Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_25.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
59.87 Кб
Скачать

20

ЗМІСТ

 

ВСТУП

 РОЗДІЛ 1.ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЗАКУПІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Сутність, мета та принципи закупівельної діяльності на споживчому ринку 

1.2. Організація оптових закупівель товарів на підприємстві

 РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ПРАКТИКИ ЗАКУПІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПП АЛДІ СТІЛЛ  

2.1. Дослідження споживчого попиту та планування закупівель товарів.

2.2. Характеристика постачальників та аналіз закупівель й надходження товарів 

2.3. Ефективність комерційної діяльності підприємства щодо закупівлі товарів 

РОЗДІЛ 3. ВДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКУПІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПП АЛДІ СТІЛЛ   62

3.1. Дослідження покупців та визначення цільового ринку підприємства 

3.2. Формування взаємовигідних відносин з постачальниками товарів та підвищення ефективності комерційних угод.

3.3. Підвищення ефективності управління поставками товарів

ВСТУП

 

З переходом до ринку усе більшого значення набуває закупівельна діяльність торговельного підприємства. Вона є неодмінною умовою його ефективної роботи і розвитку. Закупівельну діяльність торговельного підприємства варто розглядати в ув’язуванні з зовнішнім середовищем, що охоплює широкий спектр економічних і соціальних питань. Вона повинна базуватися на національній моделі формування ринку, економічних факторах і ринкових відносинах, що складаються. Інакше кажучи, закупівельна діяльність визначається реаліями сучасної економіки.

Уміння грамотно, а головне, ефективно торгувати — це тонке мистецтво, у якому покладатися лише на невеликий практичний досвід, здоровий глузд і інтуїцію зараз уже недостатньо. Процес насичення споживчого ринку товарами і зростання конкуренції зажадають від тих, хто недавно влився в цей бізнес і хоче надовго в ньому залишитися, глибоких і всебічних знань його основ у розрізі різних аспектів торгової діяльності.

В процесі торгівельної діяльності виникає необхідність забезпечення оптимального процесу обігу товарів. Забезпечити оптимальний товарооборот торгівельного підприємства можна за рахунок вчасних та ефективних комерційних зв’язків з постачальниками.

Сьогодні досить чітко прослідковуються зростаючі вимоги до ринку закупівель, що представляють постачальники продукції. За умов ринкових відносин відповідним чином з’єднане воєдино придбання потрібного товару, необхідної якості, у встановлений термін постачання, за прийнятною ціною й у надійного постачальника. Визначений вплив на ринок закупівель робить перехід від ринку продавця до ринку покупця, що супроводжується істотними змінами в стратегії виробництва і реалізації продукції.

Саме тому тема дипломної роботи “Організація закупівельної діяльності торговельного підприємства” є досить актуальною.

Метою дослідження є розробка пропозицій щодо підвищення ефективності закупівельної діяльності торговельного підприємства в сучасних економічних умовах в Україні.

Реалізація поставленої мети здійснювалась шляхом вирішення наступних задач:

- розгляду сутності, мети та принципів закупівельної діяльності на споживчому ринку;

-  вивчення інформаційної бази для розробки програми закупівель товарів;

- вивчення організації оптових закупівель товарів на підприємстві;

- дослідження споживчого попиту та планування закупівель товарів;

- характеристики постачальників та аналізу закупівель й надходження товарів;

- аналізу ефективності комерційної діяльності підприємства щодо закупівлі товарів;

- вдосконалення закупівельної діяльності ПП АЛДІ СТІЛЛ.

Теоретичну основу дослідження склали наукові праці зарубіжних та вітчизняних вчених, таких як:  Губанов В.А., Голубков Е.П., Бланк І.А., Старостіна А.О., Мазаракі А.А., Лахтіонова Л. А., Лушкин В. А., Пономарьов В. Д., Ялдин І.В., Ачкасов А. Е., Носова С. С., Шеремет А. Д., Сайфулін Р. С. та інших.

