Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информат. экзамен.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

4. Компоненти інструментальних систем

 (системи програмування, системи розробки) – це категорія програмного забезпечення комп’ютерів, що використовується для створення нових програм. На сьогоднішній день нове програмне забезпечення розробляється при розв’язуванні задач вузьких предметних областей, які поки що не мають загальновизнаного комп’ютерного вирішення. Широке поле для застосування інструментальних систем пропонують задачі обробки медичної інформації, які розглядатимуться далі: задачі побудови мультимедіа-додатків в медицині, задачі моделювання перебігу захворювання та поведінки систем організму, розробка експертних систем медико-діагностичного призначення, задачі цифрової обробки графічної медичної інформації.

изначальні характеристики інструментальних систем (на прикладі Delphi).

Компілятор в машинний код, розроблений для Delphi, є одним з найпотужніших серед систем програмування. Він дозволяє обробляти 120 тисяч рядків вхідного коду за хвилину на процесорі 486DX33.

Об’єктно-орієнтована модель програмних компонент. У стандартну версію Delphi входять основні об’єкти, що утворюють ієрархію із 270 базових класів.

Швидка розробка додатків на основі прототипів.

Масштабовані засоби побудови баз даних. Один і той самий додаток можна використати як для локального, так і для клієнт-серверного варіантів.

 Компоненти Delphi:

    компілятор Object Pascal

    генератор звітів Report Smith

    середовище візуальної побудови додатків

    бібліотека візуальних компонент VCL

    локальний сервер Interbase

 

2. Способи подання алгоритмів. Основні блоки блок-схем.

1) словесна форма.

2) блок-схеми – графічне подання алгоритму у вигляді схем, пов’язаних між собою блоків, кожен з яких відповідає одному крокові алгоритму.

3) мова псевдокодів – використовуються службові слова та спеціальні правила запису окремих дій.

4) мови програмування – сукупність набору символів, системи правил утворення і тлумачення конструкцій із символів для задання алгоритмів з використанням символів природної мови.

Схеми алгоритмів:

- початок, кінець.

- введення, виведення.

- конкретна дія.

- умова.

- лінії потоку.

Ці фігури з’єднуються між собою лініями потоку, які для кожного етапу вказують можливих наступників. Усередині фігури дається опис відповідного етапу, якщо він не є занадто громіздким. У противному разі такий опис наводиться в додатку до схеми, а замість нього у фігурі записується позначення цього етапу.

11. Основні операції та вирази в мові Паскаль.

Стандартні процедури та функції.

Функція Позначення

Абсолютне значення abs (x)

Арктангенс arctan (x)

Косинус cos (x)

Синус sin (x)

Експонента exp (x)

Нат. логарифм ln (x)

Квадр. корінь sqrt (x)

Звед. до квадрату sqr (x)

Округлення числа round (x)

Ціла частина числа trune (x)

Перевірка на непарність odd (x)

Дробова част. числа frac (x)

Ціла частина числа int (x)

Ціла част. частки від ділення a div b

Залишок від ділення a mod b

Випадкове число random (x)

Операції поділяються на унарні, бінарні та арифметичні.

Виконання кожної операції здійснюється з урахуванням її пріоритету. Для зміни звичайного порядку виконання операцій використовують круглі дужки.

До операцій цілочислової арифметики відносяться Div, Mod.

До операцій бітової арифметики, коли всі дії відбуваються над двійковими представленнями цілих чисел, відносяться: арифметичне ‘і’ (and), арифметичне ‘або’ (or), арифметичне ‘виключаючи або’, арифметичне заперечення, зсув вліво, зсув вправо, операції відношення (<, >, <>, <=, >=, =), логічні операції (виконуються над логічними даними).