Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_48.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
190.05 Кб
Скачать

3.2 Заходи щодо стимулювання оптового продажу товарів

Успішна організація оптового продажу на ПМВК "Пегас" пов'язана з напруженою роботою комерційної служби підприємства, яка повинна вивчати джерела закупівель та постачальників товарів, споживчий попит та торгову кон'юнктуру, вести комерційні переговори, укладати договори, забезпечувати планомірну доставку товарів, вести оперативний облік закупівель та контроль за виконанням договірних зобов'язань.

Виконання цих функцій комерційною службою ПМВК "Пегас" повинно здійснюватись таким чином, щоб у кінцевому підсумку досягалась економічна ефективність роботи не тільки даного оптовика, а й роздрібних торговельних підприємств, що обслуговуються. Це досягається за рахунок планування та раціональної організації усіх комерційних операцій щодо оптової закупівлі товарів.

Здійснюючи закупівлю товарів, оптові торговельні підприємства активно впливають на постачальників, збільшуючи виробництво товарів та розширюючи асортименту виробів, що користуються підвищеним попитом у покупців, впроваджуючи у виробництво нові моделі, фасони, підвищуючи їх якість [17].

Для підвищення ефективності господарських зв’язків із постачальниками продовольчих товарів в ПМВК "Пегас" необхідно використовувати наступну методику комплексного дослідження даної проблеми, що використовує логічну послідовність етапів і процедур, представлених на рис.3.2.

На першому етапі необхідно виробити стратегічну мету аналізу, повинно бути регулярне і своєчасне надання керівнику підприємства різноманітної інформації про постачальників для усунення або зниження рівня ризиків при прийнятті управлінських рішень, а також при розробці стратегії подальшого розвитку організації [18].

Рис. 3.2 Процес аналізу стану постачальників непродовольчих товарів

Наступним етапом повинний бути пошук і збір інформації про контрагентів для розробки і прийняття рішень про закупівлю товарів. При цьому необхідно використовувати як можна більшу кількість джерел інформації, як внутрішніх, так і зовнішніх, з метою одержання більш повної і достовірної картини про постачальників. Збір інформації про компоненти макро- і мікрооточення з внутрішніх джерел варто проводити шляхом вивчення різних документів і матеріалів підрозділів підприємства, що мають які-небудь контакти з постачальниками, так і проводячи експертні опитування їх співробітників. При зборі зовнішньої "вторинної" інформації необхідно використовувати різні газети, журнали, офіційні видання, довідники, збірники, каталоги, іншу друковану рекламу, довідково-правові системи, електронну мережу Internet [19].

Висновки до розділу 3

Уся зібрана, оброблена і проаналізована інформація повинна зберігатися в базах даних по постачальникам і макросередовищу в цілому. Їх варто побудувати таким чином, щоб можна було надати інформацію про зовнішнє середовище різним користувачам з необхідним для них рівнем деталізації. Усі бази даних повинні бути взаємозалежні один з одним і повинні обновлятися в міру надходження нової інформації, у тому числі в ході моніторингу.

Для рішення разових, нетипових задач по збору й аналізу інформації про постачальників (у тому числі при первісній організації досліджень і для формування бази даних), а також при розробці прогнозів крім постійно діючих фахівців відділу маркетингу їм можуть надати велику допомогу спеціально створені тимчасові проблемні групи. Вони повинні працювати в тісному контакті з відділом маркетингу, від якого повинні одержувати необхідну методичну допомогу й інформацію [20].

Організація дослідження постачальників на комплексній і регулярній основі вимагає також відповідного фінансового забезпечення. При цьому усі витрати на проведення аналізу варто розглядати як інвестиції в інформацію, що сприяє виробленню оптимальних стратегічних рішень, а також своєчасному усуненню небезпек і використанню можливостей, вигоди від який можуть мати довгостроковий характер. Тому, необґрунтоване скорочення фінансових ресурсів на цей вид діяльності може негативно позначитися на якості стратегічних і оперативних управлінських рішень.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

1. Розвиток ринкових відношень сприяє виникненню нових елементів в діяльності оптових підприємств. Наприклад, надання різноманітних послуг по управлінню і консалтингу своїм клієнтам. В перелік спеціалізованих послуг входять консультації по експлуатації товарів, особливо технічно складних, їхньому ремонту і гарантійному обслуговуванню.

2. Функції оптової торгівлі можна поділити також на дві частині: традиційні - головним чином організаційно-технічні (організація оптової купівлі-продажу, складування і зберігання запасів, перетворення асортименту товарів, їх транспортування) і нові, що виникають під впливом розвитку ринку.

3. Оптова торгівля стала центром зосередження і передачі інформації з питань дослідження ринку, тобто виконувати так звану інформаційну функцію. Саме опт, використовуючи своє положення пункту пересічення інформаційних потоків, здатний в повному обсязі забезпечити збір, накопичування і обробку комерційної інформації і, узагальнивши і проаналізувавши її, передати контрагенту.

