Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_48.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
190.05 Кб
Скачать

2.2 Послуги оптових торговельних підприємств

Управління операційною системою на підприємстві здійснюється демократичним стилем, тобто, має місце не лише делегування владних повноважень та участь в управлінні, а й розподіл відповідальності між працівниками. Індивідуальна відповідальність за результати своєї праці при можливості повністю визначати весь процес праці працівниками в межах своїх повноважень та невтручання при відсутності зауважень з боку керівництва - основна якісна характеристика системи управління ПМВК "Пегас”, м. Бровари. Все це дозволяє з одного боку реалізовувати власний потенціал кожному з працівників, з іншого - контролювати діяльність персоналу. Одним із основних питань з огляду на специфіку та сферу діяльності підприємства, є питання проведення постійних маркетингових досліджень. Чітка організація служби маркетингу, що знаходиться у безпосередньому підпорядкуванні комерційного директора ТОВ "Копір-центр" є найважливішим чинником успішної діяльності фірми. Якщо розглядати конкретні заходи щодо проведення маркетингових досліджень, то основними серед них слід відмітити: анкетування, безпосереднє опитування, аналіз матеріалів фірм-постачальників копіювальних і комп’ютерних систем тощо. З досвіду роботи фірми на протязі кількох років видно, що існуюча маркетингова концепція відповідає достатньо високим сучасним вимогам і забезпечує позитивну динаміку росту всіх основних показників діяльності компанії [11].

Для оцінки якості взуття, що надходить у мережу магазинів підприємства ПМВК "Пегас" використовується органолептичний аналіз відповідно до еталона-зразка. Взуття перевіряється на відповідність еталону, а також на наявність дефектів. Взуття в парі повинно бути однаковим по розміру, повноті, кольору матеріалу тощо. Взуття оцінюють попарно методом зовнішнього огляду по гіршій півпарі. У взутті не допускаються наступні пороки:

наскрізні пошкодження,

розтріскування, відслоювання покривної плівки матеріалу взуття,

невідповідний розмір та (або) повнота взуття,

невідповідний фасон колодки,

невірно розміщені (скріплені) деталі,

погане з'єднання швів,

невірно поставлений каблук,

неприклеєна підошва,

неприклеєна або порвана підкладка,

розщіплені між деталями низу взуття,

заміни,

погано виправлені пошкодження,

відстаючі механічні кріплення,

невірне комплектування пар взуття,

нестійкість покриття шкіри,

та інші пороки, при наявності яких неможливо використовувати взуття за призначенням.

При купівлі взуття, частіше при носінні, виявляються дефекти матеріалів, виробничі дефекти, а також механічні пошкодження і дефекти, які зв'язані з неправильними умовами зберігання та транспортування. У натуральних шкірах може виявиться сильно виражена віддушестість лицьового слою, розтріскування, відслоювання чи осипання покривної плівки, незароблені чи погано зароблені пошкодження та інше. В підошві можуть виявитися вм'ятини, недоливи, раковини, пузирі та ін. В зимовому взутті зустрічаються дефекти хутряної підкладки (місцева відсутність ворсу, "залисини", розриви) [12].

Немало неприємностей доставляють дефекти ниткових швів (розриви ниток, шкіри по лінії стрічки, "звалювання" стрічки з краю деталі, складки на підкладці, перекоси деталей верху, різна висота халяв чобіток у півпарі).

В мережі магазинів ПМВК "Пегас" були випадки повернення взуття, що не витримало гарантійного терміну носіння. Причиною повернення взуття було відклеювання підошви, відрив підбора, розрив ниткових швів, невідповідний розмір та повнота взуття. В цих випадках в магазині спеціально діючою комісією складається акти на списання пари взуття, що не витримало гарантійного терміну носіння. Покупцеві повертаються гроші, або відбувається обмін на інше нове взуття.

