Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ергономіка_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
109.06 Кб
Скачать

2. Інтегративна функція

Інтегративною називається діяльність мозку, яка об’єднує різноманітні функції організму для їх злагодженої взаємодії у процесі досягнення поставленої мети.

У трудовій діяльності реалізуються цілі фізіологічного та психологічного рівнів.

Будь-який відповідний акт нервової системи відбувається за участю не одного центра збудження, а є результатом комплексного збудження різних областей центральної нервової системи. Проте рефлекс лишається стрижневою частиною функціональної системи.

Комплексне збудження виникає на основі аферентних імпульсів:

  • з боку умовного подразника, який безпосередньо зумовлює конкретну діяльність;

  • обстановки, в якій перебуває людина;

  • пам’яті;

  • мотивації.

Ці аферентні збудження інтегруються завдяки аферентному синтезу.

Аферентний синтез — це багатоступенева фізіологічна переробка в мозку різної інформації для постановки мети та її досягнення.

Виконання трудової діяльності відбувається завдяки формуванню робочої (основної) функціональної рефлекторної системи, яка забезпечується енергією, що виробляється в клітинах і тканинах організму.

Під робочою функціональною системою розуміють злагоджено діючі фізіологічні механізми головного та спинного мозку, які організують і регулюють робочі рухи, процеси мислення, енергетичне забезпечення, спрямовані на виконання певної трудової операції.

Взаємодія органів забезпечується чотирма рівнями системної регуляції. На найнижчому, першому, рівні відбувається кільцева саморегуляція, яка є універсальною для всіх органів. Аферентна і ефекторна ланки містяться в одному й тому самому органі. Відхилення в показниках його роботи є подразником, що стимулює зворотну аферентацію і викликає відповідну реакцію щодо підтримки функціональної стійкості. Другий рівень стосується внутрішньосистемної регуляції, завданням якої є підтримка злагодженої взаємодії між складовими тієї чи іншої фізіологічної системи (наприклад, між роботою серця і тонусом судин).

Третій рівень — це міжсистемна регуляція, внаслідок якої досягається взаємодія між різними вегетативними функціями (наприклад, між серцево-судинною та дихальною системами).

Найскладнішим є четвертий рівень регуляції, пов’язаний з пристосуванням діяльності внутрішніх органів до рухової активності. Нерегульованість механізмів цього рівня особливо різко впливає на життєдіяльність організму як єдиного цілого. Тому затрати енергії в процесі праці підлягають механізму саморегуляції.

2. Функції життєзабезпечення організму людини в процесі трудової діяльності

Основний біологічний процес, без якого неможливе саме життя – обмін речовин між організмом та оточуючим середовищем.

Основні сторони обміну речовин:

  • асиміляція – засвоєння органічних та неорганічних речовин і газів з зовнішнього середовища для побудови клітин, тканин, отримання енергії;

  • дисиміляція – розщеплення засвоєних речовин на прості складові, використання їх та енергії, отриманої в результаті розщеплення.

Регулятором обмінних процесів у організмі є вегетативна нервова система при координації ЦНС.

Основні види обмінних процесів:

  • Водно-соляний обмін регулюється процесами, що відбуваються у гіпофізі мозку і наднирківниках, які виділяють певні гормони. Вода складає 67% ваги людини, у цьому водному середовищі розчинені життєво важливі речовини та відбуваються хімічні реакції, які обумовлюють обмін речовин. У стані спокою людини виділяє 2,5 л води за добу, при фізичних навантаженнях втрати води можуть вдвічі збільшитись. Втрати води супроводжуються втратою корисних солей, можливо й інше – підвищення концентрації солі у крові. Таким чином порушується водно-соляний баланс, що призводить до розладів у судинній системі, до судом.. Тому дуже важливо вживати воду в процесі праці.

  • Вуглеводний обмінполягає в підтримці нормального змісту глюкози у крові. Вуглеводи (цукор, глюкоза, фруктоза, крохмаль, клітковина) – це складні органічні речовини. Які складаються з вуглецю, водню та кисню. Вони є основними енергетичними речовинами.. Велике м’язове навантаження, посилена розумова праця різко знижують кількість глюкози, яка потрапляє у кров, до м’язів, мозку, що призводить до зниження працездатності.

  • Жировий обмін. Жир виконує енергетичну функцію (окислення 1 г жиру вивільняє 9 ккал енергії, захищає організм від великих втрат тепла, захищає шкіру від зовнішніх впливів.. При роботі в екстремальних умовах частина жирового резерву організму у печінці перетворюється у вуглеводи і потрапляє у кров для підтримки діяльності мозку та м’язів.

  • Білковий обмін. Білок входить до складу м’язів, забезпечує їх здатність до роботи. Окислення 1 г білка дає 4 ккал енергії. Фахівці вважають , що для нормального обміну речовин загальна енергетична характеристика основного обміну повинна забезпечуватись на 11% за рахунок білків, на 17% - за рахунок вуглеводів та на 72% 0 за рахунок жирів. Це відбувається за рахунок діяльності травної системи, при цьому калорійність їжі повинна на 20% бути більшою від енергозатрат організму. Недостача їжі призводить до виснаження організму, швидкої втоми.

  • Обмін енергії організму та оточуючого середовища. Він відбувається безперервно, енергія йде на на підтримку температури тіла та внутрішніх органів, роботу органів. В комфортних умовах без навантажень організм витрачає 1700-1800 ккал за добу.. Робота, при якій енергозатрати складають не більше 2500 ккал за добу, оцінюється як легка, а 5000 ккал і більше – дуже важкою.

Терморегуляціяздатність підтримувати на певному рівні (близько 37*С) температуру тіла. Відхилення температури організму нижче 25 вище 43*С несумісні з життям. В залежності від конкретних умов організм або віддає частину енергії у зовнішнє середовище, або отримує теплову енергію зовні – ця взаємодія називається тепловим обміном. . Він регулюється змінами дихальної функції, частоти серцевих скорочень, кров’яного тиску, потовиділення. Тому необхідно підтримувати комфортний мікроклімат у виробничих приміщеннях.

У функції життєзабезпечення організму людини входить доставка енергетичних речовин та кисню до клітин органів, яка відбувається за рахунок дихальної та серцево-судинної систем.

Дихальна функція полягає в газообміні між організмом та зовнішнім середовищем, доставці кисню кров’ю до тканин та вуглекислого газу до легенів, використання кисню та виділення вуглекислоти. Показники діяльності дихальної системи:

  • частота дихання за хвилину;

  • величина одного дихального руху;

  • хвилинний об’єм дихання.

У стані спокою хвилинний об’єм дихання складає 6-10 л повітря, при навантаженнях збільшується до 100 л. Частота дихання збільшується з 16 до 100 дихальних рухів за хвилину.

Серцево-судина система створює рух крові та забезпечує транспортування кисню, енергетичних , та інших необхідних речовин до тканин та органів. Показники діяльності серцево-судинної системи:

  • частота серцевих скорочень за хвилину (пульс);

  • кількість крові, викидаємої в аорту за одно скорочення;

  • хвилинний об’єм серця.

Фізичні та нервові навантаження призводять до підвищення серцево-судинної активності: збільшується пульс, тиск. Досліди І.М.Сеченова показали, що серце в середньому здійснює 60 ударів за хвилину, тобто на один удар – одна секунда. Протягом цієї секунди м’яз шлуночка 1/3 часу скорочується і 2/3 знаходиться у стані спокою. . Тобто, протягом доби мяз шлуночка серця 8 годин працює і 16 годин відпочиває. Це співвідношення є основою співвідношення часу роботи та часу відпочинку за добу.