Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

142 На МПП потрапила група військовослужбовців зі скаргами на слабкість, головний біль, багаторазове блювання. Протягом 2-х діб перебували у зоні радіаційного забруднення. Гемодинаміка стабільна, з боку органів грудної клітки та живота без особливостей. Який обсяг допомоги на МПП?

A. Киснетерапія

B. Строфантин в/в

C. Кордіамін п/ш

D. Етаперазин в/м

E. Етамзилат натрію в/м

143 Під час аварії на АЕС у більшості уражених через 5 діб після опромінення з'явились гарячка, крововиливи на шкірі та слизових оболонках, гіпотензія. У крові: лейк.- 0,3*109/л, тромб.- 18*109/л, агранулоцитоз, ШЗЕ- 60 мм/годину. Яку дозу зовнішнього опромінення отримали уражені?

A. 2-4 Гр

B. 4-6 Гр

C. -

D. 1-2 Гр

E. Понад 6 Гр

144 Хвора 40-ка років госпіталізована до інфекційного стаціонару зі скаргами на субфебрильну температуру протягом 10-ти днів, головний біль, міалгії, артралгії, наявність плями в ділянці стегна. В анамнезі - укус кліща 2 тижні тому. При огляді: to- 37,6oC, суглоби не змінені. На місці укусу кліща - кільцеподібна еритема, краї якої інтенсивно червоні, центр - блідий ("бичаче око"). Який метод дослідження використовують для підтвердження діагнозу?

A. Бактеріологічний

B. Серологічний

C. Біохімічний

D. Загальноклінічний

E. Біологічна проба

145 Чоловіку 57-ми років на тролейбусній зупинці раптово стало погано, знепритомнів, шкіра набула ціанотичного відтінку. Дихання відсутнє, пульс на сонній артерії не визначається. Розпочато проведення непрямого масажу серця та штучної вентиляції легень. Як саме необхідно розмістити руки реаніматору?

A. На 2 поперечних пальця вище мечоподібно-груднинного зчленування

B. На мечоподібному відростку

C. На 2 поперечних пальця ліворуч від груднини у 4-му міжребер'ї

D. На середній третині груднини

E. На 2 поперечних пальця праворуч від груднини у 4-му міжребер'ї

146 Хвора надійшла до пологового будинку зі скаргами на сильну кровотечу із статевих органів, яка з'явилася після підняття важкого. Вважала себе вагітною в терміні 9 тижнів. Які дії лікаря?

A. Вишкрібання порожнини матки

B. Гормонотерапія

C. Внутрішньовенне переливання плазми та ліків

D. Кріотерапія

E. Введення утеротонічних препаратів

147 У доярки на правій кисті виразка 3х4 см, вкрита чорним щільним струпом. Кисть набрякла, безболісна, колір шкіри в ділянці набряку не змінений. Збільшений пахвовий лімфовузол, безболісний. Симптоми інтоксикації виражені помірно. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Звичайний карбункул

B. Бешиха

C. Шкірна форма сибірської виразки

D. Трофічна виразка

E. Виразково-бубонна форма туляремії

148 Хворий 55-ти років, асоціального виду, знайдений на будівельному майданчику в непритомному стані. Об'єктивно: шкіра іктерична, масивні розчухи, на шкірі грудей та спини - "судинні зірочки". Печінковий запах з рота та такий же запах поту. Кровоточивість ясен. Тахікардія, гіпотонія, зниження звучності серцевих тонів. Печінку пальпувати не вдається. Непритомний, відмічається генералізована реакція (судоми) на сильні больові подразники. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Алкогольна кома

B. Отруєння невідомим агентом

C. Уремічна кома

D. Гостра ниркова недостатність

E. Гостра печінкова недостатність

149 Жінка 46-ти років 3 роки тому перенесла операцію - струмектомію, після якої була призначена замісна терапія. Останній час препарати приймала нерегулярно, в результаті чого стан різко погіршився. В коматозному стані доставлена до лікарні. Об'єктивно: ЧСС- 40/хв., АТ- 50/30 мм рт.ст., to- 34,2oC. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Гіпотіреоїдна кома

B. Гіперглікемічна кома

C. Наднирникова недостатність

D. Гіпоглікемічна кома

E. Гіпертіреоїдна кома

150 У хворої, яка знаходиться на стаціонарному лікуванні з вірусним гепатитом B, з'явився головний біль, нудота, повторне блювання, "провали" в пам'яті, "хлопаючий" тремор кистей рук, прискорений пульс, є солодкуватий запах із рота. Температура тіла 37,6oC, ЧСС- 89/хв. Яке ускладнення розвинулося у хворої?