Об’єктом дослідження є закупівельна діяльність торговельного підприємства ПП АЛДІ СТІЛЛ. ПП АЛДІ СТІЛЛ здійснює оптову торгівлю металопрокатом на ринку м. Києва та Київської області. Чистий прибуток підприємства в 2009 році складав 15,3 тис. грн., в 2010 році – 45,4 тис. грн., а в 2011 році зріс до 64,5 тис. грн.

Предмет дослідження – управління закупівлею товарів.

Структуру даного дослідження обумовили мета та поставлені завдання. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

РОЗДІЛ 1.ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЗАКУПІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Сутність, мета та принципи закупівельної діяльності на споживчому ринку

 

Закупівельна робота є основою комерційної діяльності в торгівлі. З заготівельної роботи починається комерційна робота. Щоб продати товар покупцю й отримати прибуток необхідно володіти  товаром. Головна функція товарного обігу зводитися до зміни форми вартості по формулі: Г-Т і Т’-Г’.

Формула розкриває сутність комерційної роботи в торгівлі — підприємець, маючи у своєму розпорядженні певну суму коштів, закуповує товар, що потім реалізує в кошти з деяким приростом. Виходячи з основної функції товарного обігу, можна зробити висновок, що комерційна робота в торгівлі починається із закупівлі товарів з метою наступного їхнього продажу. По своїй економічній природі закупівлі являють собою оптовий або дрібнооптовий товарообіг, здійснюваний суб’єктами торговельної діяльності з метою наступного перепродажу закуплених товарів [17, c. 147].

Основна мета збутової діяльності – організація збутової системи для ефективного продажу  виготовленої продукції.

Ефективність комерційних зв’язків визначається також внутрішніми факторами, які залежать від діяльності самого торговельного підприємства та визначаються стратегією й тактикою його діяльності.

До таких факторів належать:

1. Місцезнаходження торговельного підприємства. Даний фактор визначає інтенсивність споживчих потоків в районі діяльності підприємства, а відповідно — і розмір одноденного товарообороту, а також швидкість реалізації товарних запасів.

2. Обсяг товарообороту торгового підприємства.

Відносно великі за розміром товарообороту підприємства, як правило, здійснюють торговельну діяльність з меншим рівнем товарних запасів. Це обумовлено тим, що вони мають можливість частіше робити завіз товарів, минаючи оптову ланку.

Велике за розмірами торговельне підприємство, особливо те, що має досвід роботи на відповідному сегменті ринку, більш привабливе для постачальників та посередників. Це визначає кращі можливості «уторгування» умов поставки, що також має вплив на розмір товарних запасів.

3. Спеціалізація підприємства та структура товарообороту.

Товари залежно від їхньої якості, особливостей призначення та інших ознак мають різний час обертання. Це залежить від властивостей деяких предметів споживання, кількості різновидів, що входять до товарної групи, особливостей прийомки та комплектування виробів. Так, товари, що швидко псуються, швидко втрачають свої властивості, наприклад: м’ясо, хліб, молоко, масло — через їхні фізико-хімічні властивості мають бути реалізовані протягом короткого періоду.

Задоволення попиту на товари складного асортименту, таких, як одяг, тканини, взуття, галантерея та інше, потребує наявності на підприємстві широкого вибору різновидів цих виробів за артикулами, кольорами, розмірами, фасонами. Оскільки такого роду товари є предметами періодичного попиту, їхні запаси, виражені в днях до обігу, відносно вищі, ніж запаси з інших товарів.

4. Організація комерційної роботи.

Важливе значення для правильного визначення товарного асортименту мають кваліфікація й компетентність кадрів та рівень керівництва торговельним процесом, стан роботи з вивчення попиту населення, організація оперативного та дійового контролю за надходженням, реалізацією та залишками товарів, маневрування товарними ресурсами та інше.

5. Фінансове становище підприємства. Чим стійкіше фінансове становище підприємства, тим кращі можливості щодо управління товарним асортиментом воно має.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]