Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

A. У інфекційному відділенні

B. Амбулаторно з організацією денного стаціонару

C. У реанімаційному відділенні

D. У гастроентерологічному відділенні

E. У інфекційно-діагностичному відділенні

49 У хворої 35-ти років, під час проведення ультразвукового обстеження сонних і вертебральних артерій, виникли запаморочення, загальна слабкість, нудота, утруднене дихання і розвинулася непритомність протягом 20 секунд. Об'єктивно: шкіра бліда, АТ- 90/60 мм рт.ст., ЧСС- 96/хв. Зниження реакції на світло. Вогнищевих неврологічних симптомів не виявлено. На електроенцефалограмі та ехоенцефалограмі патологічних змін не встановлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Синкопальний стан

B. Транзиторна ішемічна атака

C. Малий ішемічний інсульт

D. Вагоінсулярний криз

E. Епілептичний напад

50 Студент 21-го року доставлений швидкою допомогою до клініки непритомний. Хворіє на цукровий діабет І типу. Протягом 2-х днів хворий скаржився на нудоту, блювання, діарею. Вранці ін'єкцію інсуліну не зробив, тому що не міг поснідати. Об'єктивно: хворий без свідомості, шкіра і слизові сухі, дихання глибоке, часте, шумне; АТ- 100/60 мм рт.ст., Ps- 110/хв., рефлекси знижені. Які невідкладні заходи слід розпочати?

A. В/м ввести 2 мл кордіаміну

B. В/в введення пролонгованого інсуліну з швидкістю 5 ОД/год

C. В/в введення простого інсуліну з швидкістю 5 ОД/год

D. В/в введення 5% глюкози 200 мл

E. В/в введення ізотонічного розчину

51 У породіллі розвинувся критичний стан, зумовлений гострою крововтратою на фоні атонії матки. Які лабораторні дослідження необхідні для цілеспрямованої інфузійно-трансфузійної терапії з урахуванням фізіології вагітності?

A. Концентрація гемоглобіну та гематокрит

B. Білірубін крові

C. Загальний білок крові

D. Сечовина та креатинін

E. Електроліти плазми

52 Хворий 44-х років доставлений до реанімаційного відділення з приводу опіку полум'ям обох верхніх кінцівок, тулуба ІІІа - ІІІб ступеня 30% поверхні тіла. Об'єктивно: АТ- 110/70 мм рт.ст., Ps- 100/хв., ЧДР- 20/хв. Встановлено діагноз опікового шоку. Виконана катетеризація правої підключичної вени. З яких розчинів треба починати протишокову трансфузійну терапію?

A. Реополіглюкін

B. Розчин гідроксиетилкрохмалю

C. Розчин альбуміну донорського

D. Електролітні розчини

E. Розчини глюкози

53 Дитина 8-ми років захворіла раптово: підвищилась температура тіла до 39-40oC, турбує головний біль дифузного характеру, що посилюється при повороті голови та від значних світлових і звукових подразників; блювання без нудоти. Дитина сонлива, лежить на боці з відкинутою головою і приведеними до живота колінами. Виражена ригідність потиличних м'язів. Яке захворювання найвірогідніше у дитини?

A. Менінгіт

B. Пухлина мозку

C. Крововилив у головний мозок

D. Струс головного мозку

E. Енцефаліт

54 Постраждалий з опіками шкіри попереку, сідниць, стегон, промежини і зовнішніх статевих органів надійшов до сортувально-евакуаційного відділення пункту екстреної медичної допомоги. Лікар сортувальної бригади, використовуючи правило дев'яток, встановив, що загальна площа ураження від поверхні тіла дорівнює:

A. 18%

B. 36%

C. 21%

D. 28%

E. 19%

55 74-х річна хвора прокинувшись вранці відмітила, що порушилася вимова, з'явилися поперхування під час ковтання, хиткість, зникла чутливість в лівій руці. Звернулася по допомогу через 2 доби. Об'єктивно: АТ- 135/85 мм рт.ст. Правобічний парез м'якого піднебіння, голосової зв'язки, міоз, птоз, енофтальм праворуч, гемігіпалгезія ліворуч. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Пухлина головного мозку