A. Ішемічний інсульт

B. Шлунково-кишкова кровотеча

C. Менінгоенцефаліт

D. Гостра печінкова недостатність

E. Гіпоглікемічний шок

151 В медичний пункт доставлено 7 потерпілих з місця викиду окису вуглецю. У п'ятьох робітників, які встигли одягти протигази, відмічається головний біль, шум у вухах, помірна м'язова слабкість, гіперемія шкіри, розширення зіниць, тенденція до зниження артеріального тиску. Яка тактика щодо цих постраждалих?

A. Інгаляція кисню, евакуація не потрібна

B. Лікувальні заходи та евакуація до шпиталю не потрібні

C. Інгаляція кисню, термінова евакуація до відділення гіпербаричної оксигенації

D. Штучна вентиляція легень, термінова евакуація до шпиталю

E. Інгаляція кисню, планова евакуація до шпиталю

152 Хворий 56-ти років працює на виробництві алюмінію більше 20-ти років. В останні 3 роки відмічає розхитування зубів, біль у кістках і суглобах (частіше вночі), колючий біль у ділянці серця, нудоту, відрижку кислим. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Інтоксикація фосфором

B. Інтоксикація марганцем

C. Інтоксикація меркурієм

D. Інтоксикація свинцем

E. Інтоксикація фтором

153 У чоловіка проникаючі колоті рани живота та грудей. Проводиться вентиляція легень маскою та дихальним мішком. Артеріальний тиск на центральних артеріях не визначається. Які першочергові заходи?

A. Адреналін внутрішньосерцево

B. Непрямий масаж серця

C. Прямий масаж серця

D. В/в бікарбонат натрію

E. Дефібриляція

154 Рятівник надавав допомогу потерпілим у вогнищі радіаційного ураження. Через 1,5 години у нього виникла нудота, багаторазове блювання, головний біль, лихоманка, пронос. Об'єктивно: загальний стан середньої важкості, шкіра кистей рук та обличчя гіперемована, температура тіла 38,6oC, Ps- 112/хв., АТ- 130/90 мм рт.ст. Який ступінь тяжкості гострої променевої хвороби та доза опромінювання обумовила початкову клінічну картину?

A. ІІ, (2-4 Гр)

B. ІV, (понад 6 Гр)

C. І, (1-2 Гр)

D. Клінічна картина не зумовлена гострою променевою хворобою

E. ІІІ, (4-6 Гр)

155 У хворого 23-х років, який протягом півроку відзначав нічний біль у епігастрії, відрижку кислим, раптово на вулиці виникло запаморочення і почалося блювання "кавовою гущею". Машиною швидкої допомоги був доставлений до лікарні. Яке дослідження необхідно провести в першу чергу для встановлення діагнозу?

A. Провести оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

B. Оглядова рентгенографія органів грудної порожнини

C. Електрокардіографія

D. Ультразвукове дослідження

E. Проведення фіброгастродуоденоскопії

156 До ЦРЛ доставлено бригадою швидкої медичної допомоги жінку 45-ти років, яка з метою самогубства зробила собі ін'єкцію морфіну. З анамнезу відомо, що вона хворіє на злоякісну пухлину правої молочної залози. Об'єктивно: зіниці звужені, дихання поверхневе, рідке, брадикардія. Який антидот повинен призначити черговий лікар?

A. Глюкагон

B. Налоксон

C. Атропіну сульфат

D. Фізостигмін

E. Унітіол

157 Чоловік 25-ти років зловживає тютюнопалінням, лікується в стаціонарі з приводу туберкульозу легень. Виражена кахексія. В анамнезі - виразкова хвороба шлунка. Раптово у роті з'явилася яскрава піниста кров у кількості 100 мл. Яка найбільш вірогідна причина кровотечі?

