Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_3.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Функціональні системи в процесі праці

Це основна, побічна і відновлювальна функціональні системи.

Основна функціональна система — це рефлекторні акти у вигляді трудових рухів, дій, психічних процесів відповідно до алгоритму конкретної трудової діяльності.

Побічна функціональна система реалізується у вигляді реакцій людини на подразники, не пов’язані безпосередньо з трудовим процесом, а зумовлені факторами виробничого середовища, внутрішніми станами людини, тобто є сторонніми відносно основної функціональної системи.

Відновлювальна функціональна система являє собою фізіологічні реакції організму у відповідь на вичерпність енергетичних речовин. Це спеціальна, системно організована діяльність організму, яка займається нагромадженням енергетичних речовин, витрачених у процесі праці. Подразником для неї є відхилення від фізіологічних констант енергетичних речовин, зміни у складі крові, наявність продуктів розпаду тощо.

Характеристика функціональних станів організму

Для нормального функціонального стану характерна відсутність або згладжування нейрофізіологічного конфлікту між основною і побічною функціональними системами.

Для граничного функціонального стану характерні значні затрати функціональних ресурсів, які виходять за межу працездатності.

Патологічний функціональний стан організму характеризується крайнім загостренням нейрофізіологічного конфлікту між функціональними системами.

Критерієм для оцінки рівня мобілізації працездатності служить ефект Сєченова. Суть ефекту Сєченова полягає в тому, що зі зміною виду діяльності до стану збудження приходять інші нервові клітини, а в тих, що раніше регулювали роботу, збудження змінюється процесом гальмування, яке забезпечує більш ефективний відпочинок цим клітинам, ніж за умови пасивного відпочинку працівника.

Для прикладу. Після припинення професійної роботи працівникові пропонують іншу роботу у вигляді тестів і завдань, за якими можна судити про стан працездатності.

Крива працездатності та її фази

На основі виробничих, фізіологічних, психологічних показників, визначених за кожну годину роботи, будують криві працездатності. Кривою працездатності називають графік зміни виробничих і психофізіологічних показників протягом робочого дня, доби, тижня, року. Криві працездатності будують як за кожним окремим показником, так і за інтегральним.

Узагальнена крива працездатності людини протягом робочого дня дістала назву «класичної кривої» і характеризується чітко вираженими фазами.

Фазами працездатності називаються зміни функціонального стану організму людини в процесі діяльності. Протягом робочої зміни в динаміці працездатності виділяється декілька фаз.

Динаміка (типова крива) працездатності протягом робочої зміни:

а — впрацювання; b — стійка працездатність; c — зниження працездатності; d — емоційний порив

І. Доробочий стан або стан оперативного спокою. Ця фаза характеризується певним ступенем готовності організму до праці. Можливий різний прояв цієї фази:

- активна готовність до роботи (фаза мобілізації). Ще до початку роботи підвищується тонус клітин кори головного мозку, збільшується рухомість нервових процесів, тонус м’язів, збільшується обмін речовин, кровообіг, використання кисню;

- стан лихоманки (сильне збудження нервової системи);

- доробоча апатія, викликана відсутністю мотивації, негативним ставленням до роботи, проблемами зі здоров’ям, емоційним станом.

ІІ. Фаза первинної реакції характеризується короткочасним зниженням майже усіх показників функціонального стану організму. Це стається тому, що в момент початку діяльності різко змінюється характер подразників, що поступають у нервову систему, і як наслідок відбувається короткочасний процес гальмування.

ІІІ. Фаза впрацювання (гіперкомпенсації). Відбувається поступове входження в роботу, динамічний стереотип поступово набуває необхідних властивостей. Реакція організму ще не адекватна, гіпертрофована, сила її більша ніж необхідно, відбувається пошук оптимального режиму роботи, поступово організм виробляє найкращу реакцію на зовнішні подразники. На тривалість фази впрацювання впливає вік працівника. У молодих працівників вона коротша, ніж у осіб середнього і старшого віку, оскільки у них вища збудливість нервових центрів і швидше активізуються обмінні процеси. Значний вплив на прискорення фази впрацювання справляють досвід, тренованість, емоційний стан і ставлення людини до праці.

ІV. Фаза стійкої працездатності (компенсації), або стійкого стану, характеризується найвищою для конкретного працівника продуктивністю праці. Фізіологічні функції досягають стійкого та постійного рівня, рефлекторні акти набувають властивостей робочої домінанти. На цій фазі встановлюється оптимальний режим роботи організму. Тривалість її становить 2—3 год. у першій половині робочого дня і залежить від важкості роботи, характеру м’язових навантажень, вихідного функціонального стану працівника, віку, особистісних властивостей.

V. Фаза розвитку втоми (субкомпенсації) починається через 3—4 год. від початку роботи і характеризується зниженням виробничих показників при наростанні напруженості фізіологічних функцій організму, рефлекси уповільнюються, увага зменшується, збільшується кількість помилок. Робочий динамічний стереотип руйнується.. Людина відчуває стомлення, яке посилюється відчуттям голоду.

У другій половині дня для динаміки працездатності характерні такі самі фази з невеликими змінами. Фаза впрацювання коротша і починається з більшого рівня, фаза компенсації коротша і рівень її нижчий, втома розвивається швидше.

Іноді в кінці зміни виникає специфічний стан - фаза кінцевого пориву. Це мобілізація додаткових резервних сил організму через мотиваційну сферу або пов’язані з кінцем робочого дня позитивні емоції. Різко підвищується працездатність.

VІ. Фаза декомпенсації. Організм задіює і спустошує додаткові резерви. У цьому випадку погіршується функціонування всіх систем організму. З’являється серцебиття, збільшується частота дихання, погіршується пам'ять, увага, послаблюється інтелектуальна діяльність.

VІІ. Фаза зриву. Для неї характерні неадекватні реакції організму на сигнали зовнішнього середовища, неможливість продовжувати роботу. Спостерігаються порушення діяльності внутрішніх органів, непритомні стани до колапсу. Як наслідок потрібне лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]