B. Транзиторна ішемічна атака

C. Паренхіматозний крововилив

D. Субарахноїдальний крововилив

E. Ішемічний інсульт

56 Хвора 11-ти років хворіє на цукровий діабет понад 3 роки. Отримує 18 ОД інсуліну протягом доби. Після перенесеної два тижні тому пневмонії стан погіршився: посилилась спрага, з'явилися біль у животі, нудота, блювання, сонливість. Увечері знепритомніла. Об'єктивно: запах ацетону з рота, Ps- 120/хв., АТ- 80/45 мм рт.ст., дихання шумне. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Діабетична кетоацидотична кома

B. Гіперосмолярна кома

C. Лактацидемічна кома

D. Гіпоглікемічна кома

E. Діабетичний кетоацидоз

57 Хворий 74-х років, що знаходився у відділенні інтенсивної терапії, раптом зблід, знепритомнів, зіниці розширились. Пульс на магістральних артеріях відсутній. На екрані кардіомонітора з'явилася рівна лінія. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Електро-механічна дисоціація

B. Поломка монітора

C. Шлуночкова тахікардія

D. Фібриляція шлуночків

E. Асистолія

58 У роділлі пологова діяльність розпочалась 5 годин тому. При достатньо енергійному лікуванні було 4 напади еклампсії наростаючої сили. Хвора без свідомості, найменше подразнення викликає напад. При внутрішньому дослідженні: шийка матки згладжена, маткове вічко відкрито на 2 см, плідний міхур цілий, голівка визначається високо над входом у малий таз, рухома. Яка тактика лікаря?

A. Дати наркоз і продовжити консервативне лікування

B. Зробити амніотомію

C. Підсилити пологову діяльність

D. Зробити кесарів розтин

E. Накласти на голівку плоду щипці за Уілт-Івановим

59 Робітниця типографії 45-ти років звернулася до дільничного терапевта зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, втрату апетиту. Об'єктивно: сірий відтінок обличчя, сіро-бузкова облямівка на яснах. З боку травного тракту: постійні кольки в надчеревній ділянці, періодичні закрепи. У крові: ер.- 3,8*1012/л, Нb- 105 г/л, КП- 0,9, базофільна зернистість еритроцитів; в сечі підвищена кількість гематопорфірину. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Хронічний ентероколіт

B. Отруєння свинцем

C. Хронічний гастрит

D. Вегетосудинна дистонія

E. Гіпохромна анемія

60 Хворий 40-ка років звернувся через 6 годин після пошкодження ступні цвяхом. Щеплення проти правця, зі слів хворого, отримав у дитинстві, документального підтвердження цьому не має. Який режим щеплення проти правця показаний даному хворому?

A. 3000 МО ППС

B. 1,0 мл правцевого анатоксину

C. Щеплення не потрібно

D. 0,5 мл правцевого анатоксину

E. 1,0 мл правцевого анатоксину і 3000 МО ППС

61 При переливанні нативної плазми із замісною метою у хворого з'явились скарги на різку слабкість, важке дихання. Об'єктивно: дихання зі свистом, шкіра ціанотична, вкрита холодним потом, тахікардія, пульс ниткоподібний, АТ- 80/50 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести першочергово?

A. Еуфілін

B. Преднізолон

C. Строфантин

D. Реополіглюкін

E. Анальгін

62 Бригада швидкої допомоги викликана до дівчини 20-ти років, яка годину тому була зґвалтована. Об'єктивно: збуджена, плаче, голосить, стукає кулаками по столу, рве на собі одежу; спостерігається тремор голови і кінцівок. Яка невідкладна допомога?

A. Ввести оксибутират натрію 20% - 10 мл

B. Ввести сибазон 0,5% - 2 мл

C. Ввести галоперідол 5% - 1,0 мл

D. Ввести амітриптилін 1% - 2 мл

E. Ввести димедрол 1% - 1 мл

63 Хворий 39-ти років скаржиться на біль під час ковтання, відчуття стороннього тіла, утруднене дихання та зміну голосу. При ларингоскопічному дослідженні виявляється набряк слизової у вигляді желеподібної припухлості. Надгортанник нагадує різко потовщений валик, ділянка черпакуватих хрящів має вигляд куль. Помірна гіперемія. Голосова щілина дещо звужена. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Лімфаденіт

B. Рак надгортанника

C. Стороннє тіло гортані

D. Тиреотоксичний зоб

E. Набряк гортані

64 Хвора 60-ти років протягом 3-х днів відмічала спазми жувальних м'язів під час вживання їжі, загальну слабкість, головний біль. За два тижні перед тим пошкодила шкіру стопи на городі, не лікувалася. Об'єктивно: стан важкий, повторні напади генералізованих тоніко-клонічних судом, тризм, опістотонус; свідомість ясна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Епілептичний статус