A. Туберкульоз легень

B. Виразкова хвороба шлунка

C. Пародонтоз

D. Варикозне розширення вен стравоходу

E. Хронічний бронхіт

158 Хворий 70-ти років скаржиться на інтенсивний біль у правих гомілці та ступні. Захворів гостро, явної причини не відзначає. Об'єктивно: шкіра гомілки і ступні бліда, холодна на дотик, тактильна та больова чутливість збережені. Пульсація на стегновій артерії правої кінцівки збережена, на підколінній і судинах ступнів - не відзначається. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Тромбоемболія правої підколінної артерії

B. Артрит гомілковоступневого суглоба

C. Гострий тромбофлебіт

D. Глибокий флеботромбоз

E. Бешихове запалення

159 Хворий 82-х років знайдений на вулиці після настання клінічної смерті 30 хвилин тому. Реанімація не проводилась. Які дії лікаря?

A. Не розпочинати реанімаційні заходи

B. Виміряти артеріальний тиск

C. Визвати спеціалізовану реанімаційну бригаду

D. Забезпечити прохідність дихальних шляхів

E. Розпочати реанімаційні заходи

160 Хворий отримав опромінення в дозі 14 Гр. З перших хвилин і протягом 4-5 днів спостерігаються безперервне блювання, пронос, біль у животі, прогресуюча загальна слабкість, головний біль, біль у м'язах і суглобах, лихоманка. Об'єктивно: гіподинамія, гіперемія шкіри обличчя і слизових оболонок, іктеричність склер, тахікардія, артеріальна гіпотензія, сухий обкладений язик, болючість при глибокій пальпації живота. Яка форма гострої променевої хвороби має мiсце у хворого?

A. Геморагічна

B. Кістковомозкова

C. Церебральна

D. Кишкова

E. Судинно-токсемічна

161 Хворий під час роботи на циркулярній пилці травмував ліве передпліччя. Об'єктивно: на внутрішній поверхні лівого передпліччя рана 7х2 см. Дном рани є пошкоджені м'язи. З глибини рани - пульсуючий струмінь яскраво-червоної крові. Яку першу допомогу необхідно надати хворому?

A. Накласти стискаючу пов'язку

B. Накласти джгут на передпліччя

C. Ввести вікасол та хлористий кальцій

D. Надати припідняте положення кінцівці

E. Накласти джгут на плече

162 На 4-ту добу після переливання несумісної (за групою) крові, у хворого різко зменшився діурез, розвинулася анурія, різко погіршився загальний стан, підвищився артеріальний тиск. Лабораторно: креатинін плазми - 680 мкмоль/л, сечовина плазми - 24 ммоль/л. Про яку хворобу і яку її стадію слід думати в першу чергу?

A. Постгеморагічна гостра ниркова недостатність, анурія

B. Гемотрансфузійний шок, постренальна гостра ниркова недостатність, анурія

C. Анафілактичний шок, гостра ниркова недостатність, анурія

D. Гострий інтерстиціальний нефрит, обтураційна анурія

E. Гемотрансфузійна гостра ниркова недостатність, анурія

163 В жіночій консультації у вагітної у терміні 24 тижні під час УЗД діагностовано центральне передлежання плаценти. Яка тактика лікаря жіночої консультації?

A. Госпіталізація до відділення патології вагітних

B. Нагляд у денному стаціонарі

C. Провести допплерографію

D. Повторний огляд в жіночій консультації через 2 тижні

E. Призначити клінічний аналіз крові, визначення гематокриту

164 До реанімаційного відділення надійшов хворий 66-ти років: непритомний, пульс на сонних артеріях не визначається, дихання при аускультації легень не вислуховується, зіниці розширені і не реагують на світло, шкірні покриви бліді. На ЕКГ реєструється великохвильова фібриляція шлуночків. Яка першочергова дія?

A. Поєднувати ШВЛ із зовнішнім масажем серця

B. Внутрішньовенне введення адреналіну

C. Внутрішньовенне введення атропіну

D. Виконати зовнішній масаж серця

E. Електрична дефібриляція

165 Хворий 52-х років скаржиться на озноб, високу температуру, сильний біль в пахвинній ділянці. Свідомість затьмарена, температура тіла 40,2oC, в правій пахвинній ділянці пакет із збільшених спаяних лімфатичних вузлів, нерухомий, щільний, неконтурований, дуже болючий; шкіра над ним червона. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Сибірка

