94 Кб
Скачать

8. Вимоги до державної атестації осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах

За нормативними вимогами атестація випускника проводиться у формі: випускної роботи і тестового державного іспиту.

Якщо випускник складає тільки тестовий державний іспит, то він повинен бути складений таким чином, щоб була забезпечена можливість провести контроль з усіх знань, умінь та навичок, які необхідні для вирішення типових задач і виконання виробничих функцій у відповідності до професійної діяльності.

Якщо випускник захищає тільки випускну роботу, то структура останньої повинна бути такою, яка б забезпечувала перевірку усіх вимог ОКХ.

Поєднання тестового державного контролю і захисту випускної роботи дозволяє розподілити контроль здібності вирішувати типові задачі та виконувати виробничі функції між цими двома формами державної атестації

При проведенні державної атестації випускників враховується успішність та оцінюється якість вирішення випускниками задач діяльності, передбачених в ОКХ.

У випадку цільової підготовки фахівця, замовник спеціаліста має можливість скорегувати контроль з метою підсилення перевірки здібностей у виконанні конкретних виробничих функцій і вирішенні конкретних професійних задач, не зменшуючи загальних вимог до фахівця, який отримує базову вищу освіту напряму підготовки 0708 «Екологія».

9. Вимоги до системи освіти та професійної підготовки

За якість освітньої та професійної підготовки випускників вищих навчальних закладів, в першу чергу, несе відповідальність випускна кафедра. Окрім того, за якість професійної підготовки випускників несе відповідальність організація, де випускник проходить виробничу і переддипломну практики. В цілому, ж відповідальність несе вищий навчальний заклад, диплом якого має випускник.

З метою подальшого контролю за адаптацією випускника на виробництві вищий навчальний заклад зобов'язаний підтримувати з ним постійний зв'язок протягом щонайменше трьох років. Для цього повинні регулярно надсилатись на виробництво запити, які вміщують коло питань, необхідних для адекватної оцінки рівня адаптації випускника. У разі негативного відгуку з виробництва випускник має право на додаткове прослуховування окремих курсів у вищому навчальному закладі за бажанням, або за рекомендацією організацій, де він працює (з відривом від виробництва, або без). Вищий навчальний заклад, який несе відповідальність за рівень підготовки випускника, повинен надати йому можливість надолужити втрачене на комерційних засадах, або за іншою формою домовленості.

За результатами повторного вивчення конкретного курсу випускник повинен скласти іспит, на який може бути запрошений представник організації, що дала негативний відзив про його роботу.

* Термін, визначення якого наведено у ДК 009-96 Класифікатор видів економічної діяльності.

** Терміни, визначення яких наведено у Постанові Кабінету Міністрів України від 20.01.98 № 65 "Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту)".

*** Терміни, визначення яких наведено у Державному класифікаторі професій ДК 003-95.

31

Соседние файлы в папке Держстандарт по экологии (бакалавр)