B. Отруєння стрихніном

C. Правець

D. Істеричний припадок

E. Отруєння невідомою отрутою

65 Хворий 25-ти років три доби знаходиться на лікуванні в інфекційному відділенні з приводу інфекційного гепатиту. Скарги на нежить, сльозотечу, озноб, безсоння, біль у суглобах і м'язах, пронос. Хворий пригнічений, дратівливий, вимагає негайної виписки до дому. При огляді: зниженого живлення, to- 36,2oC, АТ- 100/70 мм рт.ст. Ліктьові вени на обох руках склерозовані, наявні характерні "доріжки". Визначте стан хворого:

A. Неврастенія

B. Опійний абстинентний синдром

C. Соматогенний неврозоподібний стан

D. Маскована (соматизована) депресія

E. Соматогенний делірій, початкова стадія

66 Дитина 1,3 роки захворіла гостро: з'явилися біль у животі, блювання, часті рідкі випорожнення, тенезми, підвищилася температура тіла. Госпіталізована до дитячого інфекційного відділення. Під час обстеження: сечовина крові до 24 ммоль/л, калій сироватки крові - 8,0 ммоль/л, Hb- 68 г/л, тромб.- 85*109/л. Анурія, набряк легень. Яка лікувальна тактика?

A. Гемодіаліз

B. Призначення препаратів крові

C. Призначення сечогінних препаратів

D. Інфузійна терапія

E. Призначення кортикостероїдів

67 Дівчинка 1-го місяця хворіє з дня народження. Скарги на втрату маси, млявість, повторне зригування та блювання незалежно від прийому їжі. Народилась з вагою 3700 г, тепер вага - 3000 г. Бліда, підшкірна клітковина відсутня, сухість слизових оболонок, западіння тім'ячка. Пенісоподібний клітор. Тахікардія, тони серця приглушені. Натрій крові - 86 ммоль/л, калій - 9,1 ммоль/л. Прогноз у цієї дитини сприятливий при призначенні:

A. Оральної регідратації

B. Дієти та ферментів

C. Глюкокортикостероїдів

D. Дієти

E. Ферментів

68 Хворий скаржиться на набряк обличчя і шиї, осиплість голосу, нежить, утруднення дихання. За годину до цього з'їв невелику кількість полуниць. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Поліноз

B. Алергічна кропив'янка

C. Анафілактичний шок

D. Набряк Квінке

E. Атопічний дерматит

69 Жінка 37-ми років внаслідок ДТП отримала травму поперекового відділу хребта, голови та грудної клітки. Як треба транспортувати постраждалу?

A. На спині на щиті з реклінуючим валиком

B. На боці

C. На животі

D. На спині на щиті, попередньо знеболивши

E. На животі на щиті

70 Дівчинка 14-ти років на уроці фізичного виховання знепритомніла. Напередодні скаржилась на головний біль. Шкіра бліда, кінцівки холодні, дихання поверхневе, тони серця ослаблені, ЧСС- 51/хв, АТ- 90/50 мм рт.ст, живіт м'який. Менінгеальна симптоматика відсутня. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Колапс

B. Зомління

C. Гостра лівошлуночкова недостатність

D. Дихальна недостатність

E. Гостра правошлуночкова недостатність

71 Чоловік 42-х років на вечерю їв салат із свіжих овочів. Вранці з'явилися часті позиви на дефекацію з відходженням кашицеподібних екскрементів, які через 5-6 годин набули вигляду "рисового відвару". Через добу - слабкість, спрага. Язик сухий, тургор шкіри знижений, наростає зневоднення, приєднуються тахікардія і гіпотонія на фоні анурії. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Холера

B. Загострення виразкової хвороби шлунка

C. Гострий апендицит

D. Дизентерія

E. Холецистопанкреатит

72 У чоловіка 45-ти років під час прийому їжі раптово виник напад інспіраторної задишки, яка супроводжується сильним кашлем, осиплим голосом. Що необхідно виконати першочергово?

A. Викликати швидку медичну допомогу

B. Конікотомія

C. Виконати прийом Геймліха

D. Інтубація трахеї

E. Трахеотомія

73 У хворого із поєднаною травмою проводиться комплекс реанімаційних заходів. Яке першочергове інструментальне дослідження слід провести?