B. Туляремія

C. Туберкульоз пахвинних лімфатичних вузлів

D. Лімфогранулематоз

E. Чума

166 Хворий 47-ми років, вантажник, після вживання напередодні алкоголю скаржиться на гострий біль у промежині. Під час огляду перианальної ділянки на 3-х, 7-и та 12-ти годинах за циферблатом виявлено кілька новоутворень синюшного кольору, розміром 1,6х1,6 см кожний, різкий біль при пальпації утворень. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Поліп прямої кишки

B. Гостра анальна тріщина

C. Гострий геморой

D. Прокталгія

E. Гострий парапроктит

167 Хворого з діагнозом дифтерія гортані госпіталізовано. Об'єктивно: ціаноз, інспіраторна задишка, пульс аритмічний, ниткоподібний, шкіра вкрита потом. Стан хворого вкрай важкий; збуджений. Які дії лікаря є першочерговими?

A. Введення антибіотиків широкого спектра дії

B. Проведення інтубації (трахеостомії)

C. Введення седативних препаратів та глюкокортикостероїдів

D. Внутрішньовенне введення 20-30 тис. МО ПДС

E. Внутрішньовенне введення 30-40 тис. МО ПДС

168 Хворий 29-ти років впав у яму. Скаржиться на сильний біль в правому плечі. Об'єктивно: правий плечовий суглоб деформований, в ділянці головки плечової кістки западіння. Праве передпліччя підтримує здоровою рукою. Спостерігається пружність пасивних рухів у плечовому суглобі. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Перелом малого горбка плечової кістки

B. Вивих акроміального кінця ключиці

C. Вивих головки плечової кістки

D. Перелом хірургічної шийки плечової кістки

E. Перелом великого горбка плечової кістки

169 Внаслідок аварії на хімічному підприємстві відбувся викид невідомої суміші газів, в складі якої можуть бути пари хлору та азотної кислоти. Через деякий час у робітників цеху з'явився кашель, сльозотеча, дряпання в горлі, головний біль; у деяких - виражена задишка. Правильною тактикою лікаря є:

A. Термінова госпіталізація до стаціонару всіх постраждалих

B. Оксигенотерапія, введення дихальних аналептиків

C. Промивання шлунка, проведення форсованого діурезу

D. Проведення антидотної терапії в амбулаторних умовах

E. Інфузійна терапія, інгаляція лужними розчинами

170 Пацієнт 27-ми років постраждав від механічної асфіксії, що розвинулася внаслідок стиснення трахеї, судин і нервових стовбурів шиї при повішанні. Об'єктивно: виражений ціаноз шкіри та слизових оболонок, поверхневе та часте дихання за участю допоміжних м'язів, ЧСС- 140/хв., АТ- 170/110 мм рт.ст. Який першочерговий захід невідкладної допомоги?

A. Зовнішній масаж серця

B. Преднізолон 60 мг в/в струминно

C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів

D. Штучна вентиляція легень

E. Дефібриляція

171 Хвора 65-ти років госпіталізована до реанімаційного відділення в коматозному стані. Хворіє на цукровий діабет ІІ типу 10 років. Останні 2 тижні спостерігалася виражена поліурія, полідипсія. Глюкоза сироватки крові - 30 ммоль/л, pH артеріальної крові - 7,3. Осмолярність плазми крові - 350 мосм/л. Хворій встановлено діагноз: діабетична гіперосмолярна кома. Який основний патогенетичний механізм коми?

A. Дегідратація

B. Підвищення канальцевої реабсорбції

C. Гіпонатріємія

D. Підвищення клубочкової фільтрації

E. Гіпокоагуляція

172 Дівчина 16-ти років хворіє на системний червоний вівчак. Захворювання характеризується важким люпус-нефритом. Добова доза преднізолону - 60 мг. Дівчина самостійно відмовилася від прийому кортикостероїдів. Через 5 діб стан хворої значно погіршився: посилилася загальна слабкість, з'явились масивні набряки, запах аміаку із рота, нудота, блювання. Наросли анемія та ШЗЕ. Рівень креатиніну крові - 1,2 ммоль/л, сечовини крові - 65,2 ммоль/л, калію - 7,1 ммоль/л. Чим ускладнилося захворювання?

