Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР_ТЕП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
832 Кб
Скачать

6.3. Аналіз статичних режимів роботи механізму і електропривода

Розрахунок навантажень на валу двигуна проводиться з урахуванням завантаження кабіни до номінальної величини (), наполовину () і для порожньої кабіни (). Усі розрахунки проводяться для випадків підйому і спуску кабіни. На початку уточнюються маси всіх, що беруть участь у русі, частин механізму.

Маса противаги визначається з умови врівноважування сили ваги кабіни і половини ваги номінального вантажу

(5)

З метою підвищення надійності, гнучкості і зносостійкості канатів і ланцюгів останні застосовуються невеликих, порівняно, діаметрів, а необхідний запас міцності досягається за рахунок застосування декількох паралельних гілок.

Маса тягових канатів і ланцюгів, що компенсують, визначається з урахуванням їхньої питомої маси (маси ділянки довжиною 1 м), довжини і кількості рівнобіжних гілок

(6)

Записується рівняння рівноваги статичних моментів на осі канатоведучого шківа і визначається режим роботи двигуна. Результуючий момент на осі канатоведучого шківа приводиться до вала двигуна з урахуванням ККД редуктора і канатної передачі. Умовно вважаємо, що КПД механічної передачі не залежить від навантаження і дорівнює номінальній величині, тоді

- якщо двигун працює в режимі двигуна

(7)

- якщо двигун працює в генераторному режимі

(8)

Момент двигуна визначається з рівняння статики

(9)

Розраховуються швидкість і потужність двигуна для кожного зі сталих режимів. В даній роботі не ставиться задача вибору по каталогу конкретного двигуна, отже його швидкість можна визначити з урахуванням деяких припущень, типових для приводних двигунів ліфтів.

Швидкість ідеального холостого ходу розраховується з урахуванням заданої швидкості кабіни і параметрів механічної передачі. Під навантаженням швидкість двигуна змінюється, однак для спеціальних ліфтових двигунів статизм механічної характеристики не перевищує 5%. За номінальну приймаємо навантаження при підйомі повної кабіни ().

Стала швидкість двигуна при довільному навантаженні

(10)

де - швидкість двигуна в режимі холостого ходу, 1/s;

, - поточне значення моменту двигуна і абсолютне значення номінального моменту, Nm.

Варто враховувати, що в залежності від режиму роботи, момент Мдв і може бути більше нуля, менше нуля, а так само рівним нулю.

Механічна потужність двигуна

(11)

Дані розрахунків зручно представити у вигляді табл. 3, у якій для трьох величин завантаження ліфта для випадків підйому і спуску вказуються: моменти на осі канатоведучого шківа, режим роботи електроприводу і двигуна, приведений до осі двигуна статичних момент, момент та швидкість двигуна.

За даними розрахунку в чотирьох квадрантах будуються робочі ділянки механічної характеристики двигуна і механічні характеристики механізму для випадків підйому і спуска при зазначених трьох значеннях завантаження кабіни.

Таблиця 3

Показники статичних режимів електропривода ліфта

Розрахункова величина

Підйом

Спуск

mв*=0

mв*=0,5

mв*=1

mв*=0

mв*=0,5

mв*=1

Момент на осі канатоведучого

шківа , Nm

Режим роботи механізму

Режим роботи двигуна

Приведений до осі двигуна момент Nm

Момент двигуна Nm

Швидкість двигуна 1/s

Потужності на валу двигуна W.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]