A. Дослідження газового складу крові

B. Пульсоксиметрія

C. Електрокардіографічний моніторинг

D. Електроенцефалографія

E. Рентгенологічне дослідження органів грудної клітини

74 Хвора 35-ти років скаржиться на різкий біль у попереку з іррадіацією в пахвину. Хвора тримається за хворий бік, стогне, не може знайти собі місця. Відмічається різка слабкість, сухість у роті, нудота. При пальпації - різка болісність правої половини ділянки попереку. Симптом Пастернацького різко позитивний з правого боку. У сечі - макрогематурія. Яка найбільш вірогідна причина гострої гематурії?

A. Позаматкова вагітність

B. Сечокам'яна хвороба, ускладнена нирковою колькою

C. Гострий гломерулонефрит

D. Спонтанний аборт

E. Пухлина сечового міхура

75 Хворий 23-х років після тривалого перебування влітку на сільгоспроботах, відчув себе погано: значна слабкість, запаморочення, сухість у роті. Об'єктивно: шкіра гіперемована, гаряча на дотик, to- 37,1oC, ЧДР- 24/хв., АТ- 150/90 мм рт.ст., Рs- 125/хв., серцеві тони приглушені; зниження діурезу. Якою повинна бути невідкладна допомога?

A. Кардіотоніки, лазикс

B. Дегідратація організму, жарознижуючі засоби

C. Наводнення організму, вологі холодні обтирання

D. Десенсибілізуюча терапія

E. Сечогінні, анальгетики

76 Жінка 75-ти років, внаслідок бічного удару легковика, впала з висоти власного зросту на лівий бік, відчула різкий біль у лівому кульшовому суглобі, самостійно підвестися не змогла. Які додаткові методи обстеження треба провести для встановлення діагнозу?

A. Комп'ютерна томографія стегна

B. Електрокардіографія

C. Рентгенографія лівого кульшового суглоба у двох проекціях

D. Ядерно-магнітно-резонансна томографія стегна

E. Рентгенографія стегна

77 Дитина у віці 3-х місяців госпіталізована до інфекційного відділення з приводу частих рідких випорожнень зеленого кольору з домішками слизу, одноразового блювання. Знаходиться на штучному вигодовуванні (суміш "Віталакт", через 5 днів - "Нутрілон") без дотримування режиму. Бакпосів калу на патологічну флору - негативний. Що є причиною виникнення діареї?

A. Токсикоз із ексикозом

B. Пілороспазм

C. Порушення режиму годування

D. Пілоростеноз

E. Гостра кишкова інфекція

78 Під час бойових дій було застосовано невідому речовину. Потерпілий 25-ти років госпіталізований до клініки зі скаргами на біль голови, запаморочення, нудоту, блювання, тремор кінцівок. Об'єктивно: стан середньої важкості, міоз, бронхорея, тоніко-клонічні судоми, Ps- 100/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Який засіб антидотної терапії слід використати в даному випадку?

A. Унітіол

B. Атропіну сульфат

C. Куприніл

D. Натрію тіосульфат

E. Метиленовий синій

79 Хвора 31-го року доставлена до лікарні в непритомному стані. В анамнезі - двобічна адреналектомія з приводу хвороби Іценко-Кушинга. Об'єктивно: ціаноз слизових, гіперпігментація, клонічні судоми, загальмованість, АТ- 80/60 мм рт.ст., to- 34,5oC, тони серця глухі, при пальпації живота напруження передньої черевної стінки. Які невідкладні засоби слід здійснити першочергово?

A. Введення гідрокортизону сукцинату

B. Введення 40% розчину глюкози

C. Введення інсуліну

D. Внутрішньовенне введення електролітів

E. Призначення панангіну

80 Молодий хлопець доставлений до приймального відділення з вулиці. Мають місце дифузний ціаноз, брадипное, брадикардія, виражений міоз. Рівень свідомості - кома І. Чим найбільш вірогідно отруївся хворий?

A. Опіати

B. Метанол

C. Барбітурати

D. Етанол

E. Амітриптилін

81 Чоловіка 30-ти років доставлено до лікарні з діагнозом: електротравма ІІ ступеня, опік ІІІ А ст. лівої руки. Об'єктивно: загальний стан середньої важкості, свідомість не порушена, вітальні функції стабільні. АТ- 130/60 мм рт.ст., Ps- 90/хв., ритм правильний. На ЕКГ - порушень ритму та провідності серця не виявлено. Де повинна бути надана медична допомога хворому?