A. Гостра надниркова недостатність

B. Гострий гастрит

C. Гостра ниркова недостатність

D. Нефротичний синдром

E. Гостра печінкова недостатність

173 Дільничний лікар оглянув хворого 27-ми років, який протягом 3-х днів самостійно лікувався з приводу ГРВІ. На 4-й день: to- 39,9oC, обличчя одутле, гіперемоване; склерит. На слизовій оболонці щік, в ділянці нижніх кутніх зубів виявлено дрібні сірувато-білі плями, які не знімаються. На обличчі та верхній частині тулуба - плямисто-папульозний висип. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Кір

B. Скарлатина

C. Краснуха

D. Ієрсиніоз

E. Геморагічна гарячка

174 Першовагітна у терміні 29 тижнів поскаржилася на біль у правій нижній кінцівці. Об'єктивно: окружність правої гомілки на 2-3 см більша за ліву, помірна пастозність правої стопи, колір шкірних покривів не змінений, болючості м'язів нижніх кінцівок не відмічається. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Загроза передчасних пологів

B. Пізній гестоз вагітних

C. Флеботромбоз глибоких вен правої нижньої кінцівки

D. Набряки вагітних

E. Варикозне розширення вен

175 Жінка 28-ми років, вагітність 30 тижнів, на прийомі в жіночій консультації скаржиться на сильний головний біль, миготіння "метеликів" перед очами, біль у епігастральній ділянці. Об'єктивно: різкий ціаноз, набряки на нижніх кінцівках, АТ- 200/120 мм рт.ст., ЧСС- 100/хв. В сечі: білок - 2 г/л. Куди слід госпіталізувати хвору?

A. Терапевтичне відділення

B. Нефрологічне відділення

C. Неврологічне відділення

D. Пологовий будинок

E. Гінекологічне відділення

176 Після народження у доношеного хлопчика відсутні дихальні рухи, ЧСС- 56/хв., м'язовий тонус знижений. Навколоплідні води чисті. Шкіра дитини не містить залишків меконію. Які кроки реанімації повинен здійснити неонатолог в першу чергу?

A. Провести допоміжну вентиляцію легень

B. Провести непрямий масаж серця

C. Ввести у вену пуповини розчин адреналіну

D. Дати кисень вільним потоком

E. Зігріти дитину, надати правильного положення

177 У хворого 52-х років у підгострому періоді трансмурального інфаркту міокарда виникла зупинка ефективного кровообігу і спонтанного дихання. Через три хвилини медперсоналом розпочаті реанімаційні заходи - зовнішній масаж серця та штучна вентиляція легень, забезпечена реєстрація ЕКГ, на якій виявлена великохвильова фібриляція шлуночків. Які дії повинні стати наступним кроком реанімаційних заходів?

A. Введення строфантину

B. Тимчасова кардіостимуляція

C. Введення адреналіну

D. Введення еуфіліну

E. Дефібриляція

178 До приймального відділення доставлено постраждалого зі скаргами на біль у ділянці тазу. Дві години тому під час вибуху був притиснений автомобілем, що перевернувся. Об'єктивно: стогне від болю. АТ- 70/40 мм рт.ст. ЧСС- 115/хв. Таз деформований. Вкорочення правої нижньої кінцівки. Органи черевної порожнини без патології. Оберіть оптимальний спосіб усунення больового синдрому:

A. Наркотичний анальгетик

B. Провідникова анестезія

C. Внутрішньотазова анестезія

D. Ненаркотичний анальгетик

E. Внутрішньокісткова анестезія у крило клубової кістки

179 Хворий після падіння отримав травму правого ліктьового суглоба, скаржиться на біль, припухлість та деформацію в правому ліктьовому суглобі, обмеження рухів у ньому. Яка перша медична допомога при даному пошкодженні?

A. Накладання гіпсової пов'язки

B. Іммобілізація, транспортування до стаціонару

C. Знеболення, консультація травматолога

D. Знеболення, транспортна іммобілізація

E. Знеболення

180 У новонародженого першої доби життя, народженого від матері з Rh- AB (IV) групою крові, визначені Rh+ A (II) група крові та критичний рівень непрямого білірубіну в сироватці крові. Яку кров треба замовити для операції замінного переливання крові дитині?