4. Оптові підприємства - склади, бази - виконують важливу роль в організації товарообігу, тобто в переміщенні товарів від місць виробництва до споживання. Даній формі здійснення оптової торгівлі віддають перевагу середні і великі підприємства, обсяг товарообігу яких сам по собі є необхідною умовою організації оптових складів і баз.

5. Досліджуване підприємство ПМВК "Пегас" знаходиться в місті Бровари, головним видом його діяльності є виготовлення та реалізація чоловічого взуття на ринку міста Києва та всієї Київської області.

6. ПМВК "Пегас" працює з 9 години ранку і до 9 години вечора без перерв та вихідних. Раціонально організований режим роботи ПМВК "Пегас”, режим праці і відпочинку, графіків виходу на роботу сприяє підвищенню ефективності праці та збільшенню товарообігу.

7. Для викладки та продажу товарів в магазині використовують пристінні та острівні гірки, які мають збірно-розбірну конструкцію. Для демонстрації зразків товарів в ПМВК "Пегас" використовуються вітрини, прилавки, стенди, манекени. Вітрини використовуються для внутрішньомагазинного показу товарів, їх розмір (в мм): довжина - 900, ширина - 600, висота - 1400. Для розрахунків з покупцями в магазині використовуються касові кабіни, які оснащені касовими апаратами, освітлювальними пристроями, рекламними покажчиками, їх розмір (в мм): довжина - 1400, ширина - 1000, висота - 800.

8. Управління операційною системою на підприємстві здійснюється демократичним стилем, тобто, має місце не лише делегування владних повноважень та участь в управлінні, а й розподіл відповідальності між працівниками. Індивідуальна відповідальність за результати своєї праці при можливості повністю визначати весь процес праці працівниками в межах своїх повноважень та невтручання при відсутності зауважень з боку керівництва - основна якісна характеристика системи управління ПМВК "Пегас”, м. Бровари.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Апопій В.В., Бабенко С.Г. Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг. - К.: НМЦ "Укоопосвіта", 2009. - 458с.

  2. Білоконенко В.І. Організація виробництва. - Х.: ХНЕУ, 2011. - 180 с

  3. Буц Ю.В. Організація виробництва. - Д.: НГУ, 2010. - 183 с.

  4. Васильков В.Г. Організація виробництва. - К.: КНЕУ, 2003. - 522 с.

  5. Воробйов Б.З., Локтєв Е.М., Плетень Ю.І. Основи комерційної діяльності: Ч.1 - К.: Видавництво Європейського університету, 2008. - 388 с.

  6. Гриньова В.М., Салун М.М. Організація виробництва. - Х.: ВД "ІНЖЕК", 2011. - 552 с.

  7. Єрмошенко М.М., Стороженко О.А. Комерційна діяльність малих підприємств. - К.: Національна академія управління, 2010. - 146 с.

  8. Замазій С. Тендерні закупівлі: засади // Податки та бухгалтерський облік. - 2011. - № 32. - C.4-12.

  9. Козловський В.О. Організація виробництва. Ч.2 - Вінниця: ВНТУ, 2011. - 168 с.

  10. Костюк В.К., Воінова Н.В., Цимбалюк Л.Г., Цишевський В.Г., Пішеніна Т.І. Організація і планування виробництва. - К.: Університет "Україна", 2012. - 330 с.

  11. Ліпич Л.Г., Кощій О.В. Комерційна діяльність. - Луцьк: Редакційно-видавничий відділ Луцького держ. техн. ун-ту, 2011. - 286 с.

  12. Ліпич Л.Г., Морохова В.О., Московчук А.Т. Організація виробництва. - Луцьк: РВВ Луцького держ. технічного ун-ту, 2009. - 256 с.

  13. Матвєєва В. Види процедур закупівель // Податки та бухгалтерський облік. - 2011. - № 32. - C. 20-25

  14. Онищенко В.О., Редкін О.В., Старовірець А.С., Чевганова В.Я. Організація виробництва. - К.: Лібра, 2009. - 336 с.

  15. Петров В.М. Основи комерційної діяльності. - Х., 2001. - 200 с.

  16. Тарасюк Г.М. Планування комерційної діяльності. - К.: Каравела, 2011. - 400 с.

  17. Тельнов А.С., Мороз В.С. Організація виробництва. - Хмельницький: ТУП, 2002. - 141 с.

  18. Тихонов С. Як планувати закупівлі та визначити предмет закупівлі // Податки та бухгалтерський облік. - 2010. - № 32. - C.15-20.

  19. Ткаченко А.П. Організація та планування виробництва. - Черкаси: ЧДТУ, 2011. - 172 с.

  20. Шаповал М.І. Менеджмент якості. - К.: Знання, 2010. - 472 с.

  21. Размещено на Allbest.ru

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]