A. У поліклініці за місцем проживання

B. В опіковому відділенні

C. У терапевтичному відділенні

D. У реанімаційному відділенні

E. Вдома

82 У дитини 1-го року ознаки крупу ІІ ступеня. Проведене лікування, до якого входило призначення кортикостероїдів та інгаляції адреналіну, не забезпечило стійкого позитивного ефекту. Яка подальша лікувальна тактика?

A. Призначення антигістамінних засобів

B. Призначати лікування не треба, захворювання мине самостійно

C. Призначення еуфіліну та відволікаючих процедур

D. Інтубація трахеї

E. Призначення спазмолітиків (но-шпа, баралгін)

83 З віддаленого сільського району до сімейного лікаря доставлена дитина 3-х років з різко утрудненим диханням, ціанозом шкірних покривів, слинотечею, відсутністю ковтання. З анамнезу відомо, що дитина проковтнула бджолу. Об'єктивно: виражений набряк гортані, огляд голосової щілини неможливий, у зв'язку з чим для забезпечення вільної прохідності дихальних шляхів було вирішено зробити крикотиреотомію. В чому сутність даної операції?

A. У поперечному розсіканні тканин між перснеподібним і щитоподібним хрящами

B. У подовжньому розсіканні перснеподібного і частково щитоподібного хряща з вирізуванням частини з них і формуванням каналу

C. У подовжньому розсіканні щитоподібного і частково перснеподібного хрящів

D. У подовжньому розсіканні щитоподібного хряща

E. У подовжньому розсіканні перснеподібного хряща

84 У доношеної новонародженої дитини протягом перших секунд після народження відсутнє дихання, ЧСС- 84/хв., шкіра бліда, м'язовий тонус різко знижений, рефлекторне збудження відсутнє, pH крові - 7,00, PaO2- 38 мм рт.ст. Який першочерговий захід необхідно провести новонародженому?

A. Відновити вільну прохідність дихальних шляхів

B. Допоміжна вентиляція апаратом типу "Амбу"

C. Забезпечення киснем

D. Інтубація трахеї

E. Зондування стравоходу та евакуація вмісту шлунка

85 До постраждалого 34-х років на місце ДТП викликана бригада ШМД. Об'єктивно: стан важкий, притомний, різко загальмований, зіниці розширені, рівні, фотореакція жива, дихання поверхневе, ЧДР- 28/хв. Шкірні покриви бліді, вкриті липким потом, виражений акроціаноз. АТ- 60/40 мм рт.ст., пульс на променевих артеріях не визначається. ЧСС- 130/хв. Запідозрено закриті переломи кісток тазу, правого стегна і кісток обох гомілок, травматичний шок. Які першочергові заходи на місці ДТП?

A. В/в інфузія колоїдних і кристалоїдних розчинів

B. Введення аналептиків, гормонів

C. Іммобілізація кінцівок, інфузійна терапія

D. Знеболення, в/в інфузія колоїдних розчинів

E. Інфузійна терапія, гормонотерапія

86 Жінці 22-х років, що оперована з приводу позаматкової вагітності, з замісною метою у післяопераційному періоді переливалася еритроцитарна маса. Під час проведення гемотрансфузії в неї виникли різка слабкість, запаморочення, лихоманка, сильний біль за грудниною та у поперековій ділянці, одноразове блювання. Об'єктивно: тахікардія до 110/хв., АТ- 80/60 мм рт.ст. Яке найбільш вірогідне ускладнення має місце?

A. Цитратний шок

B. Гостра ниркова недостатність

C. Анафілактичний шок

D. Гостра серцево-судинна недостатність

E. Гемотрансфузійний шок

87 Хлопчик 5-ти років хворіє на природжену ваду серця - тетраду Фалло. Після підвищеного фізичного навантаження у дитини значно посилилися задишка та ціаноз. Він прийняв вимушену позу з присіданням "навпочіпки". Аускультативно: тахікардія, на тлі котрої систолічний шум на легеневій артерії став вислуховуватися менше. Даний напад самостійно не зникає. Препарат якої групи показаний у першу чергу?