A. Rh- AB (IV) групи

B. Rh+ AB (IV) групи

C. Rh- 0 (I) групи

D. Rh- A (II) групи

E. Rh+ A (II) групи

181 Хворий надійшов на 2-й день хвороби зі скаргами на слабкість, спрагу, урчання навколо пупка, рясні водянисті випорожнення, без запаху до 7-ми разів на добу. Об'єктивно: стан середньої важкості, температура тіла 36,2oC, Ps- 78/хв., язик сухий, живіт безболісний, втягнений. Яка найбільш раціональна патогенетична терапія?

A. Ентеросорбція

B. Дегідратаційна терапія

C. Дезінтоксикаційна терапія

D. Внутрішньовенна регідратація

E. Оральна регідратація

182 Хворий 56-ти років госпіталізований до стаціонару в сопорозному стані. Об'єктивно: АТ- 85/60 мм рт.ст., Ps- 140/хв., ЧДР- 37/хв. Шкіра бліда, холодна, волога. PaO2- 48 мм рт.ст., PaCO2- 62 мм рт.ст. Розповсюджений акроціаноз. Впродовж тижня хворіє на негоспітальну пневмонію. Які дії лікаря?

A. В/в крапельно 4% - 200 мл натрію бікарбонату

B. В/в крапельно 400 мл реополіглюкіну

C. Інгаляція киснем через носовий катетер

D. Інтубація трахеї та переведення хворого на ШВЛ

E. В/в крапельно допамін

183 Хворого вжалила бджола. З'явилися свербіж шкіри, осиплість голосу, гавкаючий кашель, неспокій, набряк губ, повік, ціаноз. АТ- 60/40 мм рт.ст. Які з перерахованих ліків слід застосувати в першу чергу?

A. Преднізолон

B. Еуфілін

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Хлористий кальцій

E. -

184 Першовагітна 36 тижнів відмітила появу кров'янистих виділень з піхви після акту дефекації. Через 20 хвилин кровотеча припинилася, крововтрата склала біля 150 мл. Загальний стан задовільний, АТ- 120/70 мм рт.ст., матка не болюча; голова плоду високо над входом в малий таз, серцебиття плода 140/хв., ритмічне. Яка тактика лікаря?

A. Організувати стаціонар вдома

B. Госпіталізувати до акушерського стаціонару

C. Призначити консультацію проктолога

D. Обстежити хвору в онкодиспансері

E. Призначити кровоспинні засоби

185 У службовця, який приймав участь у ліквідації аварії на АЕС, через 2 тижня після опромінення з'явилися численнi ерозії на слизовій оболонці щік, піднебіння, під'язикової ділянки з геморагіями, регіонарний лімфаденіт. Тривалість проявів - близько 3-х тижнiв із повним відновленням слизової оболонки. Який синдром гострої променевої хвороби в хворого?

A. Синдром інфекційних ускладнень

B. Геморагічний

C. Кістковомозковий

D. Гастроінтестинальний

E. Орофарингеальний

186 Хвора 38-ми років доставлена до інфекційного стаціонару у тяжкому стані, без свідомості. Реагує на гучний окрик відкриванням очей. Неможливо розбудити, інструкції не виконує, не розмовляє. На больові та тактильні подразники реагує цілеспрямованими захисними руховими реакціями, рефлекси збережені, знижені. Оцініть ступінь порушення свідомості у хворої?

A. Помірна плутаність

B. Глибока плутаність

C. Сопор

D. Поверхнева кома

E. Глибока кома

187 Хлопчик 12-ти років звернувся на консультацію до невролога із скаргами на головний біль розпираючого характеру, який переважно підсилюється в ранковий час та при нахилах голови, кашлі, супроводжується раптовим блюванням, яке не приносить полегшення. Про який тип головного болю повинен подумати лікар?

A. Психогенний головний біль

B. Головний біль судинного походження

C. Головний біль м'язової напруги

D. Невралгічний головний біль

E. Ліквородинамічний головний біль

188 Чоловік 35-ти років звернувся до медичного пункту зі скаргами на погіршення зору, головний біль, загальну слабкість, відчуття нестачі повітря. Ці явища виникли через 1,5 години після роботи на городі з інсектицидними препаратами. Об'єктивно: ціаноз слизових, фібрилярні посмикування окремих м'язів обличчя. В легенях - жорстке дихання, незвучні сухі свистячі хрипи. Брадикардія, АТ- 90/60 мм рт.ст. Що слід призначити хворому з метою антидотної терапії?

Соседние файлы в папке KROK-3-Lechebnoe-delo-i-pediatriya-2008