Великим недоліком в організації здійснення контролю якості взуття може стовати відсутність у магазині стандартів, сертифікату якості та зразків-еталонів, що передбачені в контракті, укладеному постачальником з магазином.

Управління операційною системою на ПМВК "Пегас" здійснюється шляхом: організації маркетингової діяльності на підприємстві та розробки і здійснення програми маркетингу.

Організація операційної системи на ПМВК "Пегас" - це не формальне виділення спеціального підрозділу з покладанням на нього певних функцій, котрі, як правило, до недавнього часу не виконувались зовсім, або виконувались частково. Перш за все, це ринкова переорієнтація в діяльності, перехід від традиційної орієнтації на вимоги виробництва до орієнтації на вимоги ринку [13].

Орієнтація на виробництво і орієнтація на ринок - це, звичайно, не альтернативні поняття. Вони тісно пов'язані між собою. Але орієнтація на ринок - більш високий ступінь в діяльності ПМВК "Пегас”, коли воно, базуючись на передовій технології, не замикається на вирішенні внутрішніх завдань, а виходить на кінцеву мету - задоволення попиту покупців. Службу маркетингу у ПМВК "Пегас" потрібно формувати не відразу, а поетапно, поступово об'єднуючи в собі основні функції маркетингу, які до цього часу були розосереджені по різних підрозділах (вивчення ринку, формування асортименту, торгівля і цінова політика, реклама). Ефективно управляти маркетингом ПМВК "Пегас" означає так побудувати систему збору інформації, проведення досліджень ринку, організації реклами, операцій щодо збуту і обслуговування, щоб забезпечити максимум результатів (прибутковість, об'єм продаж тощо) при мінімумі витрат.

Оперативна діяльність ПМВК "Пегас" зосереджена у відділі закупівель та продажів. У даному до функцій менеджера із закупівель та продажів слід віднести визначення маркетингової стратегії та аналіз конкурентного середовища функціонування ПМВК "Пегас”.

Менеджер із закупівель та продажів разом із іншими працівниками відділу займається розробкою товарно-маркетингової стратегії.

Товарно-маркетингова стратегія спрямована на вирішення таких питань:

Які товари будуть вироблятися і продаватися?

Кому будуть продаватися товари?

Де (в яких регіонах і місцях) будуть продаватися товари?

Іншими словами, підприємство повинне чітко знати, скільки і які товари воно повинно поставити на конкретні ринки у відповідний домовленостям термін. Один із підходів до вирішення даного завдання полягає у використанні набору формалізованих процедур, що є узагальненням результатів відповідних маркетингових досліджень.

Потім після погоджень і пов'язувань з ресурсними можливостями організації встановлюються пріоритети розробки товарів. Покрокова процедура закінчується затвердженням товарного профілю організації на конкретну стратегічну перспективу [14].

ПМВК "Пегас" ставить завдання складання профілю тих, хто купує чоловіче взуття саме в неї. Вивчення споживачів дозволяє краще з’ясувати те, яка чоловіче взуття найбільше буде сприйматися ними, на який обсяг продажу можна розраховувати, у якій мірі споживачі віддані чоловічому взуттю саме даного підприємства, наскільки можна розширити коло потенційних покупців та інше.

Після оцінки послуг підприємства можна сказати наступне:

1. Для викладки та продажу товарів в магазині використовують пристінні та острівні гірки, які мають збірно-розбірну конструкцію. Для демонстрації зразків товарів в ПМВК "Пегас" використовуються вітрини, прилавки, стенди, манекени. Вітрини використовуються для внутрішньомагазинного показу товарів, їх розмір (в мм): довжина - 900, ширина - 600, висота - 1400. Для розрахунків з покупцями в магазині використовуються касові кабіни, які оснащені касовими апаратами, освітлювальними пристроями, рекламними покажчиками, їх розмір (в мм): довжина - 1400, ширина - 1000, висота - 800.

РОЗДІЛ 3. Шляхи удосконалення оптового продажу товарів на торговельному підприємстві

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]