Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

A. 3% розчин нітриту натрію в/в

B. 30% розчин етилового спирту всередину

C. 5% розчин унітіолу в/м

D. 0,1% розчин атропіну п/ш

E. 10% розчин етилового спирту на 5% розчині глюкози в/в

189 У хворої 52-х років раптово з'явився інтенсивний біль у правій поперековій ділянці, сеча пофарбована в інтенсивний червоний колір, згустки крові. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Стеноз ниркової артерії

B. Інфекція нижніх сечових шляхів

C. Рак нирки

D. Гострий гломерулонефрит

E. Сечокам'яна хвороба

190 Після введення в/в 10 мл 2,4% розчину еуфіліну хвора раптово відчула слабкість, запаморочення, нудоту, знепритомніла. Об'єктивно: АТ- 60/30 мм рт.ст., Ps- 110/хв., слабкого наповнення. Тони серця ритмічні, приглушені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Дихання - везикулярне, з подовженим видихом, поодинокі сухі хрипи. Що слід застосувати в першу чергу?

A. Церукал

B. Дибазол

C. Строфантин

D. Діазолін

E. Мезатон

191 Дитина народилася шляхом кесарського розтину. Анестезія - ендотрахеальний наркоз, базисний анестетик - тіопентал натрію. Об'єктивно: самостійне дихання відсутнє, рефлекси не викликаються. Шкіра та слизові оболонки рожеві. Тони серця ритмічні, ЧСС- 120/хв. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Хронічна внутрішньоутробна гіпоксія плода

B. Метаболічний алкалоз

C. Гостра асфіксія внаслідок аспірації навколоплідних вод

D. Наркотична депресія плода

E. Гостра асфіксія внаслідок відшарування плаценти

192 Жінка 64-х років з нестабільною стенокардією під час ходи раптово впала. Черговим лікарем при огляді хворої констатовано: непритомність, відсутність пульсації на A.carotis та тонів серця; вузькі зіниці та рідке, поверхневе дихання. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Зомління

B. Колапс

C. -

D. Асфіксія

E. Раптова зупинка кровообігу

193 Під час проведення гемотрансфузії у дитини виник біль у грудях та попереку, з'явилася задишка, сеча набула червоного забарвлення. Плазма крові після центрифугування рожева. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий гемоліз

B. Алергічна реакція

C. Синдром масивних трансфузій

D. Пірогенна реакція

E. Негемолітична трансфузійна реакція

194 У вагітної у терміні 32 тижні, з нефропатією та прееклампсією, лікарями швидкої медичної допомоги встановлена клінічна смерть. В якому положенні необхідно проводити реанімаційні заходи?

A. Фовлера

B. На лівому боці

C. На правому боці

D. Тренделенбурга

E. На спині

195 Пацієнт 55-ти років, що знаходиться на стаціонарному лікуванні в терапевтичному відділенні з приводу ІХС, раптово знепритомнів. При огляді черговий лікар визначив зупинку дихання та серцевої діяльності. Які подальші дії лікаря?

A. Зняти одяг з пацієнта

B. Реєстрація ЕКГ

C. Перевірити прохідність дихальних шляхів

D. Термометрія

E. Виміряти артеріальний тиск

196 У хворого внаслідок ДТП перелом кісток тазу, тупа травма живота, перелом плеча та передпліччя. Об'єктивно: АТ- 80/60 мм рт.ст., Ps- 120/хв. У крові: Hb- 76 г/л, Ht- 24%, ер.- 2,2*1012/л. З чого потрібно починати кровозаміну?

A. Альбумін

B. Еритроцитарна маса

C. Кристалоїди

D. Колоїди

E. Цільна кров

197 Хворий похилого віку госпіталізований з приводу повної атріовентрикулярної блокади. Після призначення лікування (фуросемід, атропіну сульфат, нітросорбіт, преднізолон, мілдронат) у хворого виникла гостра затримка сечі. Який препарат призвів до даного ускладнення?

A. Атропіну сульфат

B. Фуросемід

C. Преднізолон

D. Нітросорбіт

E. Мілдронат

198 У хворого 50-ти років протягом 6-ти днів спостерігається температура 38-39oC. Об'єктивно: балакучий, ейфорія, скарги на сильний головний біль. Обличчя гіперемоване, одутле. Виражена ін'єкція склер. Не може висунути язика далі передніх зубів. На шкірі тулуба - рясний розеольозно-петехіальний висип. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гарячка Крим-Конго

B. Сепсис

C. Ієрсиніоз

D. Висипний тиф

E. Черевний тиф

199 У хворого з хронічним остеомієлітом розвинулося деліріозне потьмарення свідомості: вночі не спить, збуджений, агресивний, дезорієнтований в місці і часі. В оточуючих бачить озброєних злочинців, які погрожують йому. Під час розмови скидає з себе уявних мишей, комах, намагається кудись йти. Які будуть першочергові дії?

A. Ввести антигістамінні засоби

B. Забезпечити індивідуальний нагляд (пост)

C. Ввести сечогінні засоби

D. Ввести антидепресанти

E. Консультація психіатра

200 Вагітна 18-ти років доставлена до гінекологічного відділення із скаргами на кров'янисті виділення із статевих шляхів. Термін вагітності - 8 тижнів. Під час огляду: шийка матки вкорочена, відкриття - 3 см, в просвіті шийки визначаються частини плодового яйця. Визначить стадію аборту:

A. Неповний аборт

B. Інфікований аборт

C. Загрозливий аборт

D. Аборт, що розпочався

E. Аборт у ході

Соседние файлы в папке KROK-3-Lechebnoe-delo-i-pediatriya-2008