Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
351.23 Кб
Скачать

Кореспонденція рахунків по обліку погашення заборгованості перед постачальниками (за допомогою акредитивів) підприємства «ілс-Україна»

Зміст господарської операції

Дебет рахунка

Кредит рахунка

Сума, грн

1

2

3

4

Виставлення акредитива в установі банку, що обслуговує постачальника:

— за рахунок власних коштів

313

311

15000

— за рахунок короткострокового кредиту, наданого банком

313

601

2000

Депонування коштів на окремому рахунку банку на суму придбаних розрахункових чекових книжок

313

311

25

Видача одержаних в банку чекових книжок у підзвіт відповідним посадовим особам для здійснення надходження товарів і розрахунків з постачальниками, на суму ліміту по кожній книжці

372

685

25

Суми, списані банком з акредитива в оплату розрахунково-платіжних документів постачальника за відвантажені підприємству товари

631

313

12000

У безготівковому обігу широко використовуються також чеки.

Чек - це письмове розпорядження чекодавця банку, який веде його рахунок, сплатити чекодавцю зазначену у чеку суму грошових коштів. В Україні нині чеки використовують юридичні особи при розрахунках між собою. Розрахунки чеками між фізичними особами не здійснюються.

Бланки чеків брошуруються в окремі чекові книжки, які банки видають своїм клієнтам за їх заявами.

Розрізняють чекові книжки двох видів: лімітовані й нелімітовані. Основна різниця між ними полягає в тому, що джерелом лімітованих чекових книжок є лімітований чековий рахунок, відкритий клієнтом у банку, на який зараховуються грошові кошти з розрахункового (поточного) рахунка, відкритого у цьому ж банку клієнтом. Джерелом нелімітованих чекових книжок є позикові рахунки, на яких ведеться облік виданих клієнтові кредитів. Але сьогодні використовуються лише лімітовані чекові книжки, що регламентується зазначеним вище Положенням. На обкладинці такої чекової книжки банк проставляє граничну суму-ліміт (цифрами і словами) і засвідчує її підписом уповноваженої особи банку та печаткою. Крім загальної суми, банк може проставити на кожному чеку граничну суму, на яку він може бути виписаний. Термін дії чекової книжки визначається установою банку за узгодженням з підприємством. Гарантована оплата чека забезпечується шляхом депонування чекодавцем грошових коштів з основного рахунка підприємства на лімітований і наявністю грошових коштів на ньому. За тимчасової відсутності грошових коштів на цьому рахунку банк може гарантувати оплату чека. Але до його випуску у платіжний обіг банк повинен надати кредит і оформити його кредитним розпорядженням під наявні обов'язки чекодавця. Термін дії виписаного чека - 10 робочих днів без урахування дня його заповнення.

В обліку розрахунки чеками відображаються на рахунку 313 „Інші рахунки в національній валюті". При відкритті чекової книжки кошти з поточного рахунку перераховуються на „спеціальний" рахунок, тому проведення буде записуватись: Дт 313 Кт 311 (аналогічне проведення здійснюється і при акредитивній формі розрахунків та перерахуванні коштів на корпоративний картрахунок підприємства). На суму пред'явленого чека буде дебетуватись рахунок 63 і кредитуватись 313. Суми по чеках виданих, але непред'явлених до оплати, залишаються на рахунку 313. Якщо підприємством здійснюється видача чекових книжок під звіт працівни­кам, то в бухгалтерії робиться запис Дт 372 „Розрахунки з підзвітними особами" Кт 685 „Розрахунки з іншими кредиторами". Після подання підзвітними особами звіту кредитується рахунок 372 в кореспонденції з рахунком 685 на суму невикори­станих чеків.

При поданні виписаного для оплати чека банкові одержувача він має бути засвідчений підписом посадових осіб чекодавця, що підтверджує факт одержання товару або надання послуг.

По закінченні терміну дії чекової книжки невикористана сума ліміту повертається на рахунок в банку власника книжки. За його дорученням ліміт витрат по книжці може бути доповнений. На підприємствах чекові книжки мають зберігатися як бланки суворої звітності. Для обліку розрахунків чеками використовується субрахунок за Планом рахунків № 313 "Інші рахунки в банку в національній валюті". Чекові книжки поділяються на розрахункові та грошові. Розрахункові використовуються суб'єктами підприємницької діяльності у розрахунках з контрагентами при здійсненні господарських операцій, тобто обслуговують безготівковий обіг. За допомогою грошових чеків одержують готівкові кошти для своїх потреб, тобто ці документи використовуються у готівковому обігу.

Особі, яка відбуває у відрядження, під звіт може видаватися корпоративна картка підприємства (ККП). В момент передачі ККП підзвітній особі в бухгалтерії підприємства робиться запис у реєстрі платіжних карток. Витрачання коштів із ККП відображається за дебетом 372 рахунку, який кредитується на суму затвер­дженого авансового звіту.

При користуванні ККП підзвітними особами, без концентрації коштів на спе­ціальному депозитному рахунку, мають місце такі проведення (табл. 2.3(ст.30)).

Таблиця 2.3