A. Сечогінні

B. Бета-блокатори

C. Адреноміметики

D. Інгібітори ангіотензін-перетворюючого ензиму

E. Серцеві глікозиди

88 Повторнонароджуюча надійшла з дому у періоді потуг. Безводний проміжок 36 годин. Ps- 100/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст., to- 38,8oC. Народила дитину в стані асфіксії. Ознак відділення плаценти немає. Температура підвищилась до 40oC, АТ- 100/70 мм рт.ст. З'явилися блювання, ейфорія, акроціаноз, кровотеча з пологових шляхів. Проведено ручне відділення плаценти. Крововтрата - 550 мл. Стан жінки погіршується: АТ- 55/0 мм рт.ст., пульс ниткоподібний, свідомість відсутня. З чого необхідно починати реанімаційні заходи?

A. Розпочати дихання "рот до рота"

B. Розпочати зовнішній масаж серця, інфузійну терапію

C. Розпочати штучну вентиляцію легень, інфузійну терапію

D. Провести венесекцію

E. Ввести препарати, які підвищують артеріальний тиск

89 Дитина 10-ти років впала в холодну воду і була витягнута через 10 хвилин. Об'єктивно: виражена блідість шкіри; із верхніх дихальних шляхів піниста рідина не виділяється. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Справжнє утоплення

B. "Синій" утопленик

C. Синкопальний тип утоплення

D. Асфіктичний тип утоплення

E. "Сухе" утоплення

90 До лікарні ургентно госпіталізовано хворого 58-ми років у термінальному стані: непритомний, шкіра блідо-ціанотична, не дихає, тони серця ледь вислуховуються, тахікардія. Пульс та артеріальний тиск не визначаються. Які заходи є невідкладними та першочерговими у цьому випадку?

A. Введення адреналіну

B. Введення дихальних аналептиків

C. Введення 4% р-ну гідрокарбонату натрію в/в

D. Зовнішній масаж серця

E. Штучна вентиляція легень

91 Хвора 65-ти років звернулася до приймального відділення. Скаржиться на нестерпний біль у ділянці серця. В анамнезі - інфаркт міокарда 6 місяців тому. Об'єктивно: ЧСС- 88/хв., ритм правильний, ЧДР- 18/хв., АТ- 130/75 мм рт.ст. Тони серця приглушені. На ЕКГ - елевація сегменту ST. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Стенокардія

B. Тромбоемболія легеневої артерії

C. Повторний інфаркт міокарда

D. Аневризма аорти

E. Перикардит

92 Хвора 19-ти років госпіталізована о 12-й годині до хірургічного відділення з діагнозом "гнійний мастит". З 10-ти років страждає на цукровий діабет. О 8-й годині ранку зробила ін'єкцію 32 ОД аморфного та 40 ОД кристалічного цинк-інсуліна. Об'єктивно: непритомна, шкірні покрови вологі, тахікардія 116/хв. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Енцефаліт

B. Гіпоглікемічна кома

C. Інсульт

D. Екламптична кома

E. Гіперглікемічна кома

93 У жінки під час лікування сальпінгоофоріту, на фоні ін'єкції цефтріаксону, виникли утруднення дихання, набряк обличчя та шиї, осиплість голосу. Яку першу допомогу потрібно надати?

A. Введення фуросеміду в/м

B. Введення кортикостероїдів в/в

C. Введення димедролу в/м

D. Накладення джгута вище місця ін'єкції та введення адреналіну в/в

E. Накладення джгута нижче місця ін'єкції та введення адреналіну в/в

94 Хвора похилого віку знаходиться в палаті інтенсивного спостереження. Раптово у неї виникли судоми та короткочасна втрата свідомості. Ps- 32/хв, АТ- 160/90 мм рт.ст. Який засіб найбільш доцільно призначити?

A. Аспірин

B. Нітрогліцерин

C. Кордарон

D. Строфантин

E. Атропіну сульфат

95 У вагітної 21-го року, у 33 тижні вагітності, з'явилися різкий біль голови, зниження гостроти зору, слуху, нудота, біль у епігастрії. АТ- 180/100 мм рт.ст. на обох руках, Рs- 65/хв., ригідність м'язів потилиці, позитивний симптом Керніга. Також спостерігаються розлад дихання та акроціаноз. Який реанімаційний захід необхідно провести вагітній на даному етапі?

Соседние файлы в папке KROK-3-Lechebnoe-delo-i-pediatriya-2008