Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_48.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
190.05 Кб
Скачать

2.1 Форми та методи оптового продажу товарів

Досліджуване підприємство ПМВК "Пегас" знаходиться в місті Бровари, головним видом його діяльності є виготовлення та реалізація чоловічого взуття на ринку міста Києва та всієї Київської області.

Основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства ПМВК "Пегас”, м. Бровари наведені в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Показники комерційної діяльності ПМВК "Пегас”, м. Бровари за 2011-2012 роки

Показник

2011 р.

2012 р.

Відхилення

Темп росту

1

2

3

4

5

Товарооборот, тис. грн.

50722,3

61983,5

11261,2

122, 20

Дохід, тис. грн.

14268,8

16925,8

2657

118,62

Витрати, тис. грн.

7790,8

9665,3

1874,5

124,06

Чистий прибуток, тис. грн.

2872,1

3043,2

171,1

105,96

Рентабельність, %

8,09

7,15

-0,94

88,38

Середньоспискова чисельність, чол.

568

590

22

103,87

Товарооборот на 1 працівника, тис. грн.

89,3

105,057

15,757

117,65

Як видно з табл. 1.1, товарооборот ПМВК "Пегас”, м. Бровари зріс в 2012 році на 22, 20% порівняно з минулим роком. Це призвело до збільшення доходу підприємства на 18,62%. Разом з тим зросли витрати підприємства на 1874,5 тис. грн. (24,06%), це призвело до зростання чистого прибутку лише на 5,96% та до зменшення рентабельності з 8,09% до 7,15% на 0,94%.

Отже, можна зробити висновок, що основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства ПМВК "Пегас”, м. Бровари зазнали негативних змін у 2012 році порівняно з 2011 роком. В зв’язку з цим діяльність підприємства в подальшому повинна бути направлена на пошук найбільш ефективних форм і методів співпраці з діловими партнерами по забезпеченню її рентабельності.

Джерелами збуту товарів ПМВК "Пегас”, м. Бровари є: оптово-посередницькі структури; оптові й оптово-роздрібні склади; роздрібні взуттєві магазини. Джерела товарного забезпечення визначаються виходячи зі структури конкретного ринку товарів, контингенту покупців, асортименту товарів, товарооборотністі і фінансових можливостей торгового підприємства.

Ріст вимог до реалізації продукції ПМВК "Пегас”, м. Бровари викликає адекватні вимоги до джерел закупівлі сировини. Неодмінною умовою організації збутової діяльності ПМВК "Пегас”, м. Бровари є вивчення ринку чоловічого взуття того регіону, в якому воно здійснює свою діяльність.

ПМВК "Пегас" працює з 9 години ранку і до 9 години вечора без перерв та вихідних. Раціонально організований режим роботи ПМВК "Пегас”, режим праці і відпочинку, графіків виходу на роботу сприяє підвищенню ефективності праці та збільшенню товарообігу.

На досліджуваному підприємстві у 2007 році в порівнянні з 2012 роком збільшилась кількість відділів, які здійснюють продаж товарів на основі самообслуговування на 3 одиниці за рахунок скорочення відділів, які здійснювали продаж товарів з індивідуальним обслуговуванням. Така тенденція в роботі підприємства пояснюється збільшенням кількості товарів, які частково надходять в розпечатаному виді зі складу підприємства [8].

Основними приміщеннями в яких реалізується чоловіче взуття є торгові, тому всі інші приміщення розташовані таким чином, щоб забезпечувати раціональну роботу торгових приміщень. Вони включають: торгові зали та приміщення для обслуговування покупців (кафетерій, місця для зберігання валіз покупців тощо).

Торгові приміщення ПМВК "Пегас" відіграють основну роль в безпосередньому доведенні товарів до споживачів і обслуговуванні покупців. В цих приміщеннях завершується торговий і технологічний процеси - покупці здійснюють відбір товарів.

Торгова площа ПМВК "Пегас" становить 2800 м2, у тому числі площа торгового залу 2000 м2. Торговий зал має форму квадрата, це дало змогу найбільш раціонально розташувати обладнання, покупці легше орієнтуються, забезпечується раціональна направленість їх потоку. Висота торгового залу 4,6 метри, що дозволяє сховати інженерне обладнання за допомогою підвісних стель і використати найсучасніше освітлення.

До підсобних приміщень ПМВК "Пегас" відносяться приміщення для зберігання запакованого чоловічого взуття, інвентарю, спеціального одягу, майстерня по ремонту взуття, виготовлення рекламно-декоративних засобів, приміщення для прийому бракованого взуття. Підсобні приміщення не приймають прямої участі в технологічному процесі магазину і мають площу 60 м2.

Службові та побутові приміщення ПМВК "Пегас" (кабінет голови правління, бухгалтерія, плановий відділ, кімната для персоналу, гардеробні, санітарні вузли) ізольовані і не прохідні. Вони розміщені в бокові частині і з’єднані коридором з торговим приміщенням і мають площу 90м2.

До технічних приміщень універсаму відносять: вентиляційні камери, машинні відділення для ліфтів.

Важливою вимогою до планування торгового залу є раціональна організація руху покупців, тобто в магазині вони рухаються по колу проти часової стрілки і повертаються до початкового пункту руху.

Правильно підібране обладнання для викладки та показу товарів дозволяє збільшити товарний запас в торговому залі, більш раціонально використовувати торгову площу. При розміщенні товарів в торговому залі визначається найбільш раціональний спосіб їх викладки. В магазині ПМВК "Пегас" застосовується горизонтальна, вертикальна, комбінована викладка товарів. Товари на торговому обладнанні викладаються на постійно відведені для них місця для того, щоб покупці швидше орієнтувалися в торговому залі заощаджували свій час [9].

Основним типом обладнання в ПМВК "Пегас" є меблі. До їх складу відносять: гірки, прилавки, вітрини, столи, подіуми, стенди, манекени та інші вироби, які необхідні для виконання основних торгових операцій: прийому, зберігання, підготовки товарів до продажу та їх продаж.

В ПМВК "Пегас" застосовують збірно-розбірні меблі, які досить міцні, стійкі, місткі, рухомі і задовольняють техніко-експлуатаційним, ергономічним, естетичним і санітарно-гігієнічним вимогам. Достатня місткість меблів дозволяє накопичувати запаси товарів для їх безперервного продажу, зменшує частоту їх поповнення на протязі робочого дня. Для більшої місткості в конструкції меблів передбачена велика кількість полиць, ящиків, корзин, касет і інших пристосувань для викладки товарів.

Всі меблі в торговому залі ПМВК "Пегас" недорогі та економічні в експлуатації, вони виготовлені з недорогих будівельних матеріалів з використанням сучасних технологій у виробництві і забарвлені в нейтральні, спокійні кольори (білий, сірий), які досить вдало гармоніюють з інтер’єром магазину.

Для демонстрації зразків товарів в ПМВК "Пегас" використовуються вітрини, прилавки, стенди, манекени. Вітрини використовуються для внутрішньомагазинного показу товарів, їх розмір (в мм): довжина - 900, ширина - 600, висота - 1400. Розрізняють пристінні і острівні вітрини. Стенди використовують для показу товарів. По обладнанню їх ділять на щитові та каркасні. В якості пристосувань для показу товарів застосовуються кронштейни, штанги, полиці. Прилавки використовуються для викладки і продажу товарів (їх розмір: довжина - 900-1500 мм, ширина - 60-1200 мм, висота - 700-900 мм). По обладнанню і призначенню їх поділяють на звичайні; прилавки-вітрини; прилавки для великогабаритних товарів, прилавки для виписки чеків; прилавки для зберігання корзин і валіз.

Для розрахунків з покупцями в магазині використовуються касові кабіни, які оснащені касовими апаратами, освітлювальними пристроями, рекламними покажчиками, їх розмір (в мм): довжина - 1400, ширина - 1000, висота - 800. Приміщення для прийому, зберігання і підготовки товарів до продажу в магазині оснащені стелажами, підтоварниками, піддонами, столами, мішках, бочках, кіпах. Піддони застосовуються для зберігання товарів, їх пересування на складах і транспортування автомобільним транспортом. Товари, які покладені на піддони, утворюють пакет, зручний для навантажувально-розвантажувальних робіт. По обладнанню піддони поділяють на плоскі, ящикові. Найбільш розповсюджені піддони розміром 800-1200 мм. На них розміщують товари в мішках, ящиках і іншій транспортній тарі, а також крихкі товари або товари в м’якій тарі [10].

В ПМВК "Пегас" більшість відділів працює на основі часткового самообслуговування. В відділах часткового самообслуговування, які найбільш ефективно працюють покупці самостійно здійснюють відбір, доставку товарів до вузла розрахунку.

Після аналізу форм та методів оптового продажу товарів можна сказати наступне:

1. Досліджуване підприємство ПМВК "Пегас" знаходиться в місті Бровари, головним видом його діяльності є виготовлення та реалізація чоловічого взуття на ринку міста Києва та всієї Київської області.

2. ПМВК "Пегас" працює з 9 години ранку і до 9 години вечора без перерв та вихідних. Раціонально організований режим роботи ПМВК "Пегас”, режим праці і відпочинку, графіків виходу на роботу сприяє підвищенню ефективності праці та збільшенню